Slik blir det kommende tirsdag i Granåsen, etter at arrangør Trondheim Concerts og huseier Aha Eiendom ikke er blitt enige om en leieavtale i Toppidrettssenteret.

Det settes i disse dager opp et stort telt bak scenen i Granåsen, et telt som ikke sto der under Bruce Springsteen-konserten i 2016. I fjor ble rundt 300 kvadratmeter av Toppidrettssenteret (tribunebygget på stadion) leid av Trondheim Concerts og benyttet i forbindelse med Springsteen-konserten. Blant annet var Springsteens backstage-område i dette bygget.

Brutte forhandlinger

- Av sikkerhetsmessige årsaker kan jeg ikke si hva teltet skal brukes til. Men jeg kan bekrefte at vi ikke lenger har et samarbeid med eier av Toppidrettssenteret rundt denne konserten. Forhandlingene ble brutt i vår, så i år er det ingen ting i vår regi som skjer i det bygget. Dette har gitt oss betydelige utfordringer, sier Stein Vanebo i Trondheim Concerts oppgitt.

- Men disse har vi nå løst ved hjelp av en dyktig organisasjon og et godt samarbeid med flere enheter i kommunen, gjengen ved Granåsen Arena, Trondheim Bydrift og velvillige leverandører, hevder han.

Etter det Adresseavisen erfarer, bunner uenigheten i økonomi, nærmere bestemt en betydelig økning i leieprisen sammenlignet med 2016. Dette ønsker ikke Vanebo å bekrefte.

- Jeg har ingen kommentar til det nå, det får vi komme tilbake til etter konserten. Nå har vi fokus på Robbie Williams, konserten kommer til å bli et fyrverkeri, sier Vanebo.

Huseier holder fest

Toppidrettssenteret er et regionalt kompetansesenter for midtnorsk toppidrett, og huser til daglig blant andre Olympiatoppen, NTNU Senter for toppidrettsforskning, Impulse treningssenter, fysikalsk institutt og legesenter. Bygget eies imidlertid av Aha Eiendom (90 prosent) og Sparebank1 SMN (10 prosent).

I stedet for å være en del av konsertfasilitetene, vil Toppidrettssenterets funksjoner i år opprettholdes som normalt, blant annet med åpent lege- og treningssenter. I tillegg holder Aha Eiendom fest i bygget – en fest for 150 inviterte samarbeids-partnere og kontakter, der konsertbilletter er inkludert. Husets andre eier, Sparebank1, skal også ha fest i samme bygg, etter at de opprinnelig skulle holde til i Møbelringens lokaler et stykke utenfor konsertområdet.

- Ingen konflikt

- Vi kjenner oss ikke igjen i påstanden om at det skal være en konflikt. Både vi, våre leietakere og arrangør legger ned mye arbeid for at Trondheim skal få en flott konsertopplevelse, mener Pål Pettersen Berg, daglig leder i Aha Eiendom.

Han medgir likevel at utleie av arealene har vært et tema også i år.

- Vi fikk tidligere i år en forespørsel fra arrangør om muligheter til å leie diverse arealer. Et tilbud ble gitt, basert på erfaringer man gjorde i 2016. Arrangør valgte å takke nei til dette, og i stedet bygge egen rigg, samt legge til rette for at senteret kan være åpent slik at brukerne ikke ble belastet like mye som i 2016, sier Berg.

- Kan du si noe om tilbudets størrelse, er det større enn i fjor?

- Detaljer rundt tilbud vil alltid være en sak mellom to parter og vi ønsker ikke å ta dette ut i media. Tilbudet var basert på de erfaringer man gjorde i 2016, positive og negative, uten at vi ønsker å gå inn på detaljer, sier Berg. Han legger til at man i Toppidrettssenteret har legekontor, fysioterapeuter, treningssenter og forskningsmiljøer i verdenstoppen innenfor idrett, med svært sensitivt utstyr.

- Disse må vi ta hensyn til, sier Berg.

Kan ikke leve med uenighet

- Vi registrerer at det er knute på tråden, og vi har vært involvert i prosessen, bekrefter Ola By Rise, kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim kommune.

I likhet med Vanebo ønsker heller ikke By Rise å gå i detalj om hva uenigheten bunner i.

- Vi har gjort det vi kan på kort sikt, og kommer til å ta opp tråden igjen på lang sikt. Kommunen er i stadig dialog med partene, og ønsker derfor ikke å fordele ansvar eller gå inn på detaljer. Akkurat nå er prioritet nummer én å få avviklet konserten best mulig. Det er i byens interesse at det går knirkefritt og blir en god opplevelse for alle.

- Kan dere leve med en uenighet mellom aktørene i Granåsen på sikt?

