Adresseavisen skrev mandag om Kunsthall Trondheim som for 2017 fikk 1,2 millioner i tilskudd, mens Bergen Kunsthall og Kunstnernes Hus i Oslo begge fikk over 9 millioner kroner hver fra de statlige kulturmidlene.

- Når vi ser på hvor den statlige støtten gis, og prikker støtten inn på et kart, så ser vi at det meste går til Oslo-regionen, mens det blir ganske tomt ellers i landet. Vi får en tiendedel av hva Bergen og Oslo får, uttalte Helena Holmberg, direktør for Kunsthall Trondheim.

Helena Holmberg, direktør for Kunsthall Trondheim, foran gruppeutstillingen "Et Nytt Vi" med historier og empati på tvers av ulike arter som nå vises i kunsthallen. Foto: Annemona Grann

- Kulturmidlene siger til Oslo

Skjevfordelingen som rammer Kunsthallen her har fått politikere i Trondheim til å reagere.

- Vi ser en tydelig skjevfordeling mellom Oslo, Bergen og Trondheim, og kulturmidler har en tendens til å sige aller mest til Oslo, sier ordfører Rita Ottervik og tilføyer at hun var bekymret for akkurat dette da Kunsthall Trondheim ble etablert. Kunsthallen her får kun midler gjennom ordningen med Norsk kulturråd, mens Bergen og Oslo i tillegg får støtte over statsbudsjettet.

Direktør for Kunsthall Trondheim, Helena Holmberg, mener det gjøres en kraftig forskjellsbehandling av kunsthallene i Bergen Oslo og Trondheim, der Trondheim får langt mindre i stalig støtte enn de andre to.

- Det første vi må gjøre nå er å jobbe inn mot den nye kulturkomiteen på Stortinget for å få Kunsthall Trondheim inn på en større post på statsbudsjettet, på linje med de andre, sier Ottervik. Hun regner med at det vil bli et møte med kulturkomiteen ganske raskt på nyåret.

Les også: - Vi trøndere er mer opptatt av Blå Swix, 4-3-3 og havregrøt enn kunst

Forventer langt større bidrag

- Vi må ta direkte kontakt med kulturkomiteen og være tydelige på at det skjer en klar skjevfordeling mot Oslo. Mitt ønske er at en større andel av kulturmidlene fordeles etter folketall. Flere regionale visningssteder for samtidskunst har vært etterlyst fra statlig hold, og det har vi sørget for. Da forventer vi også statlig medfinansiering i langt større grad, sier Ottervik.

Komitéleder i kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen, Svein Otto Nilsen, mener det er helt feil at en nystartet institusjon som Kunsthall Trondheim får langt mindre i støtte enn de veletablerte i Oslo og Bergen.

Les også: Her kan du oppleve kunst i Trondheim

Trenger ekstra midler

- Den historiske forklaringen fra kulturdepartementet, om at eldre institusjoner har en annen forvaltningshistorikk enn de nyere, holder ikke. Det burde være motsatt. En ny institusjon i etableringsfasen trenger ekstra midler til markedsføring og formidling for å posisjonere seg. Det er tragisk hvis ikke kulturdepartementet forstår dette, og det kan i verste fall sette Kunsthallen i fare, sier Nilsen. Han frykter at konsekvensene kan bli redusert åpningstid og et svekket tilbud dersom ikke Kunsthall Trondheim får midler til å vise at de har livets rett.

Komitéleder i kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen, Svein Otto Nilsen, mener det er helt feil at en nystartet institusjon som Kunsthall Trondheim får langt mindre i støtte enn de veletablerte i Oslo og Bergen.

Bør sende en bekymringsmelding

- Jeg forventer ikke at de får det samme beløpet som i Oslo og i Bergen, men de bør få langt mer enn de fikk for 2017. Kunsthall Trondheim har absolutt livets rett, og da forventer jeg at statlige midler er på plass, sier Nilsen.

Han mener bystyret bør sende en bekymringsmelding til Stortinget eller kulturdepartementet med en klar uttalelse om skjevfordelingen.

- Kunsthall Trondheim har vært måteholdne og gjort en kjempejobb så langt. Det er viktig at skjevfordelingen blir kjent så raskt som mulig, også med tanke på neste års støtte, sier Nilsen.