Søndag er siste dag av utstilllingen av «Body World Vital». Alle billettene er utsolgt, og folk som ikke har kjøpt billett, blir avvist i døren.

Like etter klokken 12 gikk brannalarmen på museet.

- Vi hadde rundt 250 publikummere inne. Heldigvis gikk evakueringen veldig rolig og greit, forteller museumsvert Kaja Fremstad.

De fikk raskt beskjed om at det var en de besøkende som ved et uhell hadde utløst brannalarmen. Derfor slapp de ansatte å bekymre seg for at det var en reell brann.

- Publikum stod ute rundt ti minutters tid. Brannvesenet rykket også ut, forteller Fremstad.

Museumsvert Kaja Fremstad sier at det var mange inne i museet da de måtte evakuere søndag. Foto: Stian Wallum

Siste dag

«Body Worlds Vital» er tidenes suksess ved Vitenskapsmuseet. Nærmere 52 000 publikummere vil få med seg utstillingen med konserverte menneskekropper.

- I dag har vi utvidet åpningstiden til klokken 21 for at flere skal få mulighet til å se utstillingen. Publikum må kjøpe billetter på forhånd. Alt er utsolgt, forteller Fremstad.

Ekte menneskelik og kroppsdeler uten hud har i mer enn fire måneder vært stilt ut ved Vitenskapsmuseet i Trondheim. Folk har strømmet til utstillingen som har vært tidenes suksess ved museet.

Les mer om utstillingen: - Jeg blir kvalm, men får respekt for kroppen

En utstilling som berører

- Jeg tror kombinasjonen ekte, unike menneskekropper og tema helse i sum er blant suksesskriteriene. Dette er noe som snakker til folk, sier Randi Wenche Haugen, prosjektleder for «Body Worlds Vital» i Trondheim. Spørreundersøkelser museet har gjort i forbindelse med utstillingen viser at folk har hatt lærerike og sterke opplevelser.

Gir kunnskap om kropp

- Dette handler om å få kunnskap om kroppen vår, og jeg tror mange sitter igjen med en ny og utvidet bevissthet rundt det å ta vare på den. Og de som har opplevd denne utstillingen som meningsfull har formildet dette videre til andre, sier Haugen og tilføyer at spesielt mange unge har besøkt utstillingen som for første gang ble vist i Norge fra 6.juni til 8.oktober. Både videregående skoler og ungdomsskoler har besøkt utstillingen.

Åtte vandreutstillinger

«Body Worlds Vital»ble vist første gang i 1995 og er totalt sett av over 40 millioner mennesker. 100 byer over hele verden har vist utstillingen som består av åtte vandreutstillinger med autentiske døde menneskekropper.

Randi Wenche Haugen, prosjektleder for utstillingen.

- Har det blitt for sterk kost for noen?

- Ja, noen har reagert og gått ut. Det er kort vei til døra i alle rommene der utstillingen er slik at de som har hatt behov for det lett skal kunne komme seg ut. Det har også hendt at noen har besvimt, spesielt i begynnelsen da det i tillegg var veldig varmt i disse rommene, forteller Haugen og tilføyer:

I løpet av 30 sekunder får du vite hvordan det står til med kondisjonen

Handler om liv mer enn død

- Det er naturlig å reagere på dette, og mange er selvsagt både fascinerte og skeptiske på samme tid. Mange har vært usikre på hvordan de kom til å reagere på det, og har kanskje blitt overrasket over at de taklet det annerledes enn forventet. Flere har påpekt at denne utstillingen handler mer om livet enn om døden, sier Haugen som i mer enn to år har jobbet med å få dette utstillingsprosjektet til Trondheim. Nå kan de skilte med å ha tilbakelagt tidenes utstillingssuksess ved Vitenskapsmuseet.

- Ja, dette har vært en eventyrlig suksess. Og det handler vel om at alle har en kropp. Dette angår oss alle sammen, avslutter Haugen.

LES MER OM UTSTILLINGA BODY WORLDS

Spektakulært innhold

Direktør Reidar Andersen ved NTNU Vitenskapsmuseet mener suksessen viser hvilket potensial det ligger i å presentere spektakulære utstillinger som «Body Worlds Vital».

- Min hemmelige drøm var å passere tidligere store publikumssuksesser ved Vitenskapsmuseet, og det har vi så til de grader gjort med denne utstillingen, sier Andersen og legger til at han tror publikumsresponsen kan knyttes til folks behov for å forstå seg selv.

Flere internasjonale utstillinger

- Folk kommer så nær sin egen kropp og hvordan vi tar vare på den. Det handler mye om hvordan vi kan opprettholde vår egen vitalitet, sier Andersen som håper å kunne by på internasjonale utstillinger hvert eneste år ved Vitenskapsmuseet.

- Og det er ikke bare en drøm, det er helt realistisk, sier Andersen.

Her kan du få med deg nyheten om at  Denne bygården blir Kjell Erik Killi Olsens nye kunsthus i Trondheim