Da Kunsthall Trondheim åpnet i oktober 2016 fikk de 1,2 millioner kroner i statlige tilskudd for de to gjenværende månedene av året. For 2017 søkte de om 2,5 millioner og fikk 1,2 millioner i tilskudd nok en gang, men da for et helt år. Bergen Kunsthall og Kunstnernes Hus i Oslo fikk begge over 9 millioner kroner hver.

Les også: - Vi trøndere er mer opptatt av Blå Swix, 4-3-3 og havregrøt enn kunst

- Det meste går til Oslo

- Når vi ser på hvor den statlige støtten gis, og prikker støtten inn på et kart, så ser vi at det meste går til Oslo-regionen, mens det blir ganske tomt ellers i landet. Vi får en tiendedel av hva Bergen og Oslo får, sier Helena Holmberg, direktør for Kunsthall Trondheim.

Hun er fortvilt over skjevfordelingen og mener det handler om distriktspolitikk. 80 prosent av det Kunsthall Trondheim får i støtte kommer fra fylket og kommunen, og den høye prosenten finner du ikke noe andre steder i landet.

- Vi har fått 3,1 million fra Trondheim kommune, og det er fint, men det er klart at det holder ikke. Vi blir jo hele tiden sammenlignet med Bergen og Oslo, at vi skal være på samme nivå som dem. Dersom vi skal vokse å bli slik vi er ment å skulle bli, da trenger vi de samme tilskuddene som Bergen og Oslo får, sier Holmberg.

Les også: Her kan du oppleve kunst i Trondheim

Distriktene kommer dårlig ut

Hun hadde forestilt seg at staten skulle følge opp det lokale engasjementet med en støtte på linje med den de får fra Trondheim kommune. Det har ikke skjedd. At distriktene kommer så dårlig ut når statlige midler til kunst skal fordeles har ikke blitt tydeliggjort før, mener Holmberg.

- Kunstinstitusjonene i Bergen og Oslo har eksistert lenge og er godt innarbeidet. Hvis vi skal komme dit så holder det ikke at vi er tre ansatte med et bitte lite markedsføringsbudsjett, sier Holmberg.

Helena Holmberg, direktør for Kunsthall Trondheim, foran gruppeutstillingen "Et Nytt Vi" med historier og empati på tvers av ulike arter som nå vises i kunsthallen. Foto: Annemona Grann

Sammen med blant andre varaordføreren i Trondheim og representanter fra fylket og kommunen besøkte hun kulturkomiteen på Stortinget i vår for å fortelle om den vanskelige situasjonen. Siden har hun ikke hørt noe. I november sendte hun et brev der hun nok en gang påpekte skjevfordelingen, men har ennå ikke fått noe svar.

Les også: - Samisk kunst er noe av det heteste i den internasjonale kunstverdenen

Små forventninger

- Kulturrådet har ikke stort mer å rutte med i år enn hva de hadde i fjor. Det betyr at situasjonen for 2018 enten vil bli den samme som sist, at Trondheim får betydelig mindre enn Bergen og Oslo. Eller at de har gjort en omprioritering slik at Trondheim får noe mer, og de andre betydelig mindre, sier Holmberg. Hun tilføyer at det heller ikke er en situasjon de ønsker fordi denne delen av kulturfeltet er underfinansiert over hele landet.

To statlige ordninger for kunststøtte

Statssekretær i kulturdepartementet Bård Folke Fredriksen skriver i en e-post at det er to ordninger som gir støtte til norske kunsthaller. Kunsthall Trondheim fikk i 2017 1,2 millioner kroner fra ordningen i Norsk kulturråd. Dette er det samme beløpet som Kunsthall Stavanger, Kunsthall Oslo, Kristiansand Kunsthall og Tromsø Kunstforening får fra samme ordning. Det har en historisk forklaring at Kunsthallene i Oslo og Bergen i tillegg får støtte over statsbudsjettet.

Bård Folke Fredriksen er statssekretær i kulturdepartmentet.

- Kunsthall Trondheim er en nystarta kunsthall. I oppstarten har den fått driftstilskudd fra kulturrådet. Bergen Kunsthall og Kunstnernes Hus i Oslo er langt eldre institusjoner som har en annen forvaltningshistorikk enn de nyere og mindre kunsthallene andre steder i landet, skriver Folke Fredriksen.

Trenger et likeverdig tilbud

- Hvis detter handlet bare om Kunsthall Trondheim hadde jeg kanskje ikke tatt denne runden nå. Men dette handler om hele regionen, hele Trøndelag, ja alt nord for Oslo egentlig. Vi får ingen mulighet til å leve opp til forventningene om at vi skal ha et likeverdig tilbud her. Og det at vi er en ny kunstscene gjør oss ekstra sårbare. Vi har ikke rukket å opparbeide et stort publikum eller et fast sponsorsamarbeid, sier Holmberg og gir kred til kommunen for at de har vært modige og forutseende, og tatt et stort ansvar for den nye kunsthallen.

- Det finnes politisk vilje her, men det har ikke bidratt til et løft fra statlig hold, sier Holmberg.