- Styret i Mist er svært fornøyde med å ha ansatt Nina Refseth som ny administrerende direktør, skriver Mist i en pressemelding tidlig tirsdag ettermiddag.

- Jeg gleder meg veldig til å komme hjem og bidra til videreutviklingen av et av Norges ledende museum, sier Refseth i pressemeldingen.

Refseth kommer opprinnelig fra Trondheim og har bred ledererfaring fra kultur- og mediebransjen, både i privat og offentlig sektor. Hun beskriver Mist som en utrolig god institusjon med en unik bredde.

- Mist er en ekstremt kunnskapsrik organisasjon, som omfatter alt fra forskning og formidling til forvaltning. Jeg har lyst til å sette Mist enda tydeligere på norgeskartet som en nasjonal størrelse, også utover Trøndelag. Flere av museene i Mist tar for seg hele den norske kulturarven, sier hun.

Vil nå flere

Den nye direktøren har tidligere vært direktør for Norsk filminstitutt, forlagsdirektør og daglig leder i Det Norske Samlaget. Hun har også vært konserndirektør i Amedia, med ansvar for oppfølging og utvikling av lokale mediehus. For tiden er hun selvstendig næringsdrivende.

Hun er utdannet cand.philol. med hovedfag i idéhistorie og har hatt en hatt en lang rekke styreverv, blant annet som styreleder for Det Norske Teatret, styreleder i Filminvest, styremedlem i NTNU, styremedlem i VG, styreleder for mediebedriften Medier24 og styremedlem i Midtnorsk filmsenter.

Det er et mål for å henne å bidra til at Mist får en bred kontakt mot hele samfunnet, sier hun.

- Det er mange publikummere som besøker museene, men enda flere som kunne ha gjort det. Hva er de savner? Hvordan kan vi invitere flere publikummere inn? spør Refseth.

Utfordrende sammenslåing

Å få på plass finansiering og det organisatoriske rundt den planlagte sammenslåingen av Trondheim Kunstmuseum og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, tror hun blir «en oppgave å bite i».

- Og så bli det helt sikkert andre store utfordringer. De største er gjerne de jeg ikke ser på forhånd. Det blir utfordrende, men først og fremst veldig morsomt, sier hun.

Oppstartsdato er foreløpig ikke helt klar, men hun regner med å begynne i løpet av første kvartal 2018. Hun ser fram til å reise rundt og besøke alle museene, for å bli kjent med folk og se hvordan de jobber og tenker.

- Mist har om lag 230 ansatte – hva slags leder blir du for dem?

- Jeg er ganske tydelig leder. Det er mye kompetanse fordelt på de 230, og jeg tenker det blir viktig å stole på de ansattes kompetanse og høre på hva folk sier. Det er et mål for meg å ha en åpen dialog. Til syvende og sist må noen fatte vedtakene, men det må være på best mulig grunnlag.

Hjem til trønderværet

Det var 15 søkere til stillingen som direktør. Blant dem var fire av søkerne unntatt offentlighet. Det var ikke kjent at Refseth hadde søkt stillingen.

- Vi er ute etter en leder, og vedkommende trenger ikke nødvendigvis ha museumsfaglig bakgrunn. Men et hjerte for kultursektoren er en fordel, sa styreleder Rasmus Brodtkorb til Adresseavisen i forkant av utslysningen.

Selv om hun opprinnelig kommer fra Trondheim, har Refseth ikke bodd i byen siden 1985. Hun er i dag bosatt i Oslo.

- Jeg har slekt og venner i byen, og har vært der mye i forbindelse med styreverv, så jeg ser ikke på det som skremmende. Jeg er mest spent på å flytte tilbake til trønderværet. Det kan bli en overgan

Paasche gratulerte

Mist er et av landets største museer med om lag 230 ansatte. Organisasjonen ble dannet i 2008 og består i dag av ni museer og 24 besøkssteder spredt omkring i Sør-Trøndelag.

Dagens administrerende direktør, Suzette Paasche, har styrt skuta siden starten.

- Flotteste lederjobben blir snart Nina Refseth sin! Gratulerer og hjertelig velkommen, skriver Paasche på Facebook.

- Museumsjobben er drømmejobben, sa Suzette Paasche, da hun selv ble ansatt i stillingen i 2008.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.