- Vi benekter sterkt anklagene i dette grunnløse søksmålet, sier Kristin Cutler, kommunikasjonsdirektør i Indianapolis Symphony Orchestra til Adresseavisen.

Musikeren John Wetherill (62) i Indianapolis Symphony Orchestra (ISO) mener Urbanski har prøvd å tvinge ham ut av orkesteret på grunn av sin alder, og har derfor gått til sak.

Krzysztof Urbanski har vært musikalsk leder for ISO siden 2011, mens han har vært sjefdirigent og kunstnerisk leder for TSO siden året før.

Urbanskis avslutningssesong i TSO blir en blanding av personlige favoritter og «greatest hits»

John Wetherill, som har vært ansatt i ISO siden 1989, søker erstatning fra orkesteret fordi han mener de over år har tillatt aldersdiskriminering og represalier fra Urbanskis side. Urbanski selv er ikke oppført som saksøkt i søksmålet.

- Noe lignende kunne aldri ha skjedd i Norge, sier Roar Leinan, direktør i Trondheim Symfoniorkester (TSO).

- Trakassering over tid

Ifølge sakspapirene Adresseavisen har fått tilgang til startet problemene i 2012 da Urbanski skal ha lagt opp til improviserte møter med flere av de eldste musikerne i orkesteret, alle over 45 år. Dirigenten skal ifølge Wetherill ha truet og spurt ham ut om de andre musikerne.

Året etter skal Urbanski ha bedt Wetherill om å fratre sin stilling som førstefagottist («Principal bassoon»), «for å gi næring til en yngre musiker i hovedsetet», ifølge søksmålet. Urbanski skal ha sagt at «dette var måten det ble gjort på i Europa».

Da Wetherill nektet å gå ned i stilling, hevder han dirigenten trakasserte ham over tid og flere ganger prøvde å ydmyke ham offentlig.

Blant annet skal dirigenten i februar 2016 ha lagt opp til en overraskende fremføring av et stykke foran publikum som krevde at Wetherill brukte et bestemt type rørblad på instrumentet – som han bare tilfeldigvis hadde tilgjengelig.

Dirigenten skal også gjentatte ganger ha klaget på at musikeren spilte falskt – selv da Wetherill bare lot som om han spilte, uten å lage en lyd.

Full støtte fra ISO

Da Wetherill sendte inn en skriftlig klage om aldersdiskriminering til Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), som nettopp jobber for å forhindre diskriminering på arbeidsplassen, resulterte det i at han ble suspendert i to uker uten lønn, ifølge sakspapirene.

Påskuddet skal ha vært at han brukte en elektronisk stemmemaskin under øving, noe han gjorde for å informere Urbanski om nøyaktigheten av tonene han spilte.

Ifølge anklagen var suspensjonen av Wetherill en del av en plan for å «trakassere, skremme, ydmyke, fornedre og ellers tvinge gjennom avslutning eller nedgradering av musikerne over 45 år, og erstatte dem med yngre musikere».

11. mai gjør Krzysztof Urbanski sin siste konsert sammen med Trondheim Symfoniorkester. På programmet står Gustav Mahlers første symfoni.

Kristin Cutler i ISO skriver i en e-post til Adresseavisen at orkesteret ikke kjenner seg igjen i anklagene fra Wetherill.

- Som musikalsk leder gir Mr. Urbanski rutinemessig tilbakemelding og retning til alle musikerne i orkesteret både kollektivt og individuelt. Dette gjør han utelukkende for å få til en best mulig fremføring, uten hensyn til noen av musikernes alder. ISO støtter fullt ut Mr. Urbanski og hans kunstneriske visjon, sier Cutler.

TSO: – Har vært diskusjoner

TSO-direktør Roar Leinan bekrefter at han kjenner til søksmålet mot ISO, men vet lite om hva det innebærer. Han sier samarbeidet mellom dirigenten og TSO har fungert veldig bra.

- Det har vært noen diskusjoner. Forholdet mellom en sjef og et orkester har selvsagt sine dager, slik er det. Samtidig har det vært en fantastisk tid på alle måter, med stor kunstnerisk fremdrift som vi har høstet store frukter av, sier Leinan.

TSO-direktør Roar Leinan sier det har vært noen diskusjoner, men mener samarbeidet mellom Urbanski og TSO har fungert veldig bra.

Han påpeker at systemet både i arbeidslivet generelt og i orkestrene i USA er veldig annerledes enn i Norge.

- Sjefdirigenten har et helt annet ansvar og en annen posisjon i et amerikansk orkester. Vi jobber på en annen måte og er som en helt vanlig bedrift; vi forholder oss til den arbeidsmiljøloven vi har i Norge.

Urbanski-effekten

Flere amerikanske nyhetssteder har omtalt saken, blant dem Courthouse News Service og Indianiapolis Business Journal.

Polske Krzysztof Urbanski var knapt 28 år da han overtok som sjefdirigent i Trondheim i 2010. Han lyktes raskt med å sette sitt preg på og tilføre energi til orkesteret, ikke minst i måten det fremsto på overfor publikum. Adresseavisen har tidligere omtalt dette som Urbanski-effekten.

Omtrent samtidig tok hans karriere av ute i verden. I 2011 ble han musikalsk leder for ISO, og mellom 2012 og 2016 var han gjestedirigent for the Tokyo Symphony Orchestra.

Siden har han dirigert Berlinfilharmonikerne, Chicago Symphony Orchestra, London Symphony Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Münchner Philharmoniker, Philharmonia Orchestra i London og mange flere.

«Løgn og insinuasjoner»

Tillitsvalgt i TSO, Einar Heier, mener søksmålet først og fremst er et uttrykk for hvor dårlig det står til med arbeidstakeres rettigheter i USA.

- Vi har ikke opplevd slike problemer med Urbanski. Det kunne uansett aldri ha skjedd hos oss; dirigenter har ikke like stor makt i Norge. Vi har dessuten egen HR-sjef og bestemmelser i arbeidsmiljøloven som regulerer norsk arbeidsliv, sier Heier.

Urbanskis kone og manager, Joanna Urbanska, skriver i en e-post at påstandene i søksmålet er basert på løgner og insinuasjoner. Hun skriver at ISO i løpet av de neste to ukene vil svare på anklagene, og ber Adresseavisen vente med å omtale saken. Vi har valgt ikke å etterkomme ønsket.

11. mai gjør Urbanski sin siste konsert med TSO, før koreanske Han-Na Chang (født 1982) tar over som orkesterets nye sjefdirigent og kunstneriske leder.

Adresseavisen har gjentatte ganger prøvd å få kommentarer fra John Wetherill, uten hell.