I Trondheim er det tradisjon for at russen lager skolesanger, og årets låtsnekring er godt i gang.

Russen ved Charlottenlund videregående skole er blant dem som skal bruke mest penger på sin russesang.

- Vi planlegger å bruke oppimot 20 000 kroner på russelåten, sier skolens russepresident, Ole Henry Snildalsli.

Det er en elev ved skolen, André Nilsen, som står for produksjonen av sangen. Han skal lage melodi og gjøre etterarbeidet på låten, mens syngingen skal russen stå for selv. Dette blir den første russelåten André Nilsen lager i Trondheim, men russepresidenten kan forsikre skolens russ om at han er en dyktig artist.

- I fjor laget han russelåter til noen busser i Bergen. For to år siden gjorde russen ved Charlottenlund alt selv, men i år har ikke noen utstyret eller programvaren som skal til. Russesangen fra 2015 var veldig bra, sier Snildalsli.

- I dag, to år etterpå, nynnes det fortsatt på sangen som bærer tittelen «Legacy». En god russesang er noe folk husker resten av livet.

Betales med dugnadsarbeid

Han mener at 20 000 kroner er mye penger. For å finansiere det store låtprosjektet, må skolens tredjeklassinger arbeide dugnad.

- Vi har arrangert fester og vi har solgt kaker. Vi skal også ha en russerevy, som gir oss en del inntekter.

Russen trenger også penger til å lage en egen russelogo. Logoen skal blant annet trykkes på russeklærne og fronte sangen på Spotify.

- Sangen skal legges ut på YouTube og Spotify. Det er viktig at låten blir spilt så mye som mulig.

Alle tredjeklassingene har mulighet til å bidra med innspill til låten via Facebook. Forslagene videreformidles til komponist André Nilsen.

- Han gjør som han vil. Innimellom kommer han innom, og lar oss høre på det han har laget.

- Rektor leser gjennom teksten

På Heimdal videregående skole leier russen inn produsent Henrik Selnes til å lage russelåt. Sammen med Jørgen Berg, som er elev ved skolen, sørger Selnes for melodi og musikk. Prisen er 15 000 kroner.

- Vi valgte å bruke Selnes, fordi han har lang erfaring med å lage russelåter. Det at Selnes har vært med på å produsere russesangen vår, kan være med på å gi god PR, forteller russepresident Christian Winge Johansen.

Johansen forteller at Selnes har vunnet prisen for beste russelåt i Trondheim. Han håper at årets låt fra Heimdal vil bli like godt mottatt.

- Ved å bruke 15 000 kroner, er vi sikre på at det vi får holder høy kvalitet.

Det er kamp mellom de ulike skolene for å bli kåret til årets russesang, mener presidenten. For å vinne prisen er teksten også helt avgjørende.

- Vi er ennå ikke ferdig med teksten. Det er viktig at vi ikke støter noen, derfor skal rektor godkjenne teksten før sangen gis ut.

Vil ikke provosere

«Er du 13, er du med. Når du suger, så gå ned» står det i russelåten til russebussen «Playboy 2017» fra Bergen. Låten som er laget av «Solguden og Mannen» har vakt sterke reaksjoner i hele landet.

Russepresidenten fra Charlottenlund er ikke spesielt begeistret for låten.

- Slike tekster synes jeg er veldig teit, men det slår jo an. Folk danser jo til det. Heldigvis er det et helt annet miljø her i Trondheim, sier Snildalsli.

I Trondheim har det vært lang tradisjon for at russesangene handler mye om å snakke ned russen på naboskolene. Russepresidenten forsikrer om at Charlottenlund-russens sang skal provosere minst mulig.

- Vi vil ha minst mulig dissing. Vi vil heller synge om den gode tiden vi har hatt på skolen.

foto
Kjent artist: Russepresident Christian Winge Johansen på Heimdal videregående skole forteller at Henrik Selnes produserer skolens russelåt. Foto: PRIVAT