Flere kofferter med trofeer og andre viktige elementer fra Liv Ullmanns kunstneriske karriere, har blitt båret varsomt gjennom dørene til Nova kino.

Tirsdag kveld åpner den permanente utstillingen «Et rom med Liv», med hovedpersonen selv tilstede. Kinodirektør Arild Kalkvik ser fram til å endelig åpne dørene til Liv Ullmanns eget rom ved kinoen.

- Rommet har blitt kjempeflott. Jeg gleder meg til å vise det fram for de rundt 300 personene som har meldt sin ankomst på åpningen, sier Kalkvik, som røper at de fortsatt jobber med «den siste finishen». Utstillingen vil ikke være ferdigstilt før selve åpningsdagen.

Ullmanns tidslinje

Utstillingen er delt inn etter ulike roller Ullmann har hatt, og ulike områder skuespilleren og regissøren har gjort seg bemerket. Framover kan kinopublikummet få se blant annet Ullmanns «Golden Globe» som hun fikk for «Utvandrarna» i 1973. I tillegg til trofeer, vises andre elementer fra Ullmanns kunstneriske karriere.

- Jeg synes vi skal være stolte av folk som har gjort store ting internasjonalt. Det er ingen selvfølge at noen som har vokst opp i Trondheim skal sette så sterke spor etter deg i det internasjonale kulturlivet, sier Kalkvik.

Kinodirektøren håper utstillingen vil bidra til å vise hvor viktig Ullmann har vært gjennom sitt virke som skuespiller og regissør, og hvor viktig hun fortsatt er.

- Det er bare noen måneder siden hun satte opp teaterstykket «Fortrolige samtaler». Det at Ullmann fremdeles er en utrolig aktiv kulturperson, gjør det desto mer interessant å se hele tidslinja med alle de ulike periodene av livet hennes, sier Kalvik.

Liv Ullmann skulle åpne Kosmorama i mars, men måtte utsette besøket.

Under huden på superstjernen

I forbindelse med åpningen vil Ullmann møte kulturredaktør Stian Wallum i Adresseavisen til en samtale. I «Et møte med Liv Ullmann» vil samtalen dreie seg om høydepunkter fra Ullmanns karriere, høydepunkt som også er sentrale i utstillingen. Samtalen blir også et forsøk på å komme under huden på Norges internasjonale filmstjerne, og kanskje vil publikum bli litt bedre kjent på Liv Ullmann etter samtalen i Liv Ullmann-salen. Kalkvik tror det er mange elementer ved Ullmann det trønderske publikum kanskje har glemt.

Liv Ullmann ender ofte opp i dype samtaler om livet, sa hun til Adresseavisen i mars. (PLUSS)

- Ullmann var en del av populærkulturen i USA på 70-tallet, hun var jo en superstjerne i Hollywood. Hun har vært på forsiden av blader som «Time Magazine» og hun har vært med i tegneserier. Det tror jeg er noe vi kanskje har glemt her hjemme, sier Kalkvik.

Direktør for Kosmorama Silje Engenes og kinodirektør Arild Kalkvik gleder seg til å vise fram Ullmanns Golden Globe i «Et rom med Liv». Foto: Nils H. Toldnes