Noen filmer tåler dubbing langt dårligere enn andre. «Lego-filmen» (2014) var en slik. En stor internasjonal publikumssuksess som delte kritikerne, og nok fungerte vel så bra som satire for voksne som barnefilm, og fremfor alt på originalspråket.

Les også anmeldelsen av Disneys kritikerroste «Vaiana»

«Lego Batman»-filmen kan muligens fungere som barnefilm for unger med bortimot usunt mye kjennskap til superhelt-univers generelt og særlig DC Comics. Filmen har fått norsk dubbing og 6-årsgrense. Den fungerer nok desidert best i originalversjon, med et imponerende stemmegalleri, for et publikum som kan le av referansene til film og musikk som filmen er fullpakket av.

Will Arnett tar dommedagsrøsten til Batman artig på kornet, mens Ralph Fiennes gir herlig parodi/hyllest til Michael Caine som tjeneren til Bruce Wayne/Batman, Alfred. Det kan innvendes at «Lego Batman-filmen» fortoner seg som en glitrende sketsj strukket til spillefilm. Samtidig er filmen så tettpakket med verbal humor og fartsfylt action at det nesten blir for mye.

På sitt beste er filmen en herlig satire over superheltfilm. Passordet til Batmans utstyrspark er for eksempel «Iron Man suger». De relativt ferske filmene «Batman v Superman» og «Suicide Squad» får noen velrettede spark, til et soundtrack som matcher satiren med artige pek mot Wham!, Michael Jackson og ikke minst Cutting Crews 80-tallshit «I just died in your arms».

Selve storyen er en litt vel oppblåst kjønnsrolle-kamp mellom Batman som den mystiske helten som helst jobber alene og den nye kvinnelige politisjefen i Gotham City som ønsker mer moderne samarbeidsformer. At Batman uforvarende adopterer et barn, som trer inn i Robins drakt, gir en fiks vri, på den uten tvil morsomste Batman-filmen som er laget.

Foruten actionmettet og verbalt oppskrudd lek med Batman-universet og de litt bortenfor, sneier filmen innom andre ikoniske filmskikkelser som Sauron, King Kong og Voldemort. Det blir litt for mye av det meste, men som leken, velgjort filmsatire er «Lego Batman-filmen» morsom og ganske god. Som barnefilm er jeg mer usikker på om den kan anbefales.

Filmen har kinopremiere fredag 9.februar.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også anmeldelsen av årets skrekkfilmsuksess «Split»