- Det er selvfølgelig overraskende og leit. Dette forstår jeg ikke, sier Wenche Merete Helbæk, oboist i Luftforsvarets musikkorps.

I dag skal regjeringen presentere Langtidsmeldingen for Forsvaret. Regjeringen vil videreføre tre korps; Forsvarets musikkorps i Nord-Norge i Harstad og Forsvarets stabsmusikkorps i Oslo og Sjøforsvarets musikkorps i Bergen – samt HMGK Musikkorps, Garden-musikken.

Luftforsvarets musikkorps i Trondheim og Kongelig Norske Marines musikkorps i Horten vil ikke bli videreført. Dette blir bekreftet av flere kilder overfor Adresseavisen.

Overrasket

- Det blir sagt at begrunnelsen for å legge ned korpset er at så mye annet i Luftforsvaret i Midt-Norge styrkes, men da mener jeg det er enda større grunn til å beholde korpset i regionen, sier Helbæk.

Korpset som til vanlig holder til på Byscenen i Trondheim, er denne uka i Bodø for å delta på flere konserter og oppdrag for Forsvaret. Korpset har hatt en stor festforestilling i Bodøs kulturhus, Stormen. I tillegg har de spilt konserter i både barnehager og eldrehjem.

Adresseavisen har fulgt Helbæk og tre andre av korpsets musikere over lengre tid. Se bilehistorien og bli bedre kjent med Luftforsvarets musikkorps her.

- En trasig beskjed

Da beskjeden nådde musikere, var de samlet i forkant av et oppdrag for Luftforsvaret.

- Det er en trasig beskjed å få. Nå skal vi spille og vise Luftforsvaret hvor gode vi er og at dette må de ha. Vi gir alt vi har, sier Helbæk.

Nå må de 28 musikerne i Luftforsvarets musikkorps vente til oktober. Da skal Stortinget vedta den endelige langtidsplanen.

«Hele» Trøndelag samler seg om Luftforsvarets musikkorps

- Siste ord er ikke sagt

- Hva tenker du om tida framover?

- Vi gir jernet som aldri før. Vi fokuserer på musikken og å spille så bra vi kan. Vi håper publikum vil støtte opp, sier Helbæk.

- Vi satser på at siste ord ikke er sagt. Jeg håper politikerne tar kulturpolitisk ansvar når høsten kommer. Det tar jeg nesten for gitt, legger hun til.

Ap forventer motstand mot nedleggelse

Arbeiderpartiet forventer stor motstand mot Forsvarets korpsnedleggelse.

- Det er alvorlig for Kultur-Norge at de to korpsene foreslås lagt ned, sier kulturpolitisk talskvinne Hege H. Liadal (Ap) til NTB.

Det er ikke avgjort hva Arbeiderpartiet vil prioritere totalt sett.

– Men disse arbeidsplassene er svært viktige for profesjonelle musikere, og jeg forventer at det vil møte stor motstand i Kultur-Norge at disse arbeidsplassene er foreslått lagt ned, avslutter Liadal.