Kafeer, hoteller og restauranter fylles opp i Trondheim 17. mai. Men er det plass til alle som vil ha seg et bord?

Kafeer og restauranter:

Pasticceria Somma i Nordregate ligger langs togruta, og forventer storinnrykk.

- Trangt, ventetid og kaos. Det er en helt vanlig 17. mai. Men det er sånn det skal være, sier Aina Kvalvik «potetkjerring» hos Ristorantino og Somma. Konditoriet og restauranten i overetasjen har åpent hele dagen, uten bordreservasjon. Fra kl. 16 må man reservere for å få plass i restauranten.

-Det er bare å kom å sloss, det er en «albuedag», ler hun.

Sammen med mannen Antonio Somma har hun drevet restauranten siden 1991. Konditoriet i underetasjen er inne i sitt fjerde år.

- Vi ligger midt i smørøyet, togene går forbi og det er alltid folk både ute og inne. Det er veldig væravhengig. Hvis det er dårlig vær blir folk lenger inne, mens de går litt mer inn og ut når det er finvær, fastslår Kvalvik.

Theatercaféen ved Trøndelag Teater har hatt daglig drift som kafé siden i fjor høst, og er klar for sin første 17. mai som serveringsted. Kafeen åpner kl. 11, og her er det ingen bordreservasjoner. Teateret har åpent hus og i tillegg til de 100 plassene i selve kafeen er det også mulig å slå seg ned i foajeen. Bente Dyrseth ved Trøndelag Teater har forhåpninger om godt besøk:

- Det er jo litt avhengig av været. Vi ligger veldig sentralt, klemt mellom et tivoli og barnetoget, og i passasjen til de som skal til Byåsen, sier Dyrseth.

Vertshuset Grenaderen, bak Erkebispegården, har drop-in fra de åpner kl. 11 til kl. 16.

- Det er gjerne kø når vi åpner døra, folk står i bundaden sin glade og fornøyde. Utover dagen følger pågangen flyten til togene. Vi ser at det er en del som stiller seg opp tidlig i togruta og kommer seg opp hit raskt, sier Marianne Odinsen ved Grenaderen.

Hun gleder seg over de gode værmeldingene og har rigget opp 120 sitteplasser i uteserveringen Haven

- I fjor var det dårlig vær og da ble det helt fullt inne. Når vi også kan ha uteservering dobler vi kapasiteten. Det er det bare å komme å se hva som er ledig, sier Odinsen.

Fra kl. 16.30 er det bordreservasjoner og Odinsen forteller at første bordsetting kl. 17 er ganske full. Kl. 19 er det litt ledig.

Lille på Torvet har åpent hus, førstemann til mølla, mellom kl. 10 og 16, mens du må reservere bord før kl. 10 og etter kl. 16.

- Det er bare å komme. Det blir fullt men det går å få bord om du har flaks. På kvelden roer deg seg veldig ned, forteller restaurantsjef Sofie Danielsson, som ser frem til hektisk dag.

- Det er den artigste dagene å jobbe på, alle er gjestene er glade og har pynta seg, sier hun.

Ni Muser i Bispegata har alltid mye folk på 17. mai. Kafeen har ingen bordreservasjoner, men daglig leder Stein Dyrseth lover plass til de som vil ha:

- Man får garantert sitteplass om man venter littegrann,  folk får maten raskt og vi rullerer ganske fort her. Det er god kapasitet både ute og inne, forteller Dyrseth som har åpent mellom 11 og 17.

Ved Krem kaffebar i Krambugata er det heller ikke mulig å reservere bord. Kafeen forventer storinntrykk, spesielt i tida mellom barnetoget og borgertoget.

- Men det bruker å bli noe ledig utover dagen, forteller en travel ansatt på telefon dagen før dagen.

Hoteller:

Ved Royal Garden hotell har 500-600 forhåndsbestilt buffé som serveres kl. 11.30 og kl. 15.

- Det er fortsatt litt ledig kl. 15, fortalte Inger Marie Lavoll ved hotellet da vi snakket med henne kl. 11.15 torsdag.

For de som ikke har forhåndsbestilt serveres det gjennom hele dagen smørbrød, kaker, is og brus rundt om på huset, i baren, banketten og i lobbyen. Størst pågang bruker det å være etter barnetoget i 11.30-tiden.

- Det er førstemann til mølla, sier Lavoll.

Britannia hotell har forhåndsbestilling i Palmehaven og Speilsalen hvor det serveres buffé og i salongene som har snitter og kaker. Hotellet har to bordsettinger kl. 11 og kl. 14.30.

- Det er 99 prosent fullt, forteller hovmester Åge Strøm.

Eneste mulighet er Hjørnet hvor man ikke trenger forhåndsbestilling. Strøm og kollegene forbereder seg på å servere mellom 800 og 1000 gjester denne dagen.

- Det er en stor dag for oss, fastslår han.

Clarion Hotel & Congress Trondheim gjør seg klare til sin andre 17. mai-feiring etter åpningen tidlig i mai i fjor.

Hotelldirektør Stig Hillestad forventer godt med gjester fordelt på flere steder i hotellet.

- Mange har forhåndsbestilt, og det begynner å nærme seg godt og fullt. Men dersom det er etternølere som kommer skal vi snu de steinene vi kan for å finne et hyggelig bord, sier Hillestad.

Mest pågang er det på bordene i Skybaren, med storslått utsikt over byen. Men hotellet har også en åpen kakebuffé i forbindelse med den 200 kvadratmeter store terrassen. Her trengs ikke forhåndsbestilling.

- Med det været som er meldt kan det bli veldig fint der oppe i morgen. Vi forventer en jevn strøm fra kl. 11.30, sier Hillestad.

Hotellet serverer buffeter kl. 12 og 15 i førsteetasje og har lunsj og menyer i skybaren fra kl. 15 .

Hotelldirektør Bjarte Gjerde ved Rica Nidelven gleder seg til årets festdag nummer én. Hotellet er kjent for sin frokost, og er fullbooket fra kl. 07 til 10 med 500 gjester, hvorav 230 er byboere som har forhåndsbestilt.

- Det er lenge siden vi måtte stoppe den forespørselen, vi kunne solgt frokosten mange ganger, forteller Gjerde.

Hotellet disker opp med tre buffébordsettinger i løpet av dagen. Kl. 11.30 er det fullt, men hotelldirektøren melder om noen ledige plasser kl. 14.30 og 17.30.

I baren er det førstemann til mølla, med smørbrød og kaker og rundt 100 plasser.

- Når det er finvær ute sitter ikke folk så lenge, så det vil bli en del rotasjon her. Det bør være muligheter, sier Gjerde, som sammen med sine ansatte skal sørge for bespisning til rundt 2000 personer denne dagen. Hotellet forventer omsetning på én million kroner 17. mai.