Det er i år 25 år siden Erlend Loe romandebuterte med «Tatt av kvinnen».

Siden har den produktive trondheimsforfatteren holdt grepet om lesere i inn- og utland. «Dyrene i Afrika» blir hans tolvte voksenroman, og utgangspunktet er erke-loesk: Bokas fem hovedpersoner, fire menn og en kvinne, er alle vellykkede Oslo-beboere. Alle har mistet grepet om tilværelsen – og alle søker ny mening i livet som politiske aktivister.

Opprydding: Kim Hiorthøi har samlet sin grafiske design og sine illustrasjoner.

Erlend Loes gamle kompis Kim Hiorthøy utgir «Pakking av branntauet etter bruk», en oversikt over hans grafiske design og illustrasjoner. Den dokumenterer blant annet plateomslag og barnebøker, men også refuserte ting og personlige notater, som sammenfattes i at uansett hva man jobber med, forblir man et ufullstendig og merkelig menneske i denne verden.

Dobbel dose trønderkrim

Bok nummer tre: Sander Øien skriver krim under pseudonymet Samuel Bjørk.

En annen trøndersk forfatter med internasjonal karriere er Frode Sander Øien, under psevdonymet Samuel Bjørk. «Gutten som elsket rådyr» kommer 17. september og er den tredje boka om politietterforsker Holger Munch. Også Roar Ræstad kommer med tredje bok om sin helt, politietterforsker Gabriel Navareseth, satt i okkupasjonstidens Trondheim. «Ravnens time» kommer 13. august.

Stjørdalsbaserte Fartein Horgar kommer med tredje roman i sin serie om norsk-dansk slavehandel på 1700-tallet, «Frihetens skygge», mens nordmørske Lars Petter Sveen kommer med andre roman i serien om båtflyktningers vei inn i Europa med «Fem skygger».

To som er tilbake

Endelig en roman om Kyrksæterøra: Johan Mjønes gir ut sin første voksenroman på fem år.

Johan Mjønes, opprinnelig fra Orkanger, har i de siste årene gitt ut en rekke barne- og ungdomsbøker. I høst kommer hans første voksenroman på fem år. Den har solid lokal forankring. Tittelen er «Heim» og handlingen utspiller seg i og rundt Kyrksæterøra.

Sjette roman: Bragepris-vinner Marita Fossum gir ut sin første roman på seks år.

Marita Fossum, opprinnelig fra Trondheim, gir ut sin sjette roman, den første på seks år, med «Singularitet».

Romanen om bandeklosteret

En av høstens storsatsinger er en roman som har sin handling basert i Trondheim. Simon Strangers «Leksikon om lys og mørke» er en saga om en trøndersk jødisk familie og Rinnans bandekloster i Trondheim. Den kommer allerede i slutten av juli.

Vi krever en bitte liten trønderbit også av Birger Emanuelsen, som i høst gir ut sine nye roman «Jeg skal beskytte deg». Eksilforfatter Musa Mutaev utgir romanen «De 48 generaler» om de tsjetsjenske krigene på 1990- og 2000-tallet. Lillian Bergljlot Fredriksen fra Trondheim/Snåsa gir ut en ny bok for voksne, «Flammer i natten».

Dikt-veteran og debutant

Veteran Gunnar Wærness kommer med diktsamlingen «Venn med alle», mens Martin Ingebrigtsen, til daglig i jobb for litteraturhuset i Trondheim, debuterer med diktsamlingen «Sonen riv av mæ ansiktet».

Femte bok: Kari Stai kommer med en ny historie om Jakob og Neikob.

Anne B. Ragde gir ut sine versjoner av Æsobs fabler i samlet utgave. Kari Stai frister med «Jakob og Neikob og alle andre», den femte i den populære serien. I «Heksa Galla» har Pia Strømstad alliert seg med illustratøren Ella K. Okstad fra Trondheim. Jørgen Brekke gir ut den tredje boka i fantasyserien Oppdrag Mars, som får navnet «Planeten».

De som overlevde

Skriver om de som overlever: Siri Walh-Olsen bruker blant annet sin egen erfaring som kreftpasient i sin første bok.

Siri Wahl-Olsen er pensjonert journalist her i avisa, og har skrevet boka «Overleverne – historier om kreft». Stein Arne Sæther (tekst) og Dan Ågren (foto) gir ut «På vei gjennom Trøndelag», i stil med de tidligere Ville veier-bøkene. Denne gangen kjører gamle riksvei 50 og dokumenterer dagens E6, fremtidens gammelvei.

Mer trondheimshistorie

Sølvi Sand, Ivar Mølsknes og Kai Biermann følger årene 50 år tilbake i tid i sin årlig bok - og er følgelig i år kommet til 1968.

Knut Sivertsen, Tore Greiner Eggan, Karl H. Brox har samarbeidet om «Fem mørke år. Annen verdenskrig i Trondheim og Midt-Norge i bilder».

Terje Bratberg skriver bok om forretningsmannen Adolf Øien i anledning hundreårsdagen for hans død i 1918. Trøndelag Folkemuseum arbeider også med etableringen av Adolf Øiens leilighet i Apotekergården på Sverresborg i høst.

Haldis Isachsen og Terje Bratberg kommer med nytt bokprosjekt sammen i «Minner fra Trondheim». «Vet du dette om Trondheim?» er er konsept fra trondheimsrebusen i Adresseavisen som Eirik Lien har omgjort til bokform.

