Aschehoug får et gebyr på 9,66 millioner kroner, Cappelen Damm får et gebyr på 9,1 millioner kroner, Gyldendal 7,88 millioner kroner og Vigmostad & Bjørke (eier av tidligere Schibsted forlag) 4,56 millioner kroner.

Konkurransetilsynet mener forlagene har brutt konkurranseloven.

– De har samarbeidet om en kollektiv boikott av distributøren Interpress og utvekslet konkurransesensitiv informasjon, sier settekonkurransedirektør Mads Magnussen.

Utsalg i matbutikker og bensinstasjoner

Tilsynet mener samarbeidet hadde som mål å begrense konkurransen i massemarkedet for bøker. Dette omfatter utsalgsstedene som ikke er bokhandler, slik som kiosker, dagligvarebutikker og bensinstasjoner. Interpress er et selskap i Reitankonsernet.

– De fire forlagene står for hoveddelen av leveransene av bøker til norske forbrukere. Boikotten gikk ut på å ikke levere bøker til én av to distributører. Den eneste reelle konkurrenten til Interpress var Bladcentralen, hvor alle fire forlagene var eiere, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Uenige

Cappelen Damm uttaler etter en første gjennomgang av vedtaket at de er uenige i vurderingene Konkurransetilsynet har gjort.

– Forlaget har, i motsetning til det Konkurransetilsynet har lagt til grunn, ikke hatt noe foranledning til å koordinere sin atferd med andre aktører om en boikott av Interpress og Reitan. Grunnen til dette er at Cappelen Damm siden 2008 ikke har hatt distribusjon gjennom Interpress, og selskapet har dermed heller ikke hatt noen foranledning til å delta i en påstått kollektiv boikott rettet mot Interpress, uttaler forlaget.

– Vi mener å ha dokumentert at Cappelen Damm ikke har deltatt i noen form for koordinering av hva forlagene skulle foreta seg overfor Interpress. Cappelen Damm har ikke levert til Interpress på mange år. Bakgrunnen for dette er at Interpress, etter vår mening, hatt for høy retur, for høye kostnader og svake administrative rutiner, sier Tom Harald Jenssen, administrerende direktør i Cappelen Damm.

Forlaget vil nå vurdere hvordan de går videre med saken. Konkurransetilsynets avgjørelse kan bringes inn for Oslo tingrett.