87-åringen Judith Bernstein, født Bodd, blir en av hedersgjestene under urpremieren på Ner-Killingberg 1. september. Første episode i trilogien «Operasjon Oleander» har fått navnet «Flukten».

- Jeg var en av mange jøder som måtte forlate Trondheim etter at vi ble kastet ut av hjemmene vår. Det måtte være tøft for min mor, som måtte velge hvem av barna hun skulle ta med til Leksvik, og hvem som måtte flykte på egen hånd. Min søster Sonja på 16 år dro alene oppover Haltdalen på vei mot Sverige, forteller Judith Bernstein.

Les også: Forlot kone og barn for å hjelpe andre

- Flott at de lager teater

Og det var mange tilfeller av flaks som berget familien Bodd.

- Under båtturen over Trondheimsfjorden gjemte broren min seg under en presenning. Plutselig var det en SS-soldat som løftet på presenningen og så ham rett inn i øynene. Han slo likevel ikke alarm, men la presenningen tilbake og lot som ingenting, forteller Judith.

Forbi nesen på bevæpnede, tyske soldater fraktet Jon Moan fra Leksvik Judith, broren Arne og moren Sarah med bil til Haltdalen. Der ble de loset videre til Sverige av andre motstandsmenn.

- Jeg synes det er flott at de lager teater av det som hendte. Jeg tror teatret, mye mer enn bøker, kan gjøre at folk for et forhold til det vi opplevde, mener Judith Bernstein.

Johan Moan var den eneste som klarte å flykte fra Bandeklosteret. 31 år etter sin død hedres motstandsmannen med en vei i Trondheim

- Mye er ikke fortalt

Dramatikken rundt den store flukten i 1942 blir sentral i første episode av Operasjon Oleander. Familien på gården Moan i Leksvik får et brått møte med holocaust når jødiske kvinner og barn på flukt fra Trondheim inntar gården.

- Det er mange historier fra krigen som ennå ikke er fortalt, sier forfatter og dramatiker Marte Hallem.

- Det er enklere i dag enn for 20 år siden å lage dramatikk basert på hendelser fra krigen. Det kan selvsagt være skummelt når familier og folk kjenner hverandre, men man må gjøre det på en respektfull måte.

Dette er andre gangen Marte Hallem tar for seg ulike krigshendelser som grenselosing og angiveri. Det første stykket hun skrev i denne sjangeren var Flyktningelosen, basert på virkelige hendelser på Innherred. Nå handler det altså om Jødene i Trondheim som ble reddet av folk på bygda.

- Det var fantastisk å bo på Moan i påvente av at vi skulle loses over til Sverige. Det er utrolig hva de gjorde for oss. Jon og broren Johan beskyttet oss på alle måter. De gjorde en heltemodig innsats, mener Judith Bernstein.

Les også: 50 unge døde i skyggen av oljeeventyret som kom til Verdal

Største tyske offensiv mot sivile

Operasjon Oleander fant sted på Fosen i 1944 og var den største tyske offensive aksjonen mot den norske sivilbefolkning i Norge under andre verdenskrig.

- Vår trilogi tar for seg hendelser som ledet fram til denne aksjonen. Det er en rystende og gripende beretning om empati, folkemord og angiveri på ei tid da hverdagsmennesker fra Trøndelag ble sentrale brikker i et stort, internasjonalt krigsspill, sier forfatter Marte Hallem.

På tunet i Leksvik øves det nesten hver dag på det nye historiske spelet. Foreningen Operasjon Oleander, som består av ulike representanter fra kultur- og organisasjonsliv i Indre Fosen, er ansvarlig produsent for trilogien i samarbeid med Scene Midt AS.

De tre ulike episodene skal spilles årlig fram mot 2020. Marte Hallem har skrevet manus, Espen Løvås er regissør og Knut Ola Vang er komponist.

Rinnanbanden på tokt

Den tyske offensiven startet i pinsehelgen 1944 og varte en hel uke i begge Trøndelags-fylkene. Gestapo hadde mange SS soldater og åtte medlemmer av Rinnanbanden var med.

- Angiveri er et sentralt tema i en av episodene, sier Hallem.

Judith Bernstein sier hun aldri vil glemme de gode hjelperne i Leksvik.

- De var et lyspunkt i tilværelsen. Vi kom oss til Sverige takket var Moan-brødrene. De reddet livene våre, sier hun.

Foredrag og bokbad

Det arrangeres ulike foredrag, bokbad m.v. på Ner-Killingberg i forbindelse med forestillingene:

1. September: Jødene i Trøndelag – innvandring, integrering og tilintetgjørelse. Førsteamanuensis ved Nord Universitet og seniorforsker ved Falstadsenteret, Jon Reitan, holder foredrag.

2. September: Kan krigserfaringer arves? Psykiater og sønn av en som ble tatt til fange under Operasjon Oleander, Randolf Vågen holder foredrag.

4. September: Samtale/historiefortelling. Arnt Tore Andersen, Eilif Rødsjø, Jens Kåre Vågen.

5. September: Bokbad inne i hovedbygning på Ner-Killingberg.

6. September: Samtale/historiefortelling. Arnt Tore Andersen, Eilif Rødsjø, Jens Kåre Vågen.

7. September: Historiedidaktikker ved Falstadsenteret, Sebastian Klein, tar for seg enkeltmenneske og brevene som ble sendt mellom Irene og Josef Klein under flukt og fangenskap.

8. September: Lyskaster og mørklegging! 2. verdenskrig i etterkrigstida. Professor emeritus historie, Ola Svein Stuggu, holder foredrag.

Søsknene Bodd i Trondheim før krigen. Fra venstre Judith, Arne, Sonja og Leon. Foto: Privat
Første episode i trilogien «Operasjon Oleander» har fått navnet «Flukten», ført i pennen av Marte Hallem. Foto: Leif Arne Holme