Marit Blakstad (til venstre), Ragnhild Erika Johansson og Trine Ho tok topp-plasseringene i juniorklassen. Foto: Natalia Pipkina

Alt stemte for Johansson under NM i frisering i Oslo sist helg.

– Det kom som et sjokk, jeg hadde ingen forventninger. Det ble noen tårer da jeg gikk av scenen, sier Johansson.

Hun vant sammenlagtseieren i juniorklassen i damefaget i motekategorien foran to andre trøndere, Marit Blakstad fra Heads-Up og Trine Ho fra På håret på Solsiden. På plassene bak kom Marthe Smistad Dalhøi fra Heads-Up og Leif Anders Øverland fra På håret.

I fjor skrev vi om Jeanette Hansen fra Trondheim som ble er årets frisørlærling.

Mester fra Meldal

Norgesmesterskapet som ble arrangert i Oslo og frisører fra flere trondheimsbedrifter deltok, i tillegg til elever ved Charlottenlund videregående skole, med sterke resultater. Dessuten utmerket Gunn Mari Sørløkk (25) fra Meldal frisørsalong seg med andreplass i sammenlagt i damefaget senior, i motekategorien og førsteplass i brudefrisyre, senior.

– De likte linja og mente det var en bra form i arbeidet, fortalte Sørløkk til Avisa Sør-Trøndelag tidligere denne uka. Sørløkk deltar i VM i Seoul i Sør-Korea senere i vinter, sammen med Trine Ho og Leif Anders Øverland og Marthe Smistad Dalhøi.

Nylig skrev trd.by om de trøndeske VM-deltagerne. - Nivået i VM er utrolig høyt, og spesielt land i Asia. De ligger i treningsleir i opptil to år før VM. Og det er jo to år mellom hvert mesterskap, fortalte Smistad Dalhøi til trd.by.

Fonn fremmer faget

– Det er utrolig bra. Trondheim og Trøndelag er langt fremme i faget nå, sier Hanne Fonn (61), innehaver Hannes Frisører på Leutenhaven i Trondheim. Hun har over 40 år bak seg i faget og har også deltatt i konkurransefrisering i mange år, med en femteplass i EM i 1975 som høydepunkt. Nå er den gamle frisørmesteren mest opptatt av å få frem den nye generasjonen og, ikke minst, fremme frisørfaget.

– Hun backer oss opp skikkelig, sier Ragnhild Erika Johansson, som sammen med de andre unge trønderske deltagerne og trener Dag Gustavsen har ligget i hardtrening de siste månedene.

Fonn har stilt salongen til disposisjon for Johansson og frisører fra andre salonger i byen til kveldstreninger etter stengetid. De tre siste årene har en annen av hennes unge frisører, Julie Nyhus Nergaard, tatt NM-gullet og også gull i Nordisk mesterskap. Johansson føler hun har kommet til et solid fagmiljø. Hun er sjeleglad for at hun valgte yrkesfaglinje på Charlottenlund videregående skole. I september skal hun ta svennebrevet.

– Da jeg gikk ut fra 10.-klassen var det nesten ingen som turte å ta yrkesfag. Alle tok studiespesialisering og jeg syntes det var litt skummelt å være den eneste som begynte på noe helt annet. Jeg kjente ingen da jeg begynte på frisørlinja. Men jeg angrer ikke et sekund på at jeg gjorde det. Jeg vet at det er dette som passer meg best, sier Johansson, som er aktiv på sosiale medier med bilder fra frisørvirket sitt.

Mange følger hennes frisørbilder på Instagram.

– Jeg tenker på å ta et påbygningsår for å få generell studiekompetanse. Men jeg har lyst til å fortsette med hår, styling og makeup. Drømmen er å åpne en egen salong, sier 19-åringen.

Hederspris til ringrev

Årets hederspris fra Norske frisør- og velværebedrifter gikk også til en fagmann fra Trondheim. Oddbjørn Jakobsen har i tillegg til å ha drevet salonger i flere år også skrevet lærebøker og holdt utallige kurs.

– Jeg visste ingenting og det var en merkelig opplevelse å høre de fine ordene bli lest opp, sier Jakobsen, som begynte i faget i 1973 og som fortsatt brenner for faget.

I 1990 etablerte han O.K. Frisører sammen med Kari Kristiansen. På nyåret solgte de firmaet og nå har På håret tatt over salongen på Solsiden. Men Jakobsen fortsetter som frisør i salongen.

– Det er fantastisk spennende å jobbe med opplæring av nye frisører, å få frem nye folk og jeg jobber også for å bedre statusen yrket har i dag. Jeg er 58 år og har ikke vondt noen plasser, hvis man bruker kroppen og holder seg litt i form, greier man å holde ut, sier Jakobsen.

Gunn Mari Sørløkk tok andreplass sammenlagt i seniorklassen og vant i klassen brudefrisyre, foran Vi Van Vu og Maiken Transeth. Foto: Natalia Pipkina
NM-pokalen til Ragnhild Erika Johansson. Foto: Bård Sande
En rørt Øyvind Jakobsen fikk hedersprisen under kåringen av Årets frisør 2016. Foto: Natalia Pipkina
Ragnhild Erika Johansson (til høyre) setter stor pris på støtten hun får fra arbeidsgiver Hann Fonn ved Hannes Frisører. Foto: Bård Sande