I kveld er det klart for Ut-Awards på Studentersamfundet, der det beste fra trøndersk kultur- og uteliv det siste året skal kåres og feires gjennom prisutdelinger, sceneshow og hederlig omtale.

Kompiskveld

En av dem som virkelig oppnådde å nå kulturlivets høyder i løpet av fjoråret er Hans Bollandsås. 30- åringen fra Melhus ble rikskjendis da han stakk av med seieren i X-Factor 2010 i desember. Etter noen ukers hvile hjemme på Melhus er han nå klar for sin første offisielle opptreden etter konkurranseseieren. Å stå på scenen under Ut-Awards blir en personlig opplevelse for musikeren. Det sørger kveldens husband "The Moving Oos" for.

-Jeg synes det er kjempeartig at "The Moving Oos" skal være husband på Ut-Awards. Jeg og gitarist Per Borten er gode barndomskompiser, og satt på gutterommet på Flå under oppveksten og klimpret på gitar sammen. Jeg har også vikariert som gitarist i The moving Oos for Per, så du kan si at musikksamarbeidet vårt hele tiden har vært veldig uhøytidlig, men kjempeartig. Nå må vi bare øve litt sammen igjen først, smiler Hans Bollandsås.

- Et show med bredde

Kompisene er bare to av ti artister som skal i ilden på Storsalscenen på Samfundet i kveld. Prosjektleder for Ut-Awards Stian Wallum mener kveldens utvalgte artister gir et godt helhetlig bilde av Trondheims kulturliv.

-Publikum skal få oppleve både "brede" trønderske artister, i tillegg til de beste av regionens nye talenter, sier han.

- Den største nye artisten

Artisten som i tillegg til Bollandsås i størst grad kan kalle 2010 for sitt store gjennombruddsår, er Steinkjer-jenta Ida Jenshus.

-Ida Jenshus har fått spillejobb både på Øyafestivalen og på Norwegian Wood til sommeren, og ble nylig nominert til sin andre spellemannspris. Populariteten gjør henne til den største nye artisten i Trøndelag de siste årene, noe hun absolutt fortjener heder for, sier Wallum.

- Vil slå gjennom

Med sin nyskapende musikk kan "Pelbo" og "22" også karakteriseres som nye Trondheimshelter. Tidligere Gåte-gitarist Magnus Børmark er frontfigur i sistnevnte, som har høstet mye ros for sin eksperimentelle rockemusikk. De tre musikerne i "Pelbo" møttes på jazzlinja på NTNU, og har høstet både strålende kritikker og spellemannsnominasjon for debutplaten sin som kom i fjor vår.

- Både Pelbo og 22 er svært gode eksempler på det pulserende musikklivet i Trondheim, og ligger begge helt i vannskorpen av å virkelig slå igjennom, mener Wallum.

Erketrønderske "Tre Små Kinesere" har aldri tidligere spilt på Ut-Awards, men er endelig klare for å innta showet. Ifølge prosjektlederen står Tre små Kinesere for mange som selve symbolet på lyden av Trondheim.

- Nå har de gjort comeback, en hendelse vi synes det er viktig å markere på Ut-Awards.

Historisk sus

Den viktigste enkelthendelsen i musikkmiljøet i Trondheim i fjor var likevel åpningen av Rockheim. Museumsåpningen markeres med en gjeng de fleste trøndere har et nært forhold til, nemlig "Difference". Bandet, som blant annet består av karene i Trawelling Strawberries, stiller på Ut-Awards med originalensemblet på syv, noe Wallum mener vil skape et historisk sus over prisutdelingen.

- Vi synes det var viktig å inngå et samarbeid med Rockheim, og er veldig glade for å ha "Difference" på programmet. Jeg tror det vil være en åpenbaring for mange å høre hvor bra trønderpopen var på 60-tallet.

4000 stemmer

Etter hovedshowet skal de tre kandidatene til årets mest lovende band innta scenen. Your headlights are on, Roll-X-Side og Departure er nykomlinger på stjernehimmelen, og vil avslutte kvelden på Samfundet.

- Det blir rett og slett en helaftens storfest. Totalt ti artister skal på scenen, juryene og 4000 publikumsstemmer har kåret vinnere i 25 kategorier, og vi kan love flere store overraskelser, lover Wallum.

Hele arrangementet skal syes sammen av programlederne Thomas Seltzer og Marie Kommisar, med Rachel Nordtømme og Tina Wulf som utegående reportere.

Foto: VEGARD EGGEN
Foto: Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM
Foto: Glen Musk
Foto: Kim Nygård