115 musikere, 29 konserter fordelt på fire ulike scener over seks timer.

Det var det publikum fikk oppleve på Scandic Nideleven torsdag kveld da den 14. utgaven av Julejazz ble arrangert.

En av dem som opptrådte med eget band, var tenorsaksofonisten Mona Krogstad.

- Dette er årets koseligste happening, der musikere og publikum samles for å feire musikken og jula. Jeg tror Julejazz er blitt en viktig tradisjon for mange, sier musikeren da vi møter henne en halvtime før hun skal på scenen.

Krogstad går andre året på jazzlinja på NTNU og har spilt på Julejazz fire, fem ganger tidligere, som oftest med selvskrevet musikk. Årets konsert er et unntak.

I april ble hun kåret til årets kulturtalent 2017

Viktig å bevare tradisjonen

- Vi spiller god gammeldags standardjazz av det tradisjonelle slaget, med vokal, blåserekke og komp. Det er et band sammensatt av unge lovende musikere i Trondheim, alle gode venner av meg.

Hun sier det er en takknemlig oppgave å spille musikk folk har hørt før. Ikke minst er det viktig å ta vare på tradisjonen.

- Det finnes så mye annen musikk nå, så den tradisjonelle musikken kan fort bli glemt. Det vil vi gjøre noe med.

Krogstad er en av få kvinnelige instrumentalister som spiller på årets Julejazz. En annen er trommeslager Siv Øyunn Kjenstad som blant annet spiller med Bugge Wesseltoft, men som denne kvelden spiller i Tore Brunborg Familieorkester (hun er Brunborgs datter).

- Mitt inntrykk er at det blir flere og flere kvinnelige instrumentalister, men det er absolutt plass til flere damer. Mine forbilder er gjerne kvinner, men de fleste pionerene var menn. Jeg liker å tenke på musikere som musikere, og ikke ut fra kjønn, sier Krogstad.

Løfter frem damene

- Det er ikke så mange kvinnelige instrumentalister ennå, men vi har lyst til å løfte frem dem som finnes, sier arrangør Ernst Wiggo Sandbakk i Trondheim Jazzfestival.

Han sier Julejazz er et forsøk på å samle og stimulere jazzmiljøet i Midt-Norge, en minifestival av og med de beste midtnorske jazztalentene.

- Så vidt jeg har funnet ut er dette landets største innendørs konsertarrangement. Mange har nok innarbeidet Julejazz som en tradisjon der de både kan møte mange kjente og få se og høre en god og interessant miks av ulike artister, sier Sandbakk.

Det relativt ferske bandet Pangea fikk æren av å åpne konsertrekka med sin melodiske instrumentaljazz.

Videre utover kvelden fikk publikum å oppleve artister og band som Andreas Aase, Anne Lise Heide Band, Knut Lauritzen Big Band med Therese Ulvan, Mambo Compañeros og Siri Gjære.

Vil høre talentene

Da Adresseavisen var innom like etter åpning torsdag kveld, var over 1000 av de til sammen 1100 billettene utsolgt. Ernst Wiggo Sandbakk trodde på fullt hus.

To av dem som hadde tatt turen, var ekteparet Eirik og Ellin Thun.

Eirik og Ellin Thun var to av de over 1000 som fikk med seg Julejazz på Scandic Nidelven torsdag kveld.

- Det er fjerde eller femte året vi er her. Vi er først og fremst interessert i høre de unge musikerne. Nå starter vi med Tore Brunborg Familieorkester, sier de to.

Ekteparet sier de er blitt mer og mer interessert i jazz med årene. At svigersønnene er musikere, har også forsterket interessen.

- Og så passer det alderen vår, sier de to og ler.

- Men det må være live og ikke på plate. Dette er et veldig bra arrangement som favner bredt. Ernst Wiggo Sandbakk gjør en kjempejobb.