Bergensavisen skriver 27. juni at kun én femtedel av artistene og bandene på festivalen Bergenfest var eller besto av kvinner. På Quart25 i Kristiansand var det ingen. Av sommerens festivaler i Trondheim er Olavsfestdagene klart best i klassen på kvinnebooking. Av 33 artister innen pop-, rock- og jazzsegmentet, har festivalen 17 kvinnelige artister. Det tilsvarer 51 prosent.

- Vi regner ikke prosenter når vi booker, men vi er bevisste på at vi vil ha et mangfold av artister. Det er stas at vi har så mange kvinner. Det er ikke fordi de er kvinner, men fordi de er flotte artister, sier direktør Petter Myhr for Olavsfestdagene.

- Bevissthet viktigst

Han mener arenaarrangører som Trondheim Concerts kan begynne å ta flere sjanser.

- De har holdt på i kort tid, og det har vært nødvendig å drive trygt til nå. Det er bare et visst antall artister i verden som kan selge ut så store konserter. Selv om det fram til nå bare har vært mannlige headlinere, er det enkelt å gjøre noe med, hevder Myhr.

Myhr mener hele musikkbransjen har et ansvar.

- Bevissthet er det viktigste for å hindre mannsdominans. Både bookere og mediene kan ha en tendens til å være slappe. De kontakter gjerne artister som andre allerede har kontaktet, sier han. ​

- Velger kvinner

På Pstereofestivalen har 13 av 34 konserter kvinnelige artister eller frontfigurer. Til sammen er det 38 prosent.

- Kvinneandelen på festivalplakaten er ganske høy. Tre av hovedheadlinerne, Highasakite, Veronica Maggio og The Lumineers, har kvinnelige frontfigurer, sier bookingsjef Kim Aasli for Pstereofestivalen.

Han forteller at festivalen de siste fire årene har jobbet målrettet for å presentere gode, kvinnelige artister.

- La oss si at om vi har hatt valget mellom to like gode artister, velger vi kvinnen. Vi ønsker å vise bredden blant kvinnelige artister, ikke minst fordi vi anerkjenner at andre jenter lar seg inspirere, sier han.

LER MER: Tidenes kultursommer i Trondheim

Velger kvinner: Kim Aasli og Pstereo kan skilte med Highasakite, Veronica Maggio og The Lumineers i august. Foto: Kim Nygård
Bevisst på mangfold: Petter Myhr og Olavsfestdagene Foto: Foto: Mari Vold