- Nei. Nå skal vi gå gjennom alle avtaler og kontrakter i ro og fred, og komme fram til gode, permanente løsninger, sier By Rise.

Banken flyttet festen

- Vi kjenner til at det har vært diskusjoner rundt en leieavtale, men kjenner ikke detaljene, sier Rolf Jarle Brøske, konserndirektør for kommunikasjon og samfunn i Sparebank1 SMN, som eier ti prosent av bygget.

- Sparebank1 har ikke vært en part i diskusjonen, dette er en sak mellom Aha Eiendom og Trondheim Concerts. Når det er sagt, skulle vi ønske at partene hadde kommet til enighet, sier han.

Opprinnelig skulle Sparebank1 ha et arrangement for ansatte, kunder og samarbeidspartnere i Møbelringens lokaler på nordsiden av konsertområdet. Dette er nå flyttet til Toppidrettssenteret.

Velvilje fra idretten

- Om det blir slik at det er usikkerhet om vi får til å arrangere en konsert med Coldplay eller andre store artister i Granåsen fordi ulike aktører ikke klarer å bli enige, er det meget uheldig. Dette er en floke vi bare MÅ løse, sier Kjell Bjarne Helland, organisasjonssjef i Sør-Trøndelag idrettskrets.

Han var en av dem som i fjor valgte å gi Samspillprisen til Trondheim Concerts, og har lenge jobbet for å bedre samspill mellom idrett, kultur, politikk og næringsliv i Trøndelag.

- Granåsen er riktignok et vintersportssted, men all fornuft tilsier at det skal brukes til mye mer. Idretten ønsker et anlegg som brukes hele året, også til kultur og annen aktivitet. Det er glimrende samfunnsøkonomi at et anlegg der det er investert store summer i infrastruktur, brukes hele året. For å få til det, må alle samarbeide, sier Helland.

- Krever beskjedent beløp

Han ønsker ikke å velge side i saken, men hevder det ikke står på velviljen fra idrettens representanter i Toppidrettssenteret.

- Uenigheten rundt bruken av bygget, og prisen eier vil ha, er ikke noe idretten er en del av. Dette er helt holdent en konflikt mellom huseier og arrangør. Men idretten vil ikke legge noen hindringer i veien, hevder Helland. Han har ikke mottatt signaler om at idrettens representanter i bygget har uttrykt misnøye ved at bygget leies ut under store arrangement. De har heller ikke krevd mer enn en liten kompensasjon for at de ikke kan bruke sine lokaler.

- Vi snakker her om meget beskjedne beløp – dette er jo også i ferietiden, der ikke alle er tilbake på jobb ennå.

- Alle må gi noe

Helland presiserer at han mener Aha Eiendom står fritt til å disponere sitt eget bygg og skjønner at huseier vil ha noe tilbake, men at alle må forsøke å bli enige om hva som er en rimelig og forsvarlig kompensasjon.

-Vi må klare å enes om løsninger som gjør belastningen minst mulig for alle. Men for å få store arrangement, må alle være villige til å gi noe. Når vi er ferdige med denne konserten, må vi sette oss ned og bli enige om hva anlegget skal brukes til, hva vi vil skape, hva det vil koste og hva alle kan bidra med om vi skal ha mål om store arrangementer og bli verdens beste region på samspill.

foto
- Forhandlingene med huseier Aha Eiendom ble brutt i vår, og dette har gitt oss betydelige utfordringer, sier Stein Vanebo i Trondheim Concerts. Foto: Peter Breivik
foto
Daglig leder Pål Pettersen Berg i Aha Eiendom avviser at de har en konflikt med Trondheim Concerts. Han forteller at de kom med et tilbud som arrangøren valgte å si nei til. Foto: jens petter søraa
foto
Bruce Springsteen benyttet Toppidrettssenteret (tribunebygget til høyre) som backstage i fjor. I år er ikke arrangøren kommet til enighet med huseier, og har i stedet måttet bygge et stort telt (hvitt tak) bak scenen. Foto: Peter Breivik
foto
Kommunaldirektør for kultur og næring, Ola By Rise, erkjenner at det har vært knute på tråden mellom arrangør og huseier i Granåsen, og mener situasjonen ikke er holdbar på sikt. Foto: Morten Antonsen
foto
Organisasjonssjef Kjell Bjarne Helland i Sør-Trøndelag idrettskrets mener idrettens representanter er villige til å strekke seg langt for å få til et samarbeid med arrangører i Granåsen. Foto: Espen Bakken
foto
Arrangør Trondheim Concerts ønker ikke å fortelle hva det nye teltet bak scenen skal bli brukt til, men det settes opp som erstatning for lokalene de i fjor leide i Toppidrettssenteret. Foto: Peter Breivik