Humor, menneskets opprinnelse og båtutstyr

Egil Aslak A. Hagerup fra Overhalla jobber som tekstforfatter i diverse humorsammenhenger i NRK, og debuterte med boka «Norges uskrevne lover» i 2014. Nå kommer en ny bok i samme gate, i samarbeid med kollegene Paul I. Huse og Martin Aas: «Norske standarder».

«Arten som forandret alt», en historie om menneskets erobring av naturen er skrevet av Reidar Andresen og Hans K. Stenøien, henholdsvis direktør og forsker/formidler ved Vitenskapsmuseet, NTNU. Audun Dybdahl har skrevet «Med angel og not»om fiskeredsler og båtutstyr.

Språk og forfattere

Får sin biografi: Anne Karin Elstad var blant landets mest populære forfattere i flere tiår.

Morten Søberg, kjent fra litt av hvert annet det siste året, utgir «Nynorskens lys» - en debattbok om nynorsk skriftkultur. Per Egil Hegge, samler sin avisspalte «Språket vårt» i bok, mens radioprofil Tor Erik Jenstad har samlet Norges morsomste dialektuttrykk i «Fysekjerringer og glupstuter».

NRK-mann og biograf Arild Bye har skrevet om Arne Paasche Aasen, mens Hilde Hagerup har skrevet «Som hennes dager var», om nordmørske Anne Karin Elstad, en av landets mest folkekjære forfattere.

Store trønderske idrettshelter

Idrettshelten: Nå kommer boka om'n Oddvar.

«Oddvar Brå, et skiløperliv» er skrevet av selve langrennsforfatteren, Thor Gotaas, mens Jonas Forsang og Petter Northug samarbeider om boka «Petter Northug». Store kommersielle forventninger er det også til Otto Ulseth som har skrevet «Nils Arne», altså med etternavn Eggen. En annen suksessrik trener med RBK-bakgrunn, Åge Hareide, har fått sin biografi skrevet av Arild Stavrum.

Frode Saugestad har vært medforfatter på boka om pappa Gjert Ingebrigtsen: «Kunsten å oppdra en verdensmester».

Olav den hellige og kong Sverre

Tore Skeie har skrevet Kvitekrist – om Olav Haraldsson og hans tid, mens Ove Røsbak står bak «Kong Sverre Magnus» om den eneste kongen med navnet Sverre (Magnus) i norsk historie, og med spørsmål om hvorfor navnet på nytt har dukket opp i kongefamilien.

Duobøker om mat og rydding

«Kokebok med tradisjoner fra Rørostraktene og Østerdalen» er ført i pennen av Else Marie Øvrebø og May Kari Wagenius Distad.

Matbok: Klaus Sonstad og Berit Nordstrand har laget bok med basis fra TV-serien om mat som er bra for oss.

«Bra godt» er laget av TV-radaparet Berit Nordstrand og Klaus Sonstad, mens mor og datter Eva Isachsen og Live Maria Skaget har samarbeidet om instruksjonsboken «Ryddeglede».

Forventede høydepunkter fra den øvrige bokhøsten:

Sakprosa

Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy: Arbeiderpartiet, sex løgn og gjensidig forrakt

Sylvi Listhaug: Sylvi Listhaug

Trygve Slagsvold Vedum og Jo Moen Bredeveien; På nært hold

Knut Arild Hareide: Det som betyr noe

Odd Karsten Tveit: Gudfaren (Trygve Lie)

Kristian Meisingseth: Jon Michelet (usikker i høst)

Michelle Obama: Min historie

Arnhild Skre: Bettan

Christian Borch: Kjøp Berlin!

Norsk skjønnliutteratur:

Trude Marstein: Så mye hadde jeg

Vigdis Hjorth: Lærerinnens sang

Levi Henriksen: Jern og metall (noveller)

Lars Mytting: Søsterklokkene

Tomas Espedal: Esken

Lars Saabye Christensen: Byens spor - Mai

Geir Gulliksen: Se på oss nå

Frank Tønnesen (Tønes): Som om ingenting har hendt

Gert Nygårdshaug: Zoo Europa

Tor Åge Bringsværd: Når du minst venter det

Nikolaj Frobenius: Kongonotater

Per Petterson: Menn i min situasjon

Ketil Bjørnstad: Verden som var min, 90-tallet

Maria Kjos Foss: Kinderwhore

Jostein Gaarder: Akkurat passe

Jon Michelet: En sjøens helt, siste bind

Janne Stigen Drangsholt: Winterkrigen

Gaute Heivoll: Sang for sekstiåtte forrædere

Brit Bildøen: Tre vegar til havet

Ragnar Hovland: Mørk sommar

Bendik Wold: Canada Dry

Kjersti Annesdatter Skomsvold: Barnet

Edvard Hoem: Jordmor på jorda

Oversatt skjønnlitteratur

Lena Andersson: Sveas sønn

Isabelle Allende: På den andre siden av vinteren

George R.R. Martin: Ild og blod (verdenslansering 20. november)

Pankaj Mishras: Raseriets tidsalder

David Grossman: En hest kommer inn på en bar

Margaret Atwood: Den spiselige kvinnen

Jonas Jonasson: Hundraettåringen som tankte att han tänkte för mycket.

Patti Smith: Om å skrive

Krim:

Karin Fossum: Formørkelsen.

Hans Olav Lahlum: Isbjørngåten

Anne Holt: En grav for to

Unni Lindell: Dronen

Gunnar Staale sen: Utenfor er hundene

Tom Egeland: Codex

Horst / Enger: Nullpunkt

Kurt Aust: Udyr

Jørn Lier Horst: Det innerste rommet

Patterson / Clinton: Presidenten er savnet

Minette Walters: Endetid

Stieg Larsson: Etterlatt manus om Palmemordet