Ingrid, lektor, er gift med Jan. Begge er 50 år, har to sønner, Martin og Jonas, som hun er møkklei av å vaske og stelle for. Ingrids mor tok livet av seg da Ingrid var 3 år og faren drakk seg i hjel noen år senere.

Skyldfølelsen bor i henne. Ingrid misliker jobben og sosial kontakt, hun er sint, søvnløs og i ferd med å tørke inn. Tanken på døden er en lettelse. Jan kjenner seg overflødig i hjemmet, men gjør et karrierehopp som avdelingsdirektør i et departement der Hanne (34) er seniorrådgiver.

Hun er et rotehode, glad i børst og en joint, flytter hyppig og har vært i mange forhold. Etter en jobbfest, i taxien hjem, i baksetet, tar hun pikken til Jan i munnen og svelger unna

LES OGSÅ: Vi bør gjøre mindre for våre barn

Derfra og ut er romanen en desperat og gjennomtrengende historie om tre mennesker som fortæres av kjærlighetens og begjærets opp- og nedturer, av utroskapens skyld og skam, av en strindbergsk katastrofefølelse, av manipulasjoner og løgner.

Da Jan forteller Ingrid om Hanne kaster hun opp av harme og fortvilelse. Dette var katastrofen hun hele livet hadde ventet på. Jan flytter ut og flytter inn igjen. Med Hanne blir Jan Jan igjen. For en stund. Guttene tar avstand til faren, men benytter seg av situasjonen og presser penger av ham. Hanne presser han med den unge kroppen sin da han igjen vil tilbake til Ingrid. Hun skyver Jan fra seg men samtidig holder hun lidenskapen hans varm. Jan overser henne på jobben: ". og det var som om noen slo henne i magen med en knyttneve."

Nina Lykke har skrevet om et tema som siden antikken er velkjent og kanskje blitt uttværet. Men denne romanen kryper under huden på leseren med sitt energiske og realistiske språk som i perioder dirrer av følelser i vold. Lykke er god på å beskrive begjærets mekanismer, både på en tiltrekkende og skremmende måte, uten moralske poenger. De tre involverte er alle fanget i lengsel og splittelse, og ingen er bedre eller verre enn de andre. Anbefales!

Anmeldt av STEIN ROLL