Mange har blitt begeistret for låten «Molna» høsten 2017, og nysgjerrrigheten for artisten blir ikke mindre når Menke røper sterk tilknytning til så vel Storfosna som Trondheim.

Menkes fulle navn er Sara Natalie Lund Menke. Det tredje navnet røper trøndertilknytningen. Pappa er tysk, mamma er trønder. Hun er oppvokst og bor fortsatt i Stockholm, men besteforeldrene bor dels på Heimdal, dels Storfosna. Sara har tilbrakt 6–8 uker ute på Storfosna på trøndelagskysten hver sommer i oppveksten, og hun er på besøk hos sin tallrike familie i Trøndelag flere ganger i året.

Oppdaget av Swedish House Mafia

Men det er Stockholm som er hjemme. 25-åringen har holdt på med musikk siden tenårene, og fikk et karriereløft da Steve Angello fra Swedish House Mafia ble hennes manager.

- Første gang jeg hørte hennes musikk ble jeg helt paralysert, hennes kreativitet når meg helt innerst i sjelen. Det er ikke ofte i disse dager at man kommer over noe så unikt, noen som har skapt et helt eget univers. Menke representerer det skandinaviske, skjønnheten, naturen og melankolien, uttaler Angello.

Menkes musikkstil overrasker med tanke på Angellos helelektroniske dansemusikk. Menkes debutsingle er lavmælt og akustisk.

Inspirert av Boye

Den svenske forfatteren Karin Boye er kjent for dystopien «Kallocain» fra 1940, og ikke minst diktet Ja visst gör det ont när knoppar brister fra 1935. Men det som trigget Sara Menke var titteldiktet fra forfatterens første samling «Moln» fra 1922.

- Jeg planla ikke å tonsette diktet. Det bare skjedde. Jeg grep automatisk etter banjoen, og på kort tid var melodien klar, forteller Sara Enke om sin debutsingle.

Multiinstrumentalist

Musikken ble skapt for mange år siden – men det var mange biter som skulle på plass. Først nå hadde hun band og produsenter på plass.

Hun begynt spille lyre, altså en liten harpe, da hun var fem-seks år, tok så opp piano. Da det ble litt kjedelig, ble det så vel gitar som banjo og cello. På scenen spiller hun også gjerne på vinglass.

- Når du først har lært ett instrument så er det ikke så vanskelig å beherske flere sånn noenlunde, sier multiinstrumentalisten.

Den store trønderske familien

Hun har en stor norsk familie, men basen er rundt besteforeldrene som bor på Heimdal og har hus på Storfosna.

Seks til åtte uker hver sommer har hun hatt tilhold på øya på trøndelagskysten. Hun forteller også gjerne at hun har sans for norske spesialiteter som bunad, krabbefiske og kransekake.

- Har du vært på Storfosna i sommer også?

- Nei, det ble ikke tid i år, men jeg var der i påska. Og jeg har var i Trondheim. Det en veldig flott by, sier Sara.

Nordisk sound

- Jeg har fått høre at jeg har en nordisk sound, sier hun, og nevner Sigur Rós, Joanna Newsom og Kate Bush når vi ber henne nevne artister som har inspirert henne.

At debuten er svenskspråklig har ikke hindret den å oppnå svært positive anmeldelser internasjonal. Og at den første singlen hennes er på svensk er egentlig tilfeldig. Den blir fulgt opp av en EP over nyttår, der hun synger på engelsk. Da vil det også bli aktuelt å turnere. Hun kommer vel også innom Trondheim?

- Ja, selvfølgelig. Om dere vil ha meg!

Nordisk stil: Menke har base i Stockholm, har tysk far og trøndersk mor. Alle barndommens ferier ble tilbragt på Storfosna. Foto: pressebilde