I Søndre gate er brannbiler og mannskap byttet ut med samtidskunst og kunstnere. Lokalene som ligger vegg i vegg med Trondheim folkebibliotek og Litteraturhuset, ble i kveld erklært åpnet av dronning Sonja, og skal i tiden fremover romme regional og internasjonal samtidskunst.

Dronningen synes det er flott at Trondheim har fått et slikt kulturkvartal.

- Det er imponerende og flott å se resultatet. Man har jo kjempet i lang tid for å få dette til. Det er både regionalt, nasjonalt og internasjonalt, og det er spennende, forteller dronningen.

Sta i ti år

Det er andre gang på kort tid at den kunstinteresserte dronningen kommer til Trondheim. Sist gang i forbindelse med åpningen av egen kunstutstilling i Galleri Ismene, denne gang for å erklære kunsthallen for åpnet. På et blankt papir signeres det navn og dato.

- Det er den tyvende, sant? spør hun, og publikum ler til svar.

Dronningen gratulerer med åpningsdagen, og synes det er morsomt at man kan være så sta i over ti år og få til noe så spennende. Veien fra ide til virkelighet har nemlig vært lang, og kunsthallen har blant annet holdt til i trange lokaler i Dronningens gate i noen år.

- Det er ikke mange som har et helt kunstkvartal. Man har både litteratur, visuell kunst, man møtes på kryss og tvers og skaper nye ting. Det er uventet, dristig og spennende og det er godt gjort.

Dronningen forteller at hun tror at kunsthallen vil bety mye for Trondheim, og at det kan skje mye spennende her fremover. Talen avsluttes med å ønske lykke til.

- Jeg er helt sikker på at jeg kommer tilbake.

Spennende utstilling

Etter åpningen var dronningen invitert til omvisning i kjelleren for en privat visning av åpningsutstillingen «this is a political (painting)». Kunstnerne er norske AK Dolven, svenske Kajsa Dahlberg, østerrikske Valie Export, franske Claire  Fontaine og rumenske Alexandra Pirici.

Hva synes dronningen om selve utstillingen?

- Jeg synes det er veldig interessant og spennende. Å få et tilbakeblikk til kroppskunst og selvfølgelig være med kunstnerne videre og høre hva de tenker om kunstverkene sine. Utstillingen har mange forskjellige vinkler, den er tilstede her i dag og har likevel noen tilbakeblikk.

- En stor dag for Trondheims kulturliv

Kristian Seltun, teatersjef for Trøndelag Teater, hadde også tatt turen til åpningen. Han mener at kunsthallen er et viktig bidrag til byen.

- Samtidskunsten har ikke vært så veldig synlig i Trondheim før. Den finnes i aller høyeste grad, men har ikke hatt et ordentlig lokale. Dette er et superfint lokale med helt super beliggenhet, det er en stor dag for Trondheims kulturliv.

Kan få internasjonal betydning

Rita Ottervik skryter over lokalene i Søndre gate.

- Endelig har vi kunsthallen på plass, dette har vi jobbet med i over ti år.

Ordføreren tror at kunsthallen som arena kan bli så stor at den kan få en internasjonal betydning for byen.

- Både når det gjelder å få kunstnere hit, men også å løfte store arrangementer inn til byen. Jeg tror at dette er en kjempeviktig brikke i å løfte kunst og kultur og gi muligheten for mange uttrykksformer til å spille sammen.

LES OGSÅ : Bygger byens nye kunsthall

- En ny konsertscene

Helena Holmberg, direktør for Kunsthall Trondheim, puster lettet ut etter en vel gjennomført åpning.

- Nå er jeg ganske overveldet, dagen vi har ventet på så lenge er endelig her. Jeg har jobbet i Trondheim i over tre år på å få dette til sammen med andre, og det er nok mange mennesker som er glade i dag, sier hun.

Hun håper at kulturkvartalet vil ha stor betydning for Trondheim og Trøndelag, og at det vil bringe noe som er litt annerledes til Midtbyen.

- Jeg tror at det blir en plass man kan komme etter jobb, nyte god drikke og oppleve ting. Vi kommer til å ha tilbud i forskjellige sjangre. Det trengs en slik plass som har liv og røre så sent på kvelden og som ikke er en kommersiell aktør, men som tilbyr noe annet, forteller Holmberg.

Hun regner blant annet med at det vil bli flere konsertarrangementer i hallen.

- Vi er jo faktisk en mulig konsertenscene, i et mellomformat, som kanskje trengs i Trondheim nå. En ny konsertscene.

Helena Holmberg, direktør for Kunsthall Trondheim, er overveldet etter åpningen. Hun håper at hallen vil tilby noe som er litt annerledes til Midtbyen.