- Dette er veldig kjedelig, men dessverre også noe som kan skje når man parkerer midt i en storby, sier Gullvåg på telefon fra Roma der han har vært den siste tiden i forbindelse med forberedelsene til flere utstillingsprosjekter. I tillegg til pilegrimsalteret forsvant også bagasje, pc, kamera, og mye atelierutstyr som kunstneren hadde liggende i bilen.

Her kan du lese om Håkon Gullvåg på E.C Dahls bryggeri

Alter med en spesiell historie

- Jeg har jobbet flere steder i Italia de siste ukene og har blant annet laget en ny versjon av «Den bibelske syklus». Heldigvis hadde jeg ingen andre malerier i bilen, men det er jo ergerlig at pilegrimsalteret er borte fordi det hadde en særegen historie, sier Gullvåg og sikter til at alteret har vært på farten mellom Trondheim og Roma siden 2015. Det ble laget som et alterskap med et flyttbart midtstykke som pilegrimsvandrerne kunne putte i en ryggsekk. Og det bar preg av å ha vært i bruk.

Se hvordan Gullvåg har det i sitt atelier i Trondheim

Løfte Trondheim som pilegrimsmål

- Tanken med dette pilegrimsalteret har vært å løfte Trondheim som pilegrimsmål. Det mobile alteret er et samarbeidsprosjekt mellom Håkon Gullvåg, Trondheimsolistene og Nasjonalt pilegrimssenter der vi har hatt som mål å styrke pilegrims-aksen mellom Trondheim og Roma, og utvide denne til Jerusalem og Santiago, forteller Hans Morten Løvrød, daglig leder for Nasjonalt pilegrimssenter og legger til at tyveriet er politianmeldt.

foto
Kunstneren Håkon Gullvåg har blitt frastjålet bilen sin i Roma. I bilen ble pilegrimsalteret oppbevart, i tillegg til bagasje, pc og mye annet utstyr. Foto: Steinar Larsen

Alteret er malt både innvendig og utenpå. Det består av fem malerier, høye og smale, som er montert sammen. Den siste tiden har alteret stått i Rennebu kirke før det altså ganske nylig ble fraktet til Roma igjen. Pilegrimsalteret har også fulgt Trondheimsolistene når de er på reise med sitt prosjekt «Jeg, pilegrim». Lørdag og søndag holdt Trondheimsolistene og Trondheim Vokalensemble tre konserter i Roma, deriblant en konsert i Tolfa i forbindelse med Gullvågs presentasjon av «Den bibelske syklus».

foto
Trondheimsolistene følger pilegrimsalteret og holdt kirkekonsert i Roma lørdag i forbindelse med en ny utstilling av «Den bibelske syklus».

Les om kunstneren Kjell Erik Killi Olsen: - En fantastisk og generøs gest

Ble stjålet på en merkedag

- Planen var å sette igjen pilegrimsalteret i en kirke i Roma, men slik ble det altså ikke. Og det merkelige er at alteret ble stjålet natt til 16. oktober, dagen da man feirer Olav den Helliges omvendelse, sier Gullvåg og legger til at det er vanskelig å fastsette verkets verdi. Bildets spesielle historie gjør at affeksjonsverdien er uvurderlig.

- Kommer du til å lage et nytt pilegrimsalter?

- Kanskje. Vi får se. Dette alterbildet var i fem deler og har blitt båret av pilegrimsvandrere ut av Nidarosdomen og over Dovre. En ny altertavle får en annen historie, sier Gullvåg.

Les mer om kunst ved Trondheim kunstmuseum: Hele kunstsamlingen blir tilgjengelig på nettet

foto
Stjålet: Natt til mandag ble pilegrimsalteret med dette midtstykket stjålet i Roma. Bildet er malt av Håkon Gullvåg og befant seg i en bil som ble stjålet fra en parkeringsplass. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: fotografhansgrasli.no, pilegrimsleden.no
foto
Kunstneren Håkon Gullvåg har blitt frastjålet bilen sin i Roma. I bilen ble pilegrimsalteret oppbevart, i tillegg til bagasje, pc og mye annet utstyr. Foto: Steinar Larsen