The Sims 4

PC

Aldersgrense: 12 år.

«Lei av å ta oppvasken og tømme søpla? Ja, hvorfor ikke la en utgave av deg i et dataspill gjøre det i stedet!» tenkte ingen, noensinne. Jeg husker ikke hva som var mottoet da den første utgaven av «The Sims» kom i 2000, men etter hva jeg erindrer var de eldre spillene langt mer sprø enn denne dvaske utgivelsen. Ja, for nå har Maxis og Electronic Arts jaggu sluppet nummer fire.

I «The Sims 4» er valgmuligheter begrenset fra tidligere spill. Fansen har kritisert utviklerne for ikke å inkludere unge barn, i tillegg til det kjente og kjære badebassenget. Dette høres kanskje noe overfladisk ut om man ikke er kjent med serien, men badebassenget har vært en kilde til underholdning hos mange av spillerne. Det stammer fra eneren, hvor man kunne fjerne bassengstigen slik at simmene svømte rundt til de døde. Ja, for man kan spille «The Sims» på to måter: med kaos eller orden. Det er åpenbart hva som er morsomst, og det innebærer timer med plotting mot de intetanende simmene. De aner ikke at de blir simulert, stakkarne.

Utseendet til figurene virker også å være begrenset til få valgalternativer, det går ikke engang å finjustere fargen på klær, hår og hud. Da blir det vanskelig å gjenskape deg selv og kjente i spillet på en realistisk måte. I mitt sim-liv som forfatter trøkker jeg ut fem-seks bøker i uken, og foruten at dette er totalt urealistisk er måten det gjøres på også forferdelig kjedelig. Sette seg foran PC-en, trykk, trykk, trykk, ferdig bok. Monotonien minner selvfølgelig om et helt vanlig deprimerende liv, men i spillverdenen funker det slettes ikke.

Det nærmeste jeg kom underholdning var da jeg og to venner lagde hverandre i sim-versjon og flyttet sammen. Vi skulle teste den kunstige intelligensen, som i følge utviklerne skal gjøre simmene istand til å leve livet sitt uten innblanding fra deg som spiller. Dette høres jo ut som en grusom idé, og i tillegg fungerer det ikke i det hele tatt. Sim 1 satte fyr på kjøkkenet og seg selv, Sim 2 og 3 løp ut og ante ikke hva de skulle gjøre. De ble så stående på fortauet og pisse på seg og sovne om hverandre i ren hjelpesløshet. Litt sånn er det vel å spille «The Sims 4» også - noe kjipt skjer helt til man blir trøtt og tissetrengt. Gjesp!

OPPTUR: Ganske gode sosiale interaksjoner, tidvis artige og utilsiktede katastrofer

NEDTUR: En evig og kjedelig gjentakende opplevelse, få valgmuligheter, lite engasjerende, kun de kjedelige elementene er tatt med fra virkeligheten