26. februar i år stengte de dørene for første gang siden oppstarten i 1999 og tok fatt på en omfattende oppussing av lokalene.

Den britiske telefonkiosken som fungerer som inngangsportal er beholdt, men ellers blir interiøret og fargene lysere og lettere.

– Det er viktig å prøve å gagne alle her. Damer liker det ikke når det blir for brunt, forklarer Ketil Overby.

Brun-pub-preget tones altså ned. Overby, kaller nye Macbeth en hybridløsning mellom det gamle og nye interiørmessig, med 70 prosent nytt og 30 av det gamle. Men øl blir det fortsatt mye av, i tillegg til at de satser tungt på to typer brennevin.

– Det blir en bar hvor du skal få en del drikke på akevitt- og whisky-sida som du ikke opplever ellers i byen. Det er målsettingen. Men det tar tid å bygge opp sortimentet, og det vil vi jobbe med fremover etter åpningen. Jeg tør ikke satse på ren akevitt og whiskybar, men vi kan ha dette sammen med de gamle suksessfaktorene, sier han.

Viktige stamkunder

Sammen med iren Fergus Farrell, er trondhjemmeren mannen bak utestedene Cafe Dublin i Prinsenkrysset og Macbeth. Begge stedene går godt, ifølge Overby, det er ikke på grunn av nedgangstider de tar nye grep.

–Jeg bruker å si at om du skal overleve i restaurantbransjen er du nødt til å forandre deg minst ti prosent hvert år. Hvis ikke dør du ut. Du må tilby noe som er bra, det nytter ikke å åpne et konsept hvor det bare handler om å selge billige varer. Kundene er kresne og du må gi noe tilbake. Vi har gjort små forandringer på begge stedene hvert år.

– Men hvordan vil stamkundene reagere?

– Det er alltid spennende å se hvordan forandringer slår ut. De av stamkundene som er informert om hva som foregår har gitt positive tilbakemeldinger. De liker folket som jobber her, beliggenheten og produktpakken. Nå får de et enda større utvalg, mener han.

Elektriker Joakim Ødegaard (til venstre), elektrikerlærling Marcus Brekke og maler Vytautas Pakenas jobber for å få puben Macbeth klar til nyåpning fredag.

Elsker Irland

Og større kan det bli. Om Overby får det som han vil skal Macbeth-lokalene utvides ytterligere nedover mot Søndre gate. Han har søkt om å få lage inngang gjennom den gamle hotellinngangen, og dermed få 50 kvadratmeter større pub og dessuten handikaptilpasset inngangsparti. Kommunen har avslått søknaden med bakgrunn i at det ikke gis flere skjenkebevillinger i området Søndre gate, Carl Johans gate, Nordre gate og Fjordgata på grunn av mye vold i området.

– Men vi har anket saken til Fylkesmannen. Det blir spennende å se utfallet, sier han.

– Er du mye på studieturer?

– Ja, jeg er mye i Irland. Jeg er forelsket i det landet og er der en del på ferie også, sier Overby.

Det er folkene, væremåten, landskapet – og pubkulturen han liker. På mandag blir det ny tur til Dublin, hans noen og tyvende tur til den grønne øya de siste ti årene.

Forsiktig med alkohol

– Hva er drivkraften din?

– Det er artig å bygge opp ting, og det er en tilfredsstillelse å se at det fungerer. Å ha dyktige medarbeidere er helt avgjørende, og det er en utfordring i bransjen vår. Mange av ekstrahjelpene gjør dette mens de studerer og skal en annen vei etterpå. Det kan være en utfordring å få dem på tå-hev. Derfor er det viktig å ta skikkelig godt vare på dem som vil satse i bransjen, sier Overby.

Han har tidligere jobbet i bank og forsikring i 18 år. Fra 1991 til 1998 drev han en egen assuranseforretning hvor han solgte lån, forsikring og aksjefond til både næringsliv og private. Erfaringen fra det merkantile er god å ha mener han, sammen med Farrells spisskompetanse på restaurant og uteliv.

– Utelivsbransjen kan være tøff. Har det kostet mye personlig å være i denne bransjen?

– Nei, det synes jeg ikke. Men det er krevende å drive sin egen business. Det er masse fordeler når du lykkes, det er når du mislykkes at problemene tårner seg opp. Men jeg har gjort dette siden 1991, og det blir en livsstil. Du styrer arbeidsdagene selv og det er lett å få gjennomført nye ideer og å få tatt beslutninger. Det siste er viktig. Om en og annen beslutning blir feil er ikke det så farlig, det viktigste er at de blir tatt. Det er mange bedrifter som står på stedet hvil fordi ingen tør å ta beslutninger til riktig tid.

– Hva slags forhold får du selv til alkohol når du driver utesteder?

– Jeg har et normalt forhold. Jeg nyter sjelden alkohol hjemme, med mindre det er spesielle begivenheter. Jeg bruker å si til Fergus at jeg er mer preget av irsk ølkultur enn han. Jeg synes det er veldig hyggelig å dra ut, ta en øl og prate med folk. Det er ikke sånn at det skjer hver dag, men det er hyggelig når det skjer, sier Ketil Overby.

Siden 1999 har Ketil Overby har drevet Macbeth første etasje av bygården Gildevangen i Søndre gate, som sto ferdig i 1909. Fasaden har den karakteristiske, grovt tilhugde granittsteinen. Fredag er det nyåpning av puben.