Arve Tellefsen var omringet av sin ektefelle og sine to døtre, samt spesielt inviterte fra politikk og samfunnsliv i Trondheim, da Trondheim kommune inviterte til festmiddag til ære for 80-årsjubilanten.

Hovedpersonen selv kom bokstavelig talt rett fra sin faste førjulstradisjon, konserten med Nidarosdomens guttekor i nasjonalhelligdommen 50 meter unna, til den ærverdige Herresalen i Erkebispegården.

- Min aftenbønn i kveld blir å få være like sprek som deg når jeg blir 80. Du kommer nærmest joggende fra konserten og hit – imponerende, sa rådmann Morten Wolden, toastmaster for anledningen.

Mer trondhjemmer enn de fleste

Både ordfører Rita Ottervik og fylkesordfører Tore O. Sandvik var forhindret på grunn av sykdom, men deres plass ble fylt av henholdsvis fungerende ordfører Sissel Trønsdal og fylkesvaraordfører Gunn Iversen Stokke.

- Du er et nasjonalt ikon, og samtidig mer trondhjemmer enn de aller fleste, sa Trønsdal i sin tale til 80-åringen. Hun la også vekt på hans betydelige arbeid for byenes unge, musikalske talenter og engasjement for kulturskolen. Et av de største talentene av dem alle, Joakim Røbergshagen, spilte senere under middagen, til sin mentors store begeistring.

Tonen til hjertet

- Vi vet hvor vi har deg, du er en trondheimspatriot som alltid framsnakker byen. Både ditt talent og din væremåte gir deg en helt spesiell status, fortsatte Trønsdal, før hun siterte Arne Nordheims ord om Arve Tellefsen: Det går en tone fra sjelen, til fingertuppen og til ambolten i lytterens øre.

- Jeg vil føye til at tonen også går videre til hjertet.

- Skål for trondhjemmeren, æresborgeren, mennesket og fiolinisten Arve Tellefsen. Vi er glade i deg, avsluttet hun.

Lokal og internasjonal mat

- Vi har gledet oss ekstra til å lage dette måltidet, sa Inge Johnsen fra Lian Restaurant, som hadde komponert kveldens meny.

SE BILDENE: 80 år med Arve Tellefsen

I sin presentasjon la han vekt på at måltidet skulle handle om Arve Tellefsen og Trondheim – gjennom å være basert på det lokale, men også ved å søke internasjonalt for å bli enda bedre. Forretten besto av gravlaks a la Lian, marinert i Trondheimsakevitt og med dillstuede poteter, sennepssaus og flatbrød. Hovedretten var lam fra Bymarka («det møreste kjøttet får du når lammet er jaget ut av en hage på Byåsen av ei dame i slåbrok»), med grønnsaker fra Frosta, gulrot og gresskarkrem, rosmarinsaus og perlepoteter. Til dessert et folkelig, klassisk og særnorsk kakebord – inkludert blautkake med et lag moltekrem.

Mange hilsener

Tellefsens brede og folkelige appell ble senere understreket gjennom videohilsener fra Anne B. Ragde, Mini Jakobsen, Klaus Sonstad, Marianne Meløy og Tore Johansen, samt hilsener fra «fem på gata».

Av kunstneriske innslag bød middagen på nevnte Røbergshagen, en samling «Arve-hits» framført av Henning Sommerro med akkompagnement, samt en opptreden av rapper Trond Wiger og kontrabassist Erlend Smalås.