- Hadde jeg blitt spurt om å spille med Hans i dag, vet jeg ikke om jeg hadde giddet å gjøre det, sier fiolinist Gjermund Larsen.

Musikeren er ofte å se på scenen sammen med Vømmølgutan. Etter Rotmos siste uttalelser om at muslimer er en miljøforurensning og flyktninger svikter sine landsmenn ved å flykte, er Larsen blitt nødt til å klype seg i armen.

Håper Vømmøluniverset består

- Vømmølgutan er en fantastisk gjeng og jeg har ikke noe problem med å spille med dem, men å stå på scenen med Hans og bli forbundet med det han har sagt, det vil jeg ikke. Meningene han har kommet med har jeg ikke noe til overs for, sier Larsen.

Larsen tror ikke Rotmos uttalelser om at muslimer er en miljøforurensning og flyktninger svikter sine landsmenn ved å flykte, vil ødelegge for vømmøluniverset. Han tror og håper Vømmølverdenen lever sitt eget liv, uavhengig av opphavsmannens meninger.

- Vømmøl er et bygdefenomen og et fantastisk univers som beskriver bygdekulturen. Jeg tror ikke det vil bli ødelagt på grunn av de visjonene Hans driver og sprer nå. Jeg håper ikke det, for såpass mye artig og fint er det i vømmølkulturen at det ikke fortjener å bli ødelagt.

Åpningstaleren tar avstand

Åpningstalen under årets Vømmølfestival ble holdt av Henning Sommerro. Komponisten, som også spilte med Vømmølgutan under åpninga på torsdag, tar fullstendig avstand fra Rotmos uttalelser.

- Mitt ståsted er fullstendig på den andre sida. Det spiller ingen rolle hvilken religion du har eller hvilken farge du har på huden. Jeg er for at hele menneskeheten skal blande seg, jeg er mot den rene rase. Så må Hans bare slenge med sine ting, sier Sommerro.

Komponisten har vært delaktig på begge av Hans Rotmos juleplater. For tiden har de to musikerne ikke noen samarbeidsprosjekter på gang.

- Jeg kjenner Hans og han får stå for sine meninger. Jeg avviser ikke folk selv om jeg kan være uenige med dem. Vi er mangslungen, og folk har sine synspunkter og referanser. Jeg representerer til de grader snillismen på den motsatte siden, det er helt naturlig at vi må hjelpe hverandre.

Gjermund Larsen håper vømmøluniverset ikke vil ødelegges på grunn av Rotmo sine uttalelser Foto: Agnethe Weisser, Adresseavisen
Henning Sommerro åpnet årets Vømmølfestival. Komponisten tar sterk avstand meningene Rotmo har ytret i media de siste dagene Foto: Ole-Einar Andersen, Adresseavisen