- Vi trenger kreative innspill som dette for å gjøre kulturbyen Trondheim bedre, sier Erling Moe (V).

Det var i slutten av november i fjor at Stein Vanebo og Børre Johnsen lanserte sine planer om et nytt kulturhus i ryggen til Dokkhuset på Nedre Elvehavn i Trondheim.

Sammen med medgründer Jostein Ansnes ser de for seg et helt nytt bygg med en hovedscene i førsteetasje med plass til rundt 300 publikummere. I andre etasje planlegger de en barscene med publikumskapasitet på cirka 100, i tillegg til kontorer og backstage.

Huset vil bli et nav i virksomheten til Dora 3, et management og rådgivningsselskap som skal bistå trønderske kultur- og næringsaktører, der Johnsen er daglig leder.

Børre Johnsen slutter i toppjobben i Universal Music for å gjøre Trondheim til en enda bedre kulturby.

Tirsdag ettermiddag la Vanebo og Johnsen frem sine planer for kulturkomiteen. Komitémedlem Erling Moe synes forslaget er spennende.

Trenger arvtaker etter Blæst

- Byen trenger en arvtaker etter Blæst. Dette kan være det, men også mye mer, sier Moe.

Mens Johnsen har bakgrunn som kommersiell direktør i plateselskapet Universal Music, er Vanebo en del av Trondheim Concerts og styremedlem i Trondheim Calling. Produsent Jostein Ansnes har drevet Øra studio i en årrekke.

Moe tror trioens erfaring fra kulturnæring er en forutsetning for å lykkes.

- Dette er folk som kan drive kultur som næring og som har gjort det i mange år. Det er først og fremst et forretningskonsept, ikke et kommunedrevet kulturhus, og jeg har tillit til at de er i stand til å vurdere markedspotensialet, sier Moe.

Behov for ny scene

Det var nestleder i komiteen Julie Indstad Hole (Ap) som initierte møtet med Dora 3. Hun har tidligere støttet forslaget om et nytt bygg.

- Jeg liker at vi har et rikt kulturliv i Trondheim, og at ulike aktører kommer med nye ideer og har lyst til å få til nye ting i byen vår. Det vil vi automatisk støtte, uansett hvor forslaget kommer fra. Vi trenger gode innspill både rundt kulturbygg og nye scener. Trondheim trenger mindre scener der unge musikere kan få lov til å utvikle seg og blomstre, sier Hole.

Komitémedlem Latifa Nasser (SV) synes Dora 3 fortjener skryt for tanken om å samle musikkmiljøet, men vil samtidig vite mer om forutsetningene som ligger til grunn for prosjektet. Høyres Sindre Nilsskog kaller planene et positivt initiativ.

- Høyre ønsker å være en pådriver for gode kulturarenaer i byen. Vi trenger en mindre scene, og kulturhuset til Dora 3 kan i tillegg kombineres med andre funksjoner, sier han.

Vil sannsynligvis gi sin støtte

Dora 3s forslag har også møtt motstand. Sjef for Pstereo og styreleder for Byscenen Bård Flikke har kalt det et «luftslott», og mener det ikke er løsningen eller det Trondheim trenger i vakuumet etter Blæst og Familien.

Andre har vært mer kritiske til husets planlagt beliggenhet.

- Jeg ønsker ikke at dette skal gå på bekostning av gode uteområder på Nedre Elvehavn, men kanskje kan et slikt hus gjøre området enda mer attraktivt. Finner man gode løsninger for bygging og finansiering, er dette noe komiteen sannsynligvis vil støtte, sier Nilsskog.

Hole kaller møtet med Dora 3 et første steg. Hun er opptatt av at et eventuelt bygg ikke skal ta noe av grøntarealene på Solsiden.

- Det har vært en debatt rundt plassering, og det kan hende man bør plassere et slikt bygg et annet sted. Det vil tiden vise, sier hun.

Moe positiv til plassering

Erling Moe er mer positiv til den foreslåtte plasseringen, men understreker at det er en overordnet reguleringssak.

- Jeg har ikke sterke følelser rundt det med plassering. Området det er snakk om brukes noen få varme sommerdager i året, men ligger ellers dødt. Det er ikke noe problem at det bygges noe der. Det vil tvert imot berike den urbane kulturen i området som mistet en attraksjon da Blæst forsvant, sier han.

Leder for kulturkomiteen, Svein Otto Nilsen (PP), sier de ønsket møtet med Dora 3 utelukkende for å bli informert. Komiteen kommer ikke til å gjøre noe vedtak med det første.

- Slik situasjonen er med rockearenaer i Trondheim nå, er det greit at vi tar en runde på dette. Men vi har også fått innspill fra folk som er sterkt imot planene. Og så er det spørsmålet om hva som skjer på Rosendal. Det er det mest spennende fremover, sier Nilsen.

KRONIKK: Her er våre planer for Kulturhuset Dora 3

foto
Tirsdag ettermiddag fikk Erling Moe (t.h.), Julie Indstad Hole og resten av kulturkomiteen en innføring i Børre Johnsen (t.v.) og Stein Vanebos planer om kulturhus på Solsiden. - Vi trenger kreative innspill som dette for å gjøre kulturbyen Trondheim bedre, sier Moe. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
foto
Slik så området ut da Trondhjems Mekaniske Værksted (TMV) holdt til der. TMV ble nedlagt i 1983. Foto: Solsiden