Påskekrim på radio, påskekrim i bøker, påskekrim på TV og selvsagt påskekrim som spill.

Hvert år så vokser spillbibliotekene på Apples App Store og Google Play med tusenvis av nye titler. Ikke alle er verdt pengene ( eller tiden det kreves om det er snakk om gratisspill), men vi har plukket ut en håndfull titler fra det siste året som du så absolutt bør laste ned på mobilen eller nettbrettet før du setter deg i bilen og tar turen til påskefjellet.

Les også: Turbospenning fra Stockholms skyggesider

Les også: Derfor brant Fjeldsæter hotell

Sherlock: The Network

Android

Gratis

Det finnes en lang rekke mobilspill med Sherlock Holmes der ute. Noe er gode, andre er...vel, mindre gode. Men så langt vi har vært i stand til å finne så finnes det kun ett eneste som er direkte basert på Benedict Cumberbatch tolkning av Holmes. «Sherlock: The Network» er et interaktivt mysterium basert på en av episodene fra TV-serien. Denne appen gir deg de to første mysteriene gratis ( ønsker du de øvrige må du betale), men til gjengjeld får du eksklusive videoe-snutter fra TV-serien som aldri før er vist, samt et eget lydspor med stemmene til skuespillerne i serien. Ikke et spesielt godt krim-spill, men det har det lille ekstra som gjør at du blir sittende litt lenger enn planlagt med appen åpen.

The Room 2

Android / iOS

Kr. 22.-

Utviklerne i Fireproof Games har så langt laget tre spill i «Room» -serien. Alle tre er blant de aller beste i sin sjanger. Av alle de hundrevis av «interaktive mysterier» som nå finnes på App Store og Google Play så er The Room, The Room 2 og The Room 3 i særklasse. Om du husker så langt tilbake som schlägeren Myst på 1990-tallet så burde disse tre være midt i blinken for deg. The Room 2 er  helt klart det beste av disse. Et tidvis djevelsk godt konstruert «lukket rom» -mysterium der du virkelig må bruke de små grå, som Hercule Poirot kaller hjernen.

Monument Valley

Android / iOS

Kr. 41.-

Det aller beste mobil-spillet fra 2014 slutter aldri å begeistre. I alle fall ikke  om vi skal tro alle prisene som har blitt dette spillet til gode. Monument Valley henter det meste av sin inspirasjon fra den nederlandske kunstneren M.C. Eschers «umulige» verdener der opp er ned og ned er opp. Et aldeles nydelig spill som tidvis tråkker over grensene til det du kan kalle stor kunst. Atmosfæren her er til å ta og føle på. Og om du feller en liten tåre helt på slutten så er det lov det også.

Five Nights at Freddy's 1 - 5

Android / iOS

Kr. 24.-

Unge Scott Cawthon var et ukjent navn for noen få år siden. Nå er han en verdenskjent spillutvikler. Helt alene har Cawthon skapt sin egen nisje og sjanger med spillene i Five Nights at Freddy's. Så langt har det blitt hele fem spill i serien. Liker du grøss og liker du å skvette så er disse spillet for deg. Om du tidligere ikke har noen erfaring med Freddy så anbefaler vi at du laster ned alle fem spillene og tar de i rekkefølge. De følger nemlig en helt klar tidslinje i historien.

Limbo

Android / iOS

Kr. 40.-

Apropos geniale spill. Om du synes at fem spill med skvette-grøss i Five Nights at Freddy*s  er en litt tung pille å svelge så skal du heller prøve deg på Limbo. Dette er kanskje det indie-spillet ( altså laget av en uavhengig utvikler) med høyest score - både kritiker -og publikumsmessig - noensinne. Et mareritt i sort / hvitt som er i stand til å skremme fanden på flat mark. Det er ikke mange videospill som begrepet «genialt» kan brukes om, men Limbo er en av disse. Så om du skal laste ned bare ett spill fra denne lista så la det bli Limbo.

Detective Grimoire

iOS / Android

Kr. 22.- / 24.-

Snart tre år gammelt spill som fortsatt har til gode å bli overgått. Spillet henter en god del inspirasjon fra de klassiske Monkey Island -spillene fra Lucas Arts, men med en såpass sjarmerende grafikk og en genuint god historie ( for ikke å snakke om et knakende godt mysterium) så er det umulig å ikke anbefale denne.

Cognition: Episode 1

iOS

Kr. 44.-

Et mer moderne krim-spill. Du spiller som Erica Reed, en ung FBI-agent som etterforsker en serie groteske drap. Men Erica har en spesiell evne. Hun kan nemlig «se» hva som har skjedd ved å ta på objekter som har befunnet seg i nærheten av drapsstedene. En slags blanding av adventure-spill fra 90-tallet og klassisk crime noir.

The Trace: Murder Mystery Game

iOS

Kr. 39.-

Som tidligere nevnt. Pek-og-klikk -mysterier går det 13 på dusinet av på App Store og Google Play, men denne helt ferske The Trace går vi likevel god for. Klassisk whodunnit der DU får være Hercule Poirot / Miss Marple ( stryk det som ikke passer). Nydelig grafikk og (for en gangs skyld) intuitive gåter der du ikke bare går rundt og forsøker å trykke på hver eneste tomme av skjermen. Anbefales til tross for den litt drøye prisen.

Papers, please

iOS

kr. 20.-

Et besynderlig lite spill som er ulikt alt annet der ute. Du spiller som en passkontrollør for et ikke navngitt øst-europeisk land under den kalde krigen. Jobben din er å sørge for at ingen velkomne slipper inn landet, samt å holde landets egne innbyggere innefor landegrensene. Det høres kanskje kjedelig ut, men vi lover deg at Papers, Please er alt annet enn nettopp det. Tør du ta sjansen på dette så lover vi deg en spillopplevelse som vil sitte i lenge etter at påska er ferdig.

Hearthstone

Android / iOS

Gratis

Og helt til slutt så må vi få nevne denne. Blizzards (World of Warcraft, Diablo) lille mesterverk av et interaktivt kortspill er i skrivende stund verdens mest spilte spill. Tenk det World of Warcraft med en ny vri. Ekstremt vanedannende og eksepsjonelt morsomt. Hearthstone er noe så sjeldent som et gratisspill der du aldri trenger å bruke en eneste krone for å få fullt utbytte av spillet.