Det sier Daniel Alm som representerer den Svenska kyrkan i Trondheim.

I tre år på rad har de arrangert storstilt Lucia-feiring i Ilen kirke og fylt kirkerommet med 600 mennesker. I pågår det arbeid i kirken og det var usikkert om arbeidet ville være ferdig i tide. Derfor spurte de om innpass i Nidarosdomen.

– Drømmen har hele tiden vært å ha dette der. Ingen kirker i Sverige slår Nidarosdomen. Jeg trodde ikke det var sant at vi fikk ja, sier Alm, som opprinnelig er fra Stockholm.

Et 90 sangere sterkt svensk kor fra Østersund musikkhøgskole kommer og skaper svensk Lucia-stemning. Publikum får med seg svenske julesanger, flere av dem også kjent i Norge, og prest Anna Runesson skal preke.

Lucia-feiringen er en katolsk tradisjon som tar utgangspunkt i fortellingen om Sankta Lucia som levde på 300-tallet i Italia. Lucia-dagen er 13. desember, men den Svenske kyrkan legger den store feiringen til helgen før.

– Hun hører på mange vis hjemme i Nidarosdomen. I middelalderen var kirken katedral for en katolsk erkebiskop, sier Alm.

Arrangementet er gratis og foregår lørdag 10. desember klokken 19.00. Alm håper mange trøndere tar turen for å oppleve en solid svensk juletradisjon.

– I Sverige er Lucia-dagen på linje med midtsommarafton og julaften. Det er svært, sier Alm.

«Natten går tunga fjät runt gård och stuva/Kring jord som soln förgät, skuggorna ruva/Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus/Sankta Lucia, Sankta Lucia». Bildet er fra fjorårets feiring i Ilen kirke. Foto: Privat