- Det går utover både nattesøvn og matinntak, kunne Aina Kristiansen fortelle lokalpressen i Malvik tidligere denne uka.

Det er kanskje ikke så rart. Revytrioen bak «Kvitter fra Knotten» gjorde seg bemerket i fjor da de spurte teatersjefen på Trøndelag Teater om de kunne få spille i teaterkafeen. Han sa nei, men Olavshallen sa ja. Dermed bar det inn til byen.

Nå kan de puste lettet ut. «Kvitter fra Knotten» i Lille sal ble en dundrende suksess.

Publikum får servert det beste fra forestillingen som har fylt Café Rampa hele tolv ganger. Trioen har kuttet vekk dødpunktene, strammet inn fra tre til to akter, og gått vekk fra den ufullendte rammen de hadde i Hommelvik.

Det er to tematiske røde tråder som går gjennom forestillingen. En av dem er et velplassert spark til det politiske og pedagogisk korrekte, til alle dem som vil vel, men tråkker feil i forsøket.

Tråd nummer to er hvordan vi kommuniserer, om hvordan vi prater om og med hverandre, om hvordan det kan oppfattes, mistolkes og misbrukes, og om de som faller utenfor på grunn av det.

For selv om de bedriver herlig harselas med alt fra foredragsholdere, mannfolk med respektløst ordforråd og ildsjeler med lite kunnskaper, til samfunnets krav og skolens fortvilte forsøk på å ta hensyn, bloggere og sinte og ensomme nettroll, er det alltid med varme og respekt. Få går fri. Ingen får stå igjen ute i kulda.

Det hele gjøres med frydefullt fjas, vakker sang og leken koreografi. Poengene kommer tett. De er sjelden forutsigbare, oftest særdeles morsomme.

Aktørene er også blitt mye bedre. Aina Kristiansen eier scenen som aldri før, Rakel Sivertsen har fått tryggheten og trøkket som sviktet litt på Café Rampa, og den musikalske latterlerka Marit Hammer er blitt enda bedre i leveringen av sine komiske poenger.

Kristiansen og Sivertsen utgjør fine motpoler på scenen. Kristiansen er den ubeskjedne, Sivertsen den lett nervøse og tidvis underkuede. Dette kan de rendyrke enda mer fremover.

Det er dermed bare å konstatere at «Kvitter fra Knotten» så absolutt hører hjemme på scenen i Trondheim. Lørdag var salen fylt med folk fra Hommelvik. Nå er tiden inne for at byfolket også kjenner sin besøkelsestid.

Kristiansen, Sivertsen og Hammer kan endelig senke skuldrene og få i seg mat og søvn. «Kvitter fra Knotten» er kommet til Trondheim for å bli.

Aina Kristiansen fikk pris under NM i Revy på Høylandet for «Selvbilde» i fjor. Foto: Anders Holstad Lilleng
Rakel Sivertsen som nettroll. Foto: Anders Holstad Lilleng