- Det var ei på barselgruppa som foreslo at vi skulle dra sammen på babykino, og det syntes vi var en god idé. Vi har alle sommerbabyer, det vil si at de er mellom to og fire måneder gamle, sier Marie Meling Veien mens hun holder en popkornboks i den ene hånden og triller barnevogn med den andre. Sammen med Anne Forsberg, Lene Mellum og Lisa Halstrøm-Berntsen har hun tatt turen til Prinsen kino i Trondheim for å se «Bridget Jones` baby», en perfekt babykino-film, ifølge de nybakte mødrene.

Les Pappa Mia! med Bridget Jones på tjukken

Les kommentaren «50 nyanser av rosa»

Ikke helt mørkt

Det er lang kø med barnevogner i butikken som selger kino-godteri. Her skal det hamstres både snop og drikke til filmsekvensen som inkluderer alt fra sovende babyer til bleieskift og skriking.

- Lyden er litt lavere enn ellers og det er greit om babyene skriker litt. Lyset er dempet, men det er ikke helt mørkt, forteller Veien som har vært på babykino flere ganger.

- Som regel vises filmer som er tilpasset målgruppen, forteller Eli Gjerde, film- og markedssjef ved Trondheim Kino.

- Dette er en film som er midt i blinken for denne gruppen. Vi har allerede vist den tre ganger og det spørs om vi ikke må sette den opp enda en gang. Vi selger stort sett annethvert sete når vi har babykino, slik at det blir god plass til babyen ved siden av, sier Gjerde. Babykino-konseptet har eksistert i over ti år ved Trondheim Kino og har etter hvert blitt så innarbeidet at det utgjør en del av det ordinære tilbudet. Det er rundt 2000 som er på babykino i året, et tilbud som har kommet for å bli.

Viser hovedfilmene

- Det startet for over ti år siden som et tilbud en gang i uken. Men etter hvert måtte vi utvide med to ganger i uken for å kunne gi et bredere tilbud og tilby flere filmer. Vi ser at det varierer fra film til film hvor populært det er med babykino. «Bridget Jones` baby» er en typisk populær film, sier Gjerde og understreker at de bestreber seg på å vise de mest aktuelle filmene. Mødre og fedre med babyer skal kunne få med seg snakkis-filmene. Og babykino er tilrettelagt på babyens premisser.

- Det er lov å amme her, det er lov å skirke, vi har lagt ut stellematte og det er mikrobølgeovn slik at du kan varme mat hvis det er nødvendig. Du kan ikke regne med at det er stille og rolig på en babykino for her det lov å gå rundt omkring. Det skal ikke være sånn at lyd og lys kan virke skremmende, og vi har timet forestillingene til midt på formiddagen slik at babyene kan sove mens filmen vises, sier Gjerde.

Babykino er ikke et tilbud for barn, men for foreldre med baby i barselperioden. Tommelfingerregelen er at barna skal være under ett år gamle, og de skal ikke løpe rundt, men sitte på fanget eller ligge i vogn.

Les også Skikkelig skrudd Robinson

Les også anmeldelsen av «Miss Peregrine's home for peculiar children»

Må regne med støy

- Det var «Bridget Jones-filmen» som lokket i dag, sier de fire barselvenninnene som har sett de to første filmene om den stadig single og frustrerte Jones.

- Det blir litt mer støy enn ved vanlig kino, men det går bra. Det er flest med ganske små babyer her og da er de jo ganske rolige. Det dreier seg om å gi dem litt mat, ha dem på fanget og gi dem en smukk hvis de begynner å skrike, sier Veien som gleder seg til å se filmen og legger til.

- Jeg har trua, dette skal gå bra.

- Det kan jo være vi mister noen poeng, men det får gå. Det blir mest som en sosial greie, dette, supplerer Lisa Halstrøm-Berntsen.

Babykino på prinsen kino: Marie Meling Veien med Olivia på fanget (t.h), Anne Forsberg holder i Edgar, Lene Mellum har med seg Edgar og Lisa Halstram-Berntsen har lagt Lydia i vogna. Babykino på Prinsen kino. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen
Tonje Andersen og Patricia Öhrström er på vei inn i kunosalen for å se «Bridget Jones` baby». Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen
Babyvogner på rekke rad inne i kinosalen under babykino. Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen