År: 1948

Stikkord: Seriefinale i fotball

Freidig hadde spilt seg frem til finale i Norgesserien og skulle møte Sparta fra Sarpsborg i den avgjørende kampen på Bislett i Oslo fredag 9. juli 1948. Interessen for kampen var naturlig nok stor i Trondheim, der ingen lag tidligere hadde vært så nær et nasjonalt fotballmesterskap. Adresseavisen søkte om direkte telefonoverføring fra Bislett, men fikk avslag fra Norges Fotballforbund. Avisen lot seg imidlertid ikke stoppe av det og fikk leid en leilighet i blokkene ved Bislett. Leiligheten hadde balkong med god utsikt over banen. Telefonlinje ble ordnet med velvillig hjelp fra Televerket, og i god tid før kampstart sto en av Adresseavisens utsendte medarbeidere, Reidar Melhuus («Cars.»), på balkongen klar til å referere på direkten, mens Per Juul («Peik») tok seg av referatet til neste dags avis.

Her kan du lese alle sakene i jubileumsserien

Patriotisk glede

Utviklingen i trøndersk idrett etter krigen ga Adresseavisen anledning til å nyte den trønderske lokalpatriotismen i fulle drag. Etter å ha spilt en beskjeden rolle på de fleste idrettsarenaer, var trønderne med ett på topp i en rekke idrettsgrener, skøyter, langrenn, skihopping og friidrett. Også i fotball var et lag fra Trondheim med ett i eliten. I sesongen 1947–48 slo Freidig ut i full blomst, med tre mann på A-landslaget – Thor Moxnes, Jann Sørdahl og Gunnar Dahlen – og med finaleplass i seriemesterskapet – Norgesserien.

I semifinalen hadde Freidig slått Viking 2–1 i returkampen på Lerkendal foran 18 000 tilskuere tidlig i juli. Dermed tok Trondheims-laget sammenlagtseieren med 4–3. Finalen var lagt til Bislett fem dager etter, fredag 9. juli, På motsatt banehalvdel sto Sparta fra fotballbyen Sarpsborg, og sarpinger i alle aldre utgjorde en stor del av de 19 600 tilskuerne på de fullsatte tribunene.

Les også: Elg avlivet ved Freidig-huset

Freidig-trioen

Sparta hadde blant flere gode navn senterløperen og A-landslagsspilleren Odd Wang Sørensen, og mange så spent fram til duellen mellom ham og Freidigs senterhalf, B-landslagsspilleren Per Stokstad. Sparta hadde på sin side grunn til å frykte Freidigs venstreside, trioen Moxnes, Sørdahl og Dahlen. Sparta satset hardt på å nøytralisere disse tre og så ut til å lykkes bra med taktikken. Etter 12 minutter tok sarpingene ledelsen ved sin indre venstre Odd Larsen. Men Freidig kom sterkt tilbake og scoret etter 35 minutter ved ytre høyre Ørnulf Raaen. Stillingen 1–1 holdt seg til 22 minutter ut i 2. omgang, og nå var det Freidig som tok ledelsen, 2–1 på et skudd fra senterløper Svenn Langlete etter en retur fra Spartas forsvar.

Resten av kampen ble en nervepirrende opplevelse for det klart undertallige, men ikke ubetydelige trønderske publikummet på Bislett – og for lytterne i Trondheim.

Les også: Så mange dugnadstimer går med på Skandia-cup

Direkteoverføring

I Nordre gate var høyttalere montert på utsiden av Adresseavisens lokaler. Publikum var orientert om tilbudet gjennom avisen og strømmet til i tusener før avspark i Oslo. På Victoria Restaurant («Vika») rett over gata var det til kampen kommet 200 bestillinger til etablissementets syv vindusbord.

Det sydet på Nordre, men etter 12 minutters spill ble det plutselig stille. Sparta hadde scoret i Oslo, ble det meldt over de sprakende høyttalerne, og det så mørkt ut for en trøndersk jubelkveld. Men Freidig kom tilbake, og til slutt var den overraskende triumfen et faktum. Da kokte det i Nordre, og jubelen sto også i taket i avisen. Der var den vellykkede overføringen en ekstra seier.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Fire av de sentrale spillerne på Freidigs lag som ble seriemestere i sesongen 1947/48. Fra venstre: Jann Sødahl, Thor Moxnes, Gunnar Dahlen og Per Stokstad. Tegninger: O. V. Rosvoll.