Brøndbo er i år på skjermen for andre året på rad som dommer i TV2s konkurranse «Norske talenter». Han har ikke rukket og sett fredagens program selv, men de som gjorde det fikk se han felle tårer opptil flere ganger.

- Jeg er dommer i år også fordi det var en utrolig artig greie å være med på i fjor. Grunnen til at jeg sa ja er fordi jeg har holdt på med mye underholdning selv. Hvis ikke jeg skal klare og gjøre en god jobb som dommer, så vet jeg nesten ikke hvem som skal, jeg er kompetent, sier han.

«Kvinner» og «Flammer»

18. januar 1992 kom deres første singel «Kvinner» og «Flammer». Onsdag er det nøyaktig 25 år siden de sto på scenen og debuterte som D.D.E. Når han blir spurt om hva han tenker på når han ser tilbake på alle årene, tar han seg en liten tenkepause.

- Jeg vil si evnen til å gjennomføre og spille inn, og det å alltid være på plass og gjøre en så god jobb som mulig. Vi har vært ekstremt dyktig til å gjennomføre, men også lært oss å si nei til forespørsler når det er ting vi ikke bør gjøre.

Brøndbo sier at de 25 årene har vært preget av gode valg.

- Noen sier at vi har hatt flaks, og da svarer jeg at litt flaks har vi jo, men man har jo ikke flaks i 25 år. Hvis du sammenligner fotballaget Rosenborg, med bandet D.D.E., så kan du jo si at det ikke er så jævlig lett å være på topp i 25 år.

Han forteller at de gjennom alle årene har hatt det gøy, og det han hadde tenkt som en hobby, ble levebrødet.

Kompromissløse

- Det er ikke tvil om at vi har ofret noe. Du vinner ikke Champions League eller cupfinalen uten å trene. D.D.E. har vært forholdsvis kompromissløse, vi har gått glipp av mye som andre tar for gitt, fordi vi må spille.

Vokalisten mener at grunnen til at de har overlevd alle disse årene er sangene.

- Vi har vanvittig mange sanger som selv etter 25 år er vår sterkeste verdi. Det er det vil lever av, folk vil høre det. I mai i år skal vi stå på scenen på et landstreff for russen. De vil ha oss der fordi når jeg synger «her blir det liv», så svarer flere tusen russ «rai rai!»

Lettrørt dommer

Brøndbo tviler på at D.D.E. hadde meldt seg på «Norske talenter» dersom det hadde vært et program for 25 år siden, og sier at det ikke hadde vært noe for deres karriere.

- Men vi burde ha kommet videre hvis vi hadde vært med. Det er jo nettopp det det handler om. Jeg tenker alltid på om jeg ble underholdt eller ikke. Det er vanskelig å bedømme hva som er god underholdning. Noe vi ler av kan jo i utgangspunktet være dårlig, men vi ler likevel.

Vokalisten har nettopp vært i London i forbindelse med jobb, men tok seg likevel tid til å se musikalen «The Lion King» for tredje gang.

- Jeg felte tårer da óg, selv om jeg har sett den før. Jeg blir rørt av en god prestasjon. Jeg har selv jobbet beinhardt for å komme dit jeg er i dag, og jeg vet hva som ligger bak det. Jeg kan sette meg selv i skoene til de som står der, det kan jeg bli beveget av.

Han forklarer at han ikke bryr seg om de som ryker ut fordi de er dårlige, og at tårene heller kommer av noen som presterer bra. Han er ikke helt sikker på hva det er som rører han mest, men at formidling er viktig.

- Siden jeg driver med sang selv, så er jeg veldig opptatt av at en god formidler ikke nødvendigvis er den med finest stemme, men den som treffer deg på en eller annen måte. Jeg har en evne til å røre folk med stemmen min, det ser jeg jo på konsertene. Det er jo ikke sikkert at de sangene hadde hatt samme identitet hvis noen andre hadde sunget dem.

God egenskap

Brøndbo forteller at han alltid har vært en lettrørt person, og at han kaller det både en familiesvakhet, men også en familiestyrke. Han sier at onkelen hans er helt lik.

- Jeg kan allerede begynne å grue meg til at en av sønnene mine skal gifte seg, og jeg må holde tale. Men jeg er nå sånn, jeg kaller det en god egenskap.

Vokalisten som er kjent for å være en barsk kar i baris på scenen, skjønner hvis alle tårene kan ødelegge imaget hans.

- Det er det jo en liten fare for, det bruker jeg å si på scenen også. Samtidig så er det jo sånn vi mennesker er. Vi opplever det som skjer der og da, vi opplever følelser. Du må jo gå på Lerkendal for å oppleve stemningen, det blir ikke det samme på TV. Jeg tror at det å være et ekte menneske aldri kommer til å bli gammeldags.

Rekordmange har stemt i årets Ut-Awards. Stem her du også.

Har holdt sammen: Frode Viken (foran til venstre), Bård Jørgen Iversen, Eskil Brøndbo, Bjarne Brøndbo (bak til venstre), Arnt Egil Rånes og Eivind Berre. Foto: Jens Søraa