Kirkebys familie bekreftet onsdag til den danske avisen Politiken at kunstneren sovnet stille inn samme dag.

Gallerist Per Høiem ved Galleri Ismene har gjennom årene vist Kirkebys verker i rundt ti separatutstillinger. De to ble kjent i Paris på 70-tallet.

– Kirkeby er en av mine absolutte favorittkunstnere, skriver Høiem i en e-post til Adresseavisen.

I 2009, da kunstneren rundet 70, viste Trondheim kunstmuseum en stor retrospektiv utstilling. Begivenheten kom i stand ved at Høiem fikk låne hele Kirkeby-samlingen som til vanlig befinner seg på Louisiana kunstmuseum i Humlebæk i Danmark.

– Vi gjorde et scoop i forbindelse med hans 70-årsdag, og fikk låne Louisianas hovedverker til Trondheim kunstmuseum, forteller Høiem.

Trondheimssommeren 2009

Kirkeby tok seg da tid til et trondheimsbesøk i forbindelse med utstillingen, og kom direkte fra åpningen av en større utstilling i Tate Modern i London.

–Det er jo livet mitt dette, sa Per Kirkeby og slo ut med hendene, da han viste Adresseavisens journalist rundt i utstillingsrommene.

«Kirkeby sier han er meget godt fornøyd med hvordan utstillingen er blitt i Trondheim, at den gir også han nye opplevelser med gamle bilder. Selv om det har vært mange retrospektive utstillinger med ham i de siste årene, er han tydelig beveget over også dette gjensynet med tapte år. Det skal liksom være et slags intervju, dette, mens vi går der. Men det føles ikke sånn. Kirkeby er ikke mannen for de massive statements, og det er for mange distraksjoner, så mange som skal hilse på, alt blir for fragmentert til at han fungerer som intervjuobjekt med mer intrikate tankerekker», skrev Ole Jacob Hoel i artikkelen.

Galleri Ismene har for øyeblikket en mindre montering av Kirkebys etsninger.

– Dette er i forbindelse med den svenske billedkunstneren Astrid Sylwans separatutstilling. Hun har gitt Per Kirkeby mye av æren for at hun begynte på kunstutdannelsen sin i Stockholm, forteller Høiem.

Per Kirkeby har stilt ut sine bilder i Galleri Ismene i Ila mange ganger. Gallerist Per Høiem holder den danske kunstneren som en av sine absolutte favoritter.

«Et grenseløst geni»

Den danske avisen Politiken skriver at Kirkeby fikk sitt internasjonale gjennombrudd tidlig på 80-tallet. Internasjonalt er han best kjent for abstrakte malerier i storformat, og kulisseaktige mursteinsskulpturer, som står i mange danske og tyske byer. Men han var også en dyktig skribent, og skrev flere kunstbøker, blant annet om Pablo Picasso og El Greco. Han var også involvert i film og scenografi-arbeid, blant annet lagde han scenografien til «Svanesjøen» på Det kongelige Teater i 1996 og New York City Ballet i 1999. I mars i år ble det kjent at han hadde donert hele sitt arkiv til Musem Jorn i Silkeborg.

Kunstredaktør Peter Michael Hornung i Politiken karakteriserer Kirkeby som et «et grenseløst geni» i sitt minneord over kunstneren. Hornunng skriver at Kirkeby «begrensede sig aldrig til én bestemt udtryksform. Han var ikke kun maler, eller kun billedhugger, eller kun grafiker eller digter. I stedet tog han afsæt i alt det, der engagerede ham som den videnskabsmand og forsker, han også var».