Stordalen beskriver kunstinteressen som en utviklende og grenseløst spennende, men dyr hobby.

- Da jeg begynte i hotellbransjen for 25 år siden var kunst sett på som interiør, noe som skulle matche putene i sofaen. Kunst skulle ikke vekke en eneste følelse hos gjesten. Jeg tenkte tvert om, og har gjort det til et prosjekt å redefinere hotellkunst, skriver Stordalen. Han er for tiden i utlandet som følge av hans kones behandling av sykdommen systemisk sklerose og har svart Adresseavisen på mail om hvorfor han investerer i kunst og hva som gjorde at han ble kunstinteressert.

Kunst for opplevelsen

Hotelldirektøren ser på kunst først og fremst som en investering i et godt miljø for både gjestene og de ansatte. Alt mulig av skulpturer, malerier, trykk og installasjoner fascinerer forretningsmannen som startet sin karriere i Trondheim på slutten av 1980-tallet.

- Det viktige er at kunsten i seg selv er en opplevelse. Landskapsmalerier i tunge gullrammer kjeder meg.

Benytter kunstkonsulent

- Hva ser du etter når du kjøper kunst?

- Jeg ansetter alltid folk som er bedre enn meg selv, og min gode venn og kunstkurator Sune Nordgren er langt mer skikket til å finne gode kunstverk enn meg. Vårt samarbeid begynte med en telefon fra Ole Johnny Eikefjord. Vi eier en restaurant sammen som heter Eik, og akkurat denne kvelden hadde han en gjest som var meget misfornøyd. Gjesten klaget ikke på maten, men på kunsten, forteller Stordalen og sikter til Nordgren som fra da av har hjulpet ham med kunstkjøp.

- Selv om Sune hørtes veldig streng ut den kvelden, så viste han seg å være en usedvanlig snill mann som gjorde helt rett i å ta den telefonen der han fortalte om sin misnøye.

Samtidskunst

For det har blitt mye kunstinvesteringer på Stordalen. Ved Clarion Hotel & Congress i Trondheim finnes det en rekke kunstverk. Skulpturene som henger på veggene i resepsjonen med åtte meters takhøyde er av den spanske kunstneren Jaume Plensa. I heisen finner du to grafiske bilder av den norske kunstneren Magne Furuholmen. I lobbyen henger også et verk av Sven Påhlson, en av pionerene innen skandinavisk elektronisk kunst.

- Maleriet av Alex Katz som henger bak resepsjonen, hvordan kom du over dette?

- Jeg kjøpte bildet fra kunstnerens atelier i 2008 og hadde siden hatt det uten å finne en god plassering for det. Bildet er seks meter langt, og krever mye av rommet det skal henge i. Da vi skulle innrede hotellet ønsket vi et midtpunkt, et bilde som enkelt kunne sette stemningen for hotellet. Da tenkte vi på dette lyse, vakre og stemningsfulle bildet, og en viktig brikke falt på plass, sier Stordalen. Han er opptatt av at folk som reiser mye, eller av andre grunner sjelden har tid til å dra på kunstutstillinger, skal få en litt annerledes kunstopplevelse i hverdagen. Hotellvegger kan benyttes til den slags, som en halvoffentlig arena for kunst.

Street art er med

- Street art blir stadig mer populært blant samlere, er du av dem som drømmer om å ha en Banksy på veggen?

- Det hadde så klart vært litt stas. Flere av våre hoteller har street art på veggen. Dolk er en av flere kunstnere representert på for eksempel Quality Hotel Edvard Grieg i Bergen, sier Stordalen.

Den spanske skulptøren Jaume Plensa har laget disse lysinstallasjonene som henger på Clarion hotell og kongress i Trondheim. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Britiske Tony Bevan har laget dette verket som henger i lobbyen på Clarion hotell og kongress i Trondheim. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
«Penobscot morning» (2004) er tittelen på maleriet av Alex Katz som henger i resepsjonen ved Clarion hotell og kongress i Trondheim. Katz har for tiden en stor utstilling i London, http://www.serpentinegalleries.org/exhibitions-events/alex-katz-quick-light Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth