Namsosgutten Stein Ingebrigtsen kom på andreplass i Talent 68, og skulle få gi ut single.

Planen om å synge Herb Alpert-låten fra finalen ble forlatt, i stedet fikk tildelt Jerry Reed-låten «Long Gone». Terje Mosnes skrev norsk tekst, som han allerede hadde gjort med stort hell for Inger Lise Andersen (Rypdal) med «Romeo og Julie» og «Fru Johnsen». Sistnevnte tok tidsånden på pulsen, og det gjorde også teksten han skrev til Ingebrigtsen:

Han hadde langt hår, langt hår

Han hadde latt det gro i to år

De sparket han fra jobben

Sa han kunne ikke se ut sånn

Ingebrigtsen slo gjennom så det suste med den låten, og gjennom Treff-serien sammen med Inger Lise Rypdal og Gro Anita Schønn, holdt han det gående et hektisk tiår.

Nå skal han feire låtens 50-årsjubileum som en av hovedattraksjonene i en mimrekveld i Olavshallen 21. april. – Det er fortsatt uklart hvem som skal spille med meg, men det blir både «Langt hår», «Bare du», «Cento Campane» og noen av de andre låtene jeg tror folk vil huske, sier Ingebrigtsen.

Gjenforening av Naboens rockeband

Konferansierer blir Tore Bugge Pedersen og Tor Brovold. Begge to skal også fremføre egne låter, Bugge i front for 50-årsjubilerende Bugges Firo, Brovold sammen sin gamle medvokalist fra Four Jets Liv Mylius.

Programmet består ellers av en eksklusiv gjenforening med 70-tallets mest hårete trondheimsgruppe Naboens Rockeband, Fosens storheter Ufo, dansebandene Foxy og Skyway – og gjesteartistene New Jordal Swingers.

- Det er trønderske artister som er utgangspunktet, men vi kommer til å ha nasjonale gjesteartister hver gang, sier arrangør Terje Utaker.

- Så dette kommer til å bli et fast tilbud?

Blir flere slike konserter

- Ja, det blir flere slike konserter. Billettene har gått unna for dette, så det er tydelig det er interesse, sier Utaker, som er mest kjent for å arrangere musikkfestivaler på Gran Canaria med norske artister. I fjor hadde han fullt hus i Olavshallen med ønskekonsert med Terje Tysland. Den gjentas 7. april i år, med nye ønskelåter.

Ambisjonen bak Trøndersk mimrekonsert er å samle tilnærmede originalbesetninger av de bandene som spilte til fest på ymse lokaler i Trøndelag på 70- og 80-tallet.

Sommer'n gjenåpner for en kveld

En annen sentral institusjon i samme periode, var «Sommer'n», konferanselokalet i andre etasje i Bøndenes hus / hotell Prinsen som hver sommer ble tatt i bruk som nattklubb. Etter konserten i Olavshallen 21, april, skal Sommer'n gjenoppstå for en kveld.

- Mange har savnet et sted å gå til etter konserter som samler så mange gamle kjente, og denne gangen får vi det til med å gjenskape dette klassiske fenomenet i utelivstrondheim, sier Utaker.

Dit kommer sikkert også Stein Ingebrigtsen, som 50 år etter gjennombruddet fortsatt er aktiv turnémusiker, eller rettere: han er igjen en svært aktiv turnémusiker.

30 år i skobransjen

Ingebrigtsen satset på en jordnær karriere etter at han avsluttet som profesjonell musiker i 1983, han startet skobutikk. Musikken ble hobby. Etter at han gikk av med pensjon fra skobransjen, ble musikken igjen viktigere. – Det er sabla gøy, jeg vil anbefale å ta opp artistkarrieren igjen som pensjonist til alle som har drevet med musikk tidligere, sier Ingebrigtsen.

Han turnerer blant annet en uke hvert år med storbandrepertoar i Kroatia. Han spiller også med de gode gamle kollegene Dag Spantell og Philip Kruse , og de adskillig yngre Christian og Martin Ingebrigtsen, hans egne sønner.

Gjenforening av Stein Hendrix

Og ikke nok med det, han har også samlet sitt første turnéband Stein Hendrix igjen, etter over 50 år. Bandet var oppkalt etter Stein og bassist Per Henriksen, og repertoaret var nok mer i retning Herb Alpert enn Jimi Hendrix. Senere profilerte trønderske musikere som blant andre Terje Adde og John Pål Inderberg var med da, og er blitt med nå. Hele gjengen skal etter planen være med på en gjennomføre en hel jubileumskonsert med Ingebrigtsen i Trondheim i løpet av 2018.

- Men det får vi se på. Inntil videre er det 21 april som gjelder, sier Stein Ingebrigtsen.

Debuten: Få låter tar tidsånden fra midt på 60-tallet såpass på kornet som «Langt hår».
Fortsatt langt hår: Magne Rimestad, Gunnar Kiberg og Erik Lie i front for Naboens Rockeband i Studentersamfundet 1974. Nå skal de igjen samles på en scene. Foto: Adresseavisen arkiv
Historisk duo: Tor Brovold og Liv Mylius skal igjen stå på scenen i Olavshallen. Foto: Foto: TERJE BRINGEDAL, Adresseavisen
Ufo i Bjugn: Trøndersk mimerfest skal samle bandene som herjet på trønderske bygdefester på 70- og 80-tallet. her er et tyopisk tidsbilde fra Skistua i Bjugn med Fosens yndlingsband Ufo. Foto: DAN ÅGREN, Adresseavisen
Den gang da: Stein Ingebrigtsen
Noe tynnere i håret: Men gjennombruddslåten «Lang hår» er soleklar i repertoaret når Stein Ingebrigtsen feirer 50-årsjubileum i Olavshallen med andre trønderske veteraner. Foto: Annemona Grann