– Det føles så lenge siden, tenk at det har gått seks år, sier Toverød og mimrer tilbake til dagen hun mottok prisen som «Årets trønder», sammen med Tare Teksum.

– Jeg husker at jeg leide Tare inn på scenen, for at han skulle se hvor han gikk. Uheldigvis trampa han på foten min, på protesen. Jeg mista skoa på vei inn på scenen, til stående applaus fra en fullsatt sal, ler Toverød.

Rikskjendis over natta

Hun var bare 19 år da hun deltok i Lars Monsens tv-suksess «Ingen grenser». Med amputert fot skulle hun og ti andre deltagere med ulike funksjonshemninger ta seg over Nordkalotten. Serien hadde et snitt på over én million seere per episode, og Toverød og de andre deltagerne ble kjendiser over natta.

– Det ble veldig voldsomt med all oppmerksomheten. Jeg liker bedre det livet jeg har nå, sier Toverød.

Siden sist har hun fått fast jobb som barnevernspedagog i Malvik kommune, kjøpt hus på Sveberg, og fått to små gutter. Til sommeren skal hun gifte seg med kjæresten gjennom mange år, Nils Rusten.

Toverød og Teksum fikk 44 prosent av stemmene da de konkurrerte om å bli «Årets trønder» for seks år siden.

– Vi kjempet mot store navn, som Marit Bjørgen og Stargate-Mikkel. Det er først i de siste årene det egentlig har gått opp for meg hvor stort det var. Det synes jeg er veldig flott med denne prisen. At vanlige folk, og hverdagshelter kan vinne. Men det var ikke bare jeg og Tare som fikk denne prisen. Vi fikk den på vegne av alle som var med på turen, men det var flaks for oss at vi var trøndere, sier Toverød.

foto
Siv Toverød og Tare Teksum ble landskjent gjennom tv-programmet «Ingen grenser» i 2010.

Også Teksum ser tilbake på prisen med glede.

– Det var virkelig en stor ære for meg. Jeg husker jeg tenkte, da jeg fikk melding om at jeg hadde vunnet prisen sammen med Siv Toverød, at dette ikke kunne være sant. Jeg opplevde det som uvirkelig der og da, sier han.

Variasjon blant vinnerne

Det er sjuende gang Adresseavisen og NRK Trøndelag deler ut prisen. I fjor var det RBK-trener Kåre Ingebrigtsen som vant.

– Hva betydde det for deg å bli Årets trønder?

– Utmerkelsen Årets trønder betydde veldig mye for meg. Jeg er veldig stolt av å få den. Det er en av veldig få priser som står fremme i stua mi, som jeg ser på i ny og ne, og kjenner på at jeg er glad for å ha fått. Den står sammen med kongepokalene. Jeg er stolt av å bli stemt frem av alle trønderne for det vi har gjort i Rosenborg, sier Ingebrigtsen.

foto
Årets trønder 2015: Kåre Ingebrigtsen

May-Britt og Edvard Moser mottok Nobelprisen i 2014 og ble samtidig kåret til årets trøndere.

– Det var et fantastisk år. Da vi i tillegg fikk denne prisen ble det en fin anledning til å si tusen takk for det trønderne har bidratt med. Og at folket stemte oss frem – og faktisk hadde lyst til å fortelle oss at «ja, vi liker dere» – det var så flott!

Selv om hun holder på sunnmørsdialekten sier hun at hun er trønder i hjertet.

– Vi har opplevd velvilje og raushet fra første stund i Trondheim. Og nå som vi skal i gang med en ny festival, Starmus, må jeg gi et nytt komplement: Trøndere er rakett-trøndere!

foto
Årets trøndere 2014: May-Britt og Edvard Moser.

Satte Trondheim på kartet

Alf-Egil Bogen vant prisen sammen med Vegard Wollan i 2012.

– For oss var det veldig hyggelig å få prisen. Det at prisen gikk til teknologer tror jeg ga folk en a-ha-opplevelse om at også nyskapning ble satt pris på. Vi satte Trondheim på kartet som et viktig miljø for nyskapning innen elektronikk. Det førte til masse motiverte gründere som så at det var mulig å lykkes.

– Trondheim Makers og Maker Faire er eksempel på dette, sier Bogen.

foto
Nyttårskonserten i Olavshallen i 2013 med Årets trønder-vinnerne Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan. Regionredaktør Bjørn Stuevold fra NRK Trøndelag og sjefredaktør Arne Blix i Adresseavisen delte ut prisen. Foto: Vegard Eggen

Mediehusene søker etter noen som har markert seg på en positiv måte i løpet av året som har gått. Og vi vil ha dine forslag til hvem som fortjener hedersprisen.

Frem til og med 13. november kan du sende inn dine forslag, med en kort begrunnelse, på adressa.no og nrk.no. Etter det velger en jury ut fem kandidater. Finalekandidatene avsløres uka før jul. Så blir det opp til trønderne å stemme frem den de mener fortjener hederen.