I boka «Fremmed fugl» har 76 år gamle Lønnum selv diktet farens historie, basert på det lille han vet om ham, og studier av okkupasjonshistorien.

Den tyske okkupasjonsmakten etablerte i 1940 en soldatbrakke på Tempe i Trondheim, vegg i vegg med ungdomshuset Varden, et møtested for lokal ungdom.

Søt musikk oppsto

Slikt kan få sine konsekvenser. Blant annet oppsto det søt musikk mellom den polske soldaten Alois Karschny og jevngamle Ragnhild Lønnum.

Da Ragnhild oppdaget at hun var gravid, var Alois borte fra byen. Hun prøvde å komme i kontakt, med sporene endte ved Østfronten. Mye tyder på at han døde på grensen mellom Finland og Sovjetunionen i januar 1943, men han ble aldri formelt identifisert.

Opplevde aldri mobbing fra jevnaldrende

Ragnar ble født i Trondheim i mai 1942, og hadde et trygt og frodig oppvekstmiljø. Han var omgitt av en stor og flott familie med onkler og tanter som tok seg av ham.

- Jeg opplevde aldri noe ubehag fra jevnaldrende, men kanskje av og til fra deres foreldre. Da jeg selv ble voksen, skjønte jeg at min mor nok hadde det tøffere enn jeg forsto den gangen. Men jeg tror ikke hun opplevde fysisk vold som mange andre såkalte tyskertøser. Jeg tror vi var heldige, blant annet fordi min bestefar var en respektert mann i nabolaget, han var dirigent i Tempe mannskor.

Faren kom aldri tilbake til Polen

Men Ragnar mor ville aldri snakke om hans far. – Jeg gjorde noen forsøk mens jeg var liten, men det var ikke mye å hente. Og som voksen gjorde jeg heller ikke mange fremstøt, jeg skjønte det ikke var noen vits, sier Ragnar Lønnum, som i en del år brevvekslet med farens bror. Onkelen bekreftet at faren aldri kom tilbake til landsbyen Owzizereze i Polen etter krigen.

Dikting og fakta

Nå har han selv diktet sin fars historie. I boka «Fremmed fugl» følger han flere spor, før, under og etter andre verdenskrig. På den ene siden familien Lønnum; Petter og Julie med datteren Ragnhild og etter hvert hennes sønn Ragnar. På den andre Alois Karschny og hans nærmeste kamerat, fra opplæring i Polen og Tyskland, til okkupasjonen i Norge og base i Trondheim, før ferden tar dem videre til Østfronten.

Boka er en blanding av «informert dikting» og fakta, en blanding av tett personlig historie og historisk innramming med opplysninger om krigen som for mange vil være overraskende.

Ragnar har bodd i Trondheim hele livet. Han har jobbet innen grafisk bransje, i mange år i Aunes kunstforlag, før han begynte å interessere seg for tekstiltrykk og startet egen virksomhet.

Skrev historien til sin egen familie

Etter at han ble pensjonist, begynte han å skrive. Først i årboka til Nardo og Brattsberg historielag, så på sin egen historie. «Fremmed fugl» ble skrevet først og fremst for hans egen familie, men så var det mange som ble grepet av fortellingene der, og han bestemte seg for å gi ut boka på eget forlag.

- Da jeg gikk på Nidarvoll skole var jeg bra på norsk muntlig og stilene mine pleide å bli lest høyt i klassen, så skrivegleden har nok alltid ligget der, sier Ragnar Lønnum. I de siste ti årene har han vært noe hemmet av Parkinsons sykdom, desto finere er det å ha skrivingen.

Møtte søskenbarnet i Polen

Det tok også mange år før Lønnum kom seg til landsbyen der hans far vokste opp, og da skjedde det ved en tilfeldighet, under Trondhjems mannskors jubileumstur til Krakow i 2015,

- Jeg skjønte plutselig at vi befant oss i nærheten av Owzizereze, som ligger tett nede mot grensen til Tsjekkia, forteller Ragnar, som spontant leide en bil med sjåfør, dro ned til landsbyen og stoppet ved en kirke der det sto noen utenfor. Sjåføren spurte dem om de kjente til navnet til Ragnars far. - De kikket på hverandre, tok opp mobilen, hadde en kort telefonsamtale og ba meg vente noen minutter. En kvinne kom syklende, og det viste seg at hun var mitt søskenbarn.

- Hun viste oss rundt på kirkegården der flere av mine slektninger lå begravet, blant annet onkel som jeg brevvekslet med. Det er ikke mange av denne familien i live lenger. Mitt jevnaldrende søskenbarn unnskyldte seg for at hun ikke kunne invitere meg hjem og at hun ikke hadde mye tid, en nær annen slektning hadde dødd, og hun skulle ta imot til mottagelse etter begravelsen. Men det var fint å få denne lille kontakten med min fars familie, og nå vet også de at jeg eksisterer, sier Ragnar.

Alltid følt seg som trønder

- Du hadde aldri følt sterkt på å oppsøke dette området tidligere?

- Nei, jeg har alltid følt meg som en trønder. Jeg har en stor og fin familie her, og visste at min far aldri kom tilbake til sin familie, verken død eller levende. Men jeg har jo vært nysgjerrig på hans historie, hans skjebne, sier Ragnar Lønnum som nå altså har overtatt regien på den historien selv.

Måtte selv skrive farens historie: Ragnar Lønnum (76) møtte aldri sin far, fikk aldri noen svar. Men nå har han selv skrevet historien om polakken som ble en del av den tyske okkupasjonsstyrken i Trondheim. Foto: Adresseavisen, Christine Schefte
På gamle tomter: Trondhjemmeren Ragnar Eivind Lønnum (76) har skrevety bok der han setter seg inn i hodet til sin far - en polskfødt tysk soldat han selv aldri møtte. Her går han forbi huset i Tempeveien 7 der han vokste opp med mor, besteforeldre, tanter, onkler og mange naboer. Foto: Adresseavisen, Christine Schefte
Måtte selv skrive farens historie: Ragnar Lønnum (76) møtte aldri sin far, fikk aldri noen svar. Men nå har han selv skrevet historien om polakken som ble en del av den tyske okkupasjonsstyrken i Trondheim. Foto: Adresseavisen, Christine Schefte
På gamle tomter: Trondhjemmeren Ragnar Eivind Lønnum (76) har skrevety bok der han setter seg inn i hodet til sin far - en polskfødt tysk soldat han selv aldri møtte. Her går han forbi huset i Tempeveien 7 der han vokste opp med mor, besteforeldre, tanter, onkler og mange naboer. Foto: Adresseavisen, Christine Schefte