Det er Litteraturhuset i Trondheim som har tatt initiativ til prosjektet som har fått navnet «Atlas over Trondheim».

Ti forfattere med tilknytning til byen er blitt bedt om å skrive tekster knyttet til ulike steder i byen.

- I tillegg har vi fått arkitektstudenter ved NTNU til å utforme benkene. Tekstene fra forfatterne skal freses inn i benkene før de blir plassert rundt omkring i byen, forteller Trond Åm, prosjektleder for Litteraturhuset.

Forfatterne har stått helt fritt i forhold til hvilke tekster de lager.

- Den eneste forutsetningen er at de er knyttet til stedene der de skal stå. Tekstene baserer seg både på historiske hendelser, fiktive tekster, dikt, små fortellinger, tanker og erindringer, sier Åm.

Ble drevet av NS

De ti forfatterne som bidrar er: Asieh Amini, Eva Furseth, Nina Elisabeth Grøntvedt, Idar Lind, Markus Lantto, Erlend Loe, Carl Frode Tiller, Arild Vange, Fredrik Skagen og Margrethe Aas.

Idar Lind bidrar med en historie om Thomas Angells gate 10b, der Larssens Hotell & Restaurant tidligere lå.

- Eiendommen var eid av foreningen Odd Fellow da krigen startet. Alle slike organisasjoner ble forbudt, og både kafeen og hotellet ble drevet av Nasjonal Samling (NS) resten av krigen. Det var et samlingssted for NS-medlemmer, frontkjempere og Rinnanbanden. Jeg har laget en liten tekst som i kortform sier noe om det, sier forfatteren som i 2011 ga ut boka «Kvinnene i Rinnanbanden».

Benken med Linds tekst skal plasseres utenfor huset, der Kafé Larssen lå frem til 2010.

Husker du da utestedet Vivaldi måtte stenge på grunn av likstanken fra Kafé Larssen?

Inspirert av Århus

- Det er en ganske kompakt tekst med relativt få setninger, der jeg prøver å ha en litterær stil. I researchprosessen fant jeg ut masse jeg ikke visste om huset, sier Lind, som har skrevet en lengre tekst om huset som er mulig å lese på Wikistrinda, Strinda historielags digitale leksikon.

Prosjektet er inspirert av «Atlas over Århus», et ambisiøst kunst- og formidlingsprosjekt hvor danske og utenlandske forfattere skriver 365 tekster om den danske byen – som deretter plasseres blant annet på hus, benker, bysykler og som lydinstallasjoner i Århus.

- Vi ønsker å inngå et litterært samarbeid der vi får spredt litteratur rundt om i byrommet, der vi viser at det er ulike måter å bruke litteraturen på. Det er prosjekt som passer perfekt til Litteraturhuset, sier Åm.

Prosjektet er et samarbeid mellom Litteraturhuset, Trondheim kommune og Trebyen Trondheim, der de to sistnevnte kjøper inn de ferdigproduserte benkene. Litteraturhuset bidrar selv med noe finansiering. Studentene har et budsjett på 150 000 kroner.

Åpner i oktober

Trondheim kommune mener prosjektet passer veldig godt med kommunens strategier på flere områder.

- For det første jobber vi med tiltak for å gjøre byrommet i Trondheim mer attraktivt, benkene er et eksempel på det. Vi opptatt av å bruke byen som et laboratorium i samarbeid med NTNU og studentene i små, konkrete prosjekt. For det tredje har vi fokus på bruk av tre i byutvikling, både i nye bygg, kunstinstallasjoner og byromsprosjekt, sier Turid Helle, rådgiver i rådmannens fagstab.

Benkene skal stå ferdig til den planlagte åpningen av Litteraturhuset i Søndre gate 15. oktober.

Litteraturhuset vil inngå i et kulturkvartal sammen med Trondheim Kunsthall, hovedbiblioteket og kafeen, restauranten, baren og bokhandelen Sellanraa Bok & Bar.

Litteraturfestivalen sammenfaller i år med åpningen av kulturkvartalet. Det vil markeres med ulike arrangement hver dag fra 13. til 23. oktober.

- Det er skrevet kontrakt på lokalet, men ennå er det en del løse tråder. Vi driver blant annet og legger planer for åpningen. Programmet offentliggjøres litt etter litt ettersom alt kommer på plass, sier Trond Åm.