THE ELDER SCROLLS ONLINE - TAMRIEL UNLIMITED

Xbox One / PS4

Aldersgrense: 18 år

«Skyrim» var spillet som for alvor gjorde Bethesda Softworks til en av de største spillutviklerne i industrien. Men spillet var på ingen måte det første av av Bethesdas «åpen-verden» -spill lagt til den fiktive fantasiverdenen Tamriel.  Selskapet har perfeksjonert sin tolkning av denne sjangeren helt siden 1994 med «The Elder Scrolls: Arena», og var på mange måter pionerer i denne særegne måten å lage spill på. En sjanger som senere fikk enorm popularitet med «GTA 3».

«The Elder Scrolls Online - Tameriel Unlimited» er som tittelen antyder et spill som ligger langt nærmere titler som «World of Warcraft» og «Guild Wars» enn hva det gjør med «Skyrim». Dette er på alle mulige måter et typisk MMO-spill ( Massive Multiplayer Online) der du både opplever og spiller sammen med andre spillere.

Men om du i utgangspunktet ikke er særlig glad i MMO-sjangeren og heller har ønsket deg et nytt Elder Scrolls -spill så bør du likevel gi «TES Online» en sjanse. Spillet har vært ute for PC i over et år nå og den tiden har Bethesda Softworks brukt godt. Å spille «TES Online» på enten Xbox One eller PS4 er en helt annen opplevelse enn det var på PC i fjor. De fleste bugs er luket bort og opplevelsen er strømlinjeformet og forbedret på alle mulige måter. Om du ønsker det kan du spille «TES Online» utelukkende som et solo-eventyr. De aller fleste oppdrag ( inkludert Guild-oppdragene) kan gjøres alene. Det er tydelig at utviklerne har forsøkt å gjøre «TES Online» så tilnærmet likt «Skyrim» som mulig for konsoller. Og dette er i undertegnedes øyne en bra ting.

Nesten hele Tamriel ligger åpen for dine føtter etter at du har gått de innledende rundene opp til level 10. Grafikkmessig vil spillet neppe vinne noen priser. Det ligner mer på «Oblivion» enn «Skyrim» for å si det slik, men dette er prisen vi må betale for en såpass enorm åpen verden. Og etter noen timer så gjør det liksom ikke så mye at spillet utseendemessig er litt «last-gen». Friheten til å gjøre hva du vil og gå hvor du vil veier opp for dette.

PvP er eksklusivt for provinsen Cyrodiil ( hvor handlingen i «Oblivion» fant sted). Øvrige provinser som Morrowind, High Rock, Hammerfell og Skyrim er for PvE-spilling.

På nesten alle måter er «TES Online» en triumf og uten tvil det beste MMO-spillet for konsoll så langt ( nå finnes det riktignok ikke så mange av disse, men likevel....). Men en detalj må Bethesda tåle kritikk for. Nemlig mangelen på tekst-chat. All kommunikasjon i spillet foregår nemlig via tale, enten du nå velger å bruke Kinect eller mic. Dette gjør at spillet er en håpløs kakofoni av kjefting, bakgrunnslyder, gråtende barn og biltrafikk i fellesområdene  og fullstendig lydløse i andre deler av spillet. Det å få et lag sammen for et tilfeldig raid uten å ha tekst-chat eller en group-finder for hånden er en tålmodighetsprøve av dimensjoner.

Når det er sagt så vil jeg likevel anbefale «TES Online» om du er sulten på et nytt eventyr i Tamriel - uavhengig om du liker MMO-spill eller ikke. For som et solo-eventyr er «TES Online» det nest beste mens vi venter på «The Elder Scrolls VI».