- Vi har mye norsk på Sverresborg i sommer, og det er vi stolt av. Men det er deilig å få toppet det med en levende legende, sier Trondheim Concerts Stein Vanebo.

Torsdag 9. august kommer en av rockens største ikoner til Trondheim for første gang. Britiske Robert Plant (69) har med seg sitt faste band, The Sensational Space Shifters, til en konsert som vil preges både av hans soloutgivelser og Led Zeppelin-låter.

Siden 2012 har Plant turnert med bandet The Sensational Space Shifters, som også er med ham til Trondheim.

- Vi har jobbet mye og lenge med å få ham til Trondheim. Han var selve stemmen på 1970-tallet og er en musikalsk markør for flere generasjoner. Led Zeppelin var det største bandet i verden gjennom flere år og har satt både farge og fingeravtrykk på rockhistorien etter det, sier Vanebo.

50 år lang karriere

Det er i år 50 år siden Led Zeppelin ble dannet og de spilte inn det selvtitulerte debutalbumet som ble utgitt året etter. Det ble starten på et tiårig verdensherredømme som ga oss klassiske låter som «Whole Lotta Love», «Good Times Bad Times» og selvsagt «Stairway To Heaven».

Tidlig på 1970-tallet var Led Zepplin verdens største rockeband. Fra venstre: Robert Plant, John Paul Jones, Jimmy Page og John Bonham (bak Page).

Etter Zeppelin har Plant gjort suksess som soloartist. En av hans største bragder var samarbeidet med bluegrass-artisten Alison Krauss i 2007 på albumet «Raising Sand», som resulterte i fem Grammy-priser.

I oktober i fjor ga Plant ut sitt 11. studioalbum, «Carry Fire», som fikk god mottakelse både internasjonalt og her hjemme.

Siden 2012 har han turnert med bandet The Sensational Space Shifters, og det er de som er med ham til Trondheim. Foruten Plant består gruppa av Justin Adams (gitar), Liam «Skin» Tyson (gitar), John Baggot (keyboard), Dave Smith (trommer), Billy Fuller (bass) og fiolinisten Seth Lakeman, som selv har en imponerende solokarriere å vise til.

- Potent og levende

Det er anslått at Led Zeppelin har solgt mer enn 300 millioner plater verden over, drøyt 100 millioner av dem i USA. I tillegg kommer mange millioner solgte soloalbum.

- Han er en fargerik musiker med en enorm låtkatalog, og har beveget seg i mange retninger de siste årene. På scenen er han fortsatt potent og levende, med en settliste som skiftes ut fra konsert til konsert. Han inkluderer som regel en del Led Zeppelin-låter, sier Vanebo.

Vanebo beskriver Plant som en søkende artist med evnen til å leke seg i behold.

- Selv om han ikke er nødt, er han fremdeles særdeles aktiv. Han er ute og spiller fordi han har lyst, og da blir det sterke saker. Jeg har store forventninger til denne konserten, sier Vanebo om artisten som fyller 70 år bare et par uker etter trondheimsbesøket.

ANMELDT: Rockeveteran du kan regne med

Fire av fem utsolgt

- Vi er glad for å få ham til Trondheim mens han ennå er aktiv. Fordi vi liker ham, og ikke minst med tanke på den betydningen han har hatt for det vi holder på med.

Robert Plant blir den første av i alt fem konserter på Sverresborg i sommer. Dagen etter Plant spiller DumDum Boys (utsolgt) samme sted, senere Åge Aleksandersen (11. august), Marcus og Martinus (14. august, utsolgt) og A-ha (15. august, utsolgt).

Konserten i Trondheim er en del av en skandinavisk turné der Bergen (7. august) er den andre norske byen som får besøk av artisten.

Trondheim Concerts har forsalg på konserten fra onsdag klokken 09. Ordinært salg starter torsdag klokken 09.