Prinsen og alpehornet: Haakon Magnus blåste i alpehornet slik at Märtha Louise måtte holde for ørene.

Omstendighetene var så definitivt hyggeligere enn den triste avisforsiden på tirsdag, der flammene sto ut av vinduet i Barneværelset i Hovedhuset. Det var olsok 1980 og Trondheim viste seg fram fra sin flotteste side.

«Et aldeles praktfullt olsokvær møtte Kongefamilien da den gikk i land fra Kongeskipet søndag morgen. Trondheim lå badet i sol, og forholdene lå så absolutt til rette for et olsok-jubileum av de helt store. For første gang hadde kong Olav hele sin familie med på et offisielt besøk, en begivenhet den begeistrede folkemassen som var møtt frem på Skansen visste å sette pris på.»

Slik starter sommervikar Rut Anne Isdals sak om kong Olavs besøk i Trondheim – en sak som naturlig nok ble slått stort opp i avisen. Det legendariske bildet av tre generasjoner kongelige preget førstesiden med tittelen «Kongelige på Ringve».

I solværet fikk kong Olav og familien en tur gjennom det vakreste byen kunne by på. Ærverdige Ringve Museum var et naturlig stoppested for storfamilien på Trondheims-tur.

«Blir ganske tørr i munnen av dette, bemerket prins Haakon Magnus etter å ha blåst i det fire meter lange alpehornet så storesøster måtte holde seg for ørene. Han hadde allerede holdt en solokonsert før pressen slapp til, men nølte ikke med å ta et da capo-nummer til ære for fotografene.»

Bildet viser en sjuårig prins med svært digert og tungspilt instrument.

Kongefamilien valgte Ringve Museum for å holde barna interesserte på et ellers formelt besøk i trønderhovedstaden.

Hele kongefamilien så ut til å sette stor pris på direktør Jan Voigts omvisning på Ringve. Omvisningen var lagt opp spesielt med tanke på prinsesse Martha Louise og prins Haakon Magnus, og etter iveren å dømme ble deres første møte med Trondheim svært vellykket. Det manglet i alle fall ikke spørsmål og kommentarer til alt det morsomme Voigt hadde å fortelle om de forskjellige instrumentene, rapporterte avisen.

Kongefamilien fikk oppleve indrefileten av byen under sitt besøk. I tillegg til Ringve var de i Nidarosdomen og Erkebispegården – der de også ble servert lunsj.

Kongebesøket var i etterkant av vellykkede Olavsdager – senere omdøpt til Olavsfestdagene.

«I sin tale sa Kongen at samfunnsutviklingen i Norge har vært bygget på den kristne tros sannhet og etikk. Han sa at tradisjonen fra Olav den Hellige og frem til idag er så sterk at gudstjenesten i Nidarosdomen var litt av et høydepunkt.

Kongen roste alle dem som har vært med og stelt i stand dette Olavsjubileet, noe også ordfører Olav Gjærevoll gjorde i rosende vendinger.»

Jubileet det snakkes om er 950-årsmarkering for slaget på Stiklestad. Jubileet ble arrangert av Olavsdagene, nærmest som en kulturdugnad. I 1980 mottok Olavsdagene for første gang en beskjeden statsstøtte, fortalte festivalen nylig i sin festivalavis.

Kanskje det var Olav som inspirerte statsrådene til å åpne pengepungen for Olavsfestdagene?