Bjørn Moe fra Trondheim har i mer enn 50 år dirigert Nidarosdomens guttekor. I mai gir han seg. For innsatsen er han kåret til Årets trønder 2022.

– Jeg blir jo nesten litt rørt. Jeg lurer på hva jeg skal si. Dette er jo fryktelig stas, sa Moe da han fikk prisen på scenen i Olavshallen.

Han fortalte videre at han har vokst opp i koret.

– Jeg liker jo Trondheim så godt, det er byen min. Her vil jeg bo og være, sier han, og fikk stor applaus fra salen.

– Jeg blir nesten litt rørt, sa Moe fra scenen. Foto: Mariann Dybdahl

Skal feires

– Det er jo stas bare det å være trønder, så det å bli Årets trønder er selvfølgelig enda mer stas, sier Moe til Adresseavisen etter prisutdelingen.

– Det betyr at folk har sett og verdsatt det jeg har holdt på med de siste 50 årene, utdyper han.

Han roser nok en gang både koret, Nidarosdomen og byen sin, Trondheim.

– Jeg har hørt at det blir en feiring på Britannia etterpå, men jeg aner ikke hva som skal foregå. Jeg har øvelse med koret i morgen formiddag, så det blir en anstendig kveld. Men litt blir det jo, sier han.

Bjørn Moe ble kåret til Årets trønder 2022. Odd Steinar Rønne ble Årets hverdagshelt 2022. Foto: Mariann Dybdahl

– Langt utenfor Norges grenser

– En veldig fortjent pris. Han har gjort oss veldig stolte ved å skape et av de ledende guttekorene i internasjonal sammenheng, sa Kirsti Husby, sjefredaktør i Adresseavisen om prisvinneren.

Han mottok prisen for Årets trønder under Nyttårskonserten i Olavshallen fredag kveld.

– Han har mye av æren for korets utvikling til kunstnerisk toppnivå. Langt utenfor Norges grenser går det gjetord om Bjørn Moes pedagogiske lederevner, sa Sigrid Gjellan, fungerende nyhetsredaktør i NRK Trøndelag.

Sjefredaktør i Adresseavisen, Kirsti Husby og Sigrid Gjellan, fungerende nyhetsredaktør i NRK Trøndelag delte ut prisen. Foto: Mariann Dybdahl

– Jeg blir helt stum

Juryens begrunnelse: Bjørn Moe har vært kunstnerisk leder og kordirigent for Domkirkens guttekor i 50 år. En bragd i seg selv. Han har i løpet av alle disse årene fra 1973 til 2022 med sin trygghet og varme, og ikke minst sine musikkpedagogiske egenskaper, vært en pioner, inspirator og forbilde for alle sine elever. Gitt dem selvtillit, kunnskap og tro på seg selv. Nidarosdomens guttekor er et kulturelt fyrtårn i inn- og utland. Dirigenter fra hele verden reiser jevnlig til Trondheim for å læret av koret og Bjørn Moe. Koret er viden kjent for sin rene og spesielle klang. Bjørn Moe har mottatt en rekke æresbevisninger, blant annet Kongens fortjenstmedalje i gull.

– Hva tenker du om juryens begrunnelse?

– At dette ikke var så verst formulert. Eller, egentlig blir jeg helt stum, men det har jeg så lite erfaring med, at det bare varer et øyeblikk. Har jeg virkelig gjort alt dette? kan jeg i stedet spørre meg selv, men så har det snart gått femti år da. Det er langt tid. Det viktigste hele tiden har vært prosessen, det å sette seg stadig nye mål og å utvikle koret. Mange tror at alt handler om den neste store konserten, men den blir gjerne bare en avspilling av det vi har lært siden forrige konsert. Det er det som teller, sa Bjørn Moe til Adresseavisen da han fikk vite om nominasjonen i fjor.

I mai gir Bjørn Moe seg som dirigent i Nidarosdomens guttekor. Foto: Terje Svaan

Møtte paven

Moe har vært kunstnerisk leder og dirigent for Nidarosdomens guttekor siden 1973. På den tiden har han også rukket å ha en konsert med selveste paven til stede i Roma.

– Det var ikke akkurat den største musikalske opplevelsen, kan jeg huske, men paven, det var Johannes Paul den andre, var veldig opptatt av at vi måtte komme tilbake på besøk, sa Moe.

I tillegg sang han selv i guttekoret da kong Olav ble signet, samt dirigerte det hele da det var kong Harald sin tur i 1991.

– Blir ikke så lett

I mai er det derimot slutt. Da er etterfølgeren på plass i byen, og tar over som dirigent for koret.

– Det blir ikke lett, det der, såpass ærlig må jeg være. Nidarosdomens guttekor har jo vært hele livet mitt, fra jeg begynte å synge der som aspirant, sju-åtte år gammel. Vi får se hva som skjer når vi kommer utpå vårparten neste år, jeg vet ikke helt hvordan jeg kommer til å takle det, sa han.

Fem nominerte

De nominerte i kategorien Årets trønder var skuespiller Hildegunn Eggen, håndballtrener Jostein Sivertsen, forfatter Anne B. Ragde, kordirigent Bjørn Moe og teknologigründer Marie Lauvås.

Gjennom desember og januar har leserne hatt mulighet til å stemme på hvem de mener fortjener tittelen. Fredag kveld ble prisen delt ut.

I 2021 var det kommuneoverlege Tove Røsstad som stakk av med prisen.

Dette er de tidligere vinnerne av Årets trønder:

2021: Tove Røsstad

2020: Victor Sotberg

2019: Astrid Smeplass

2018: Marit Bjørgen

2017: Christian Berge

2016: Birgit Skarstein

2015: Kåre Ingebrigtsen

2014: May-Britt og Edvard Moser

2013: Erlend Johannesen

2012: Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan

2011: Arne Okkenhaug

2010: Tare Teksum og Siv Toverød