For to år siden hadde Rune Silvik og tre kompiser en idé. Hvorfor ikke arrangere konsert på toppen av et fjell? Rettere sagt Sørjerhesten, også kalt «hesten», i Osen kommune på Fosen.

– Hvis man har vært på toppen av fjellet skjønner man at det er en utrolig bra plass å arrangere festival på. Det er nesten som et amfi der oppe, med god plass og umiddelbar utsikt for alle – både band og publikum. Vi tenkte at dette må vi få til, forteller Silvik.

– Heftige greier

Hvis værforholdene ligger til rette, fraktes tre tonn konsertutstyr til toppen med helikopter lørdag morgen.

– Helikopteret må nok ta to-tre turer. Vi skal blant annet ha opp fullt utstyr for to band, scene, scenetelt og en del salgsvarer. Det er heftige greier, sier konsertarrangøren.

Sugarfoot er en av bandene som skal spille på fjelltoppen. Tidligere i sommer spilte de på hovedscenen på Stokkøya Festival. Foto: Kristin Slotterøy

Konsert for hele familien

Det var i fjor at de fire bestemte seg for å gjøre alvor ut av ideen. De opprettet organisasjonen 363moh, en referanse til høyden på fjellet, ene og alene for arrangementet sin skyld.

– Vi er fire stykker i styret som alle er interessert i musikk og området. Noen av oss har jobbet med Pstereo-festivalen før, og andre med andre festivaler.

Resultatet er to konserter for hele familien med trondheimsbandene Sugarfoot og Haunted Mansions. Førstnevnte spilte nylig konsert på Stokkøya, og sistnevnte skal opptre på årets Pstereo-festival.

God utsikt: Haunted Mansions får god utsikt når de lørdag spiller fra fjelltoppen. Bildet er fra Trondheim Calling.

Selv om utstyret flys til topps, må både bandmedlemmer og publikum ty til egne bein.

– Turen opp er en del av opplegget. Vi har beregnet at folk bruker ca. 1,5 time på å nå toppen. Er du i super form går du opp på 45 minutter, er du i vanlig form tar det rundt en time og et kvarter, sier Silvik.

Større enn Sondre Justad-konsert

Sondre Justad har arrangert konsert flere ganger på fjelltopper i Lofoten, men Silvik forteller at deres arrangement ikke er direkte inspirert av artisten.

– Vi har jo selvfølgelig sett at det har foregått. Men dette er mye større og heftigere fordi vi skal opp med utrolig mye utstyr.

Rune Silvik forteller at bandene svarte ja med en gang de ble spurt om å holde konsert på fjelltoppen. I likhet med publikum må også bandene gå til fots opp Sørjerhesten, som er avbildet i bakgrunnen. Foto: Rune Silvik

Han forteller at den største utfordringen er vær og vind. Selv om sceneteltet skal boltres fast i fjellet, må de ta hensyn til værgudenes bevegelser.

– Blir det for mye vind kan vi ikke arrangere konsertene på fjelltoppen. Akkurat nå ser ikke prognosene helt bra ut, men vi har fortsatt troen. Må fjellkonserten avlyses, har vi en plan b, sier han uten å røpe mer.

Har snakket om ekskludering

– Er dere redd for å ekskludere dem som ikke kan gå opp selv?

– Vi har snakket litt om dette. Men vi ekskluderer ikke så veldig mange. Det sier seg selv at det blir vanskelig å komme seg opp hvis en sitter i rullestol, men dette er både et turmarsj- og konsertarrangement. Det arrangeres turmarsjer over hele landet, og vi føler vi inkluderer mange fordi arrangementet er rusfritt og på dagtid. Hvis du selv kan gå, klarer du å komme opp, uansett om du er fem eller sytti år i normal form, forklarer Silvik.

Konserten starter klokken 15 førstkommende lørdag, og avsluttes med felles nedstigning etter konsertslutt ca. 17.