Ifølge Business Insider har Strømmetjenesten Deezer spurt 1000 briter om deres musikk- og lyttevaner. 60 % fortalte at de hørte på de samme sangene om og om igjen, og 25 % sa de sannsynligvis ikke ville sjekke ut ny musikk utenfor deres foretrukne sjanger. Undersøkelsen viser at 24-åringer er mest ivrig på å utforske ny musikk. Senere ser det ut til at interessen avtar.

Det amerikanske nettstedet forklarer endringen med at vi ikke tar til oss ny musikk på samme måte som da vi var yngre, og at hjernen er mer mottakelig for ny musikk (endringer) i alderen 12-22.

- Mister eventyrlysten

- Det er ikke rart du hører ny musikk når du er ungdom, det skulle jo bare mangle. Det meste er nytt for deg da. Til slutt mister du kanskje eventyrlysten på å utforske, men jeg tror dette er interessebundet, sier Thomas Felberg.

Felberg har for lengst passert 24, men sier at han selv oppdager ny musikk hver uke.

Rockemusikeren og programlederen, er også kjent fra NRK-programmet «Stjernekamp», hvor han sitter i dommerpanelet sammen med Mona B. Riise. Han tror utforskning av ny musikk handler om interesse og tid.

- Så å si alle har jo internett i dag, det er ikke vanskelig å oppdage ny musikk, sier han.

«Uansett grunn, liker hjernene våre nostalgisk musikk», skriver Business Insider. At folk hører gamle sanger om og om igjen, mener Felberg kan ha noe med minner de knytter opp mot låten.

- Som en slags ungdomskilde, hører de på musikk fra ungdomstiden, sier han.

Kø utenfor platebutikkene

- Om musikk var bedre før, vet jeg ikke. Men det er klart det var en annen temperatur før, da folk sto i kø utenfor platebutikkene. Det er flere som hører på musikk i dag, men det er ikke sikkert folk har ett favorittband de hører mest på, slik som tidligere.

Selv er Felberg fan av musikk fra 60-, 70-, og 80-tallet, og tror alle kan dra nytte av å oppdage musikken fra noen tiår tilbake.

- Det blir som andre håndverk – du må på en måte ha kjennskap til byggeteknikken. Du bør alltid gå tilbake og lære av mesteren, det hviler på den. Sånn sett mener jeg alle bør høre på gammel musikk, for å få mer glede av den nye.

Musikk i dag

Han påstår at det ikke skjer mye nytt når det gjelder musikksjangre.

- Men det er mange gode hoder som gjør musikk i dag spennende. Musikk i dag er veldig gøy – som det alltid har vært.

Heldig: Thomas Felberg mener han er heldig som får jobbe med og leve av musikk. Foto: jens petter søraa