Når Kosmorama åpner på kvinnedagen, blir det med en film om modige kvinner.

Filmen som skal åpne Kosmorama har allerede høstet internasjonal anerkjennelse. «Carol» ble nominert til fem Golden Globe og regnes som en stor Oscar-favoritt. Filmen handler om et kjærlighetsforhold mellom to kvinner, og deres oppgjør med etterkrigstidens normer. En perfekt åpningsfilm av flere grunner, mener festivaldirektør Silje Engeness i Kosmorama.

- Den er utropt til en av årets ti beste filmer i mange internasjonale kåringer, og det er en film med to sterke kvinnelige hovedroller. Når Kosmorama skal åpne på selve kvinnedagen, er det et poeng å vise en film som har kvinner som tema, sier Engeness om filmen som har Cate Blanchett i hovedrollen.

«Blanchett stråler som lesbisk 50-tallsfrue», skriver Adresseavisens anmelder Terje Eidsvåg om skuespillerens innsats i «Carol».

Kontroversielt tema

«Carol» er basert på Patricia Highsmiths bok «The Price of Salt» fra 1952. Den gang ble den gitt ut under pseudonym på grunn av det kontroversielle temaet.

- Filmen er en historisk skildring, men med et temas om er allmenngyldig gjennom alle tider. Den tar opp en problemstilling vi kan kjenne igjen i 2016, sier Engeness, som så filmen da den ble vist i Cannes. Engeness synes det er en flott film.

- Jeg ble veldig grepet av historien, og filmen gir samtidig et godt og stilsikkert tidsbilde av New York i 1952. «Carol» er veldig godt fortalt og den vekker mange tanker og spørsmål.

Drama på rød løper

Filmen skapte overskrifter da kvinner som ikke var kledd i høye hæler ble vist bort fra premieren i Cannes. Engeness må le av episoden som senere har blitt omtalt som «flatgate».

Rooney Mara, som spiller mot Cate Blanchett, fikk pris for beste kvinnelige hovedrolle i Cannes. Les Terje Eidsvågs kommentar om prisutdelingen. (PLUSS)

- Selv fikk jeg hetta og styrtet ut for å kjøpe noen altfor dyre sko som var vonde å gå i. Alle snakket om hendelsen, og Cannes har beklaget i ettertid, forteller Engeness som lover Kosmoramas besøkende en ganske annen velkomst.

- Det er paradoksalt at kvinner blir vist bort på grunn av skoene, når filmen handler om at kvinner skal få gjøre som de vil. Vi skal ikke ha kjolepoliti. Vi er åpne for alle typer klesdrakt, men vi synes jo det er hyggelig om folk vil pynte seg på åpningsdagen, sier Engeness.

Ullmann og Blanchett

Liv Ullmann har fått æren av å stå for den offisielle åpningen av filmfestivalen. Ullmann regisserte Blanchett i teaterforestillingen «En sporvogn til begjær» i Sydney i Australia i 2009.

Liv Ullmann har donert alle sine trofeer og utmerkelser til Trondheim, og under Kosmorama kan du se Ullmanns «Golden Globe». Les med om det nye trofèrommet på Nova kino her.

- Jeg synes det er fint å koble vår norske, internasjonale superstjerne med en sterk internasjonal film som har et kvinneperspektiv, men som samtidig appellerer både til menn og kvinner, sier festivaldirektør som gjerne skulle sett Ullmann og Blanchett sammen på den røde løperen den åttende mars.

- Det hadde vært veldig hyggelig. Det er en utfordring at de internasjonale stjernene reiser mindre enn før, men invitasjonen er sendt. Det må jo være gøy for Blanchett å få treffe igjen Ullmann, og det i hennes egen hjemby, sier en realistisk, men håpefull festivaldirektør.

Liv Ullmann har regi på forestillingen «Fortrolige samtaler» som går på Nationaltheatret i Oslo. «Dette blir det siste jeg gjør», sa Ullmann nylig til Adresseavisen. Les hele intervjuet her. (PLUSS)

Festivaldirektør Silje Engeness i Kosmorama ble grepet av historien som fortelles i «Carol». Foto: Richard Sagen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665
Liv Ullmann skal stå for den offisielle åpningen av Kosmorama. Foto: Foto Kristin Svorte