Hege Foto: Picasa

Organisasjonen har sin årlige Fasteaksjon denne uken. Koret Viva inviterer til to konserten «Dråper av tid» i Vår Frue kirke mandag og Kimen kulturhus onsdag. Med seg har de cellist Tobias Olai Eide og pianist Else Bøe – og forteller Hege Merakerås.

– Historien fascinerte meg veldig fordi den var så motsetningsfylt, sier hun.

Måtte hjelpe alle

Da Odd Knævelsrud tok jobben som sjømannsprest i det utbombede Hamburg rett etter andre verdenskrig kom han til et samfunn i ruiner og en sivilbefolkning i dyp krise. Motstandsmannen hadde fått instruks om å hjelpe nordmenn som hadde blitt boende i Hamburg etter krigen. Da han først kom dit, forsto at han måtte hjelpe ikke bare sine egne, men alle.

– Han brukte lang tid på å bestemme seg for om han skulle dra. Det er noe veldig menneskelig i det. Ofte vet vi hva som egentlig er rett, men det koster for mye. Knævelsrud så at tyskerne var utstøtt av en hel verden og at han ikke bare kunne hjelpe sine egne, han måtte hjelpe alle. Og arbeidet han satte i gang med forsyninger med hjelp fra menigheter i Norge ble begynnelsen på Kirkens Nødhjelp. Men alt begynte med en mann som sa nei, sier Merakerås.

Om forsoning

– Dette er en fantastisk historie om forsoning og om å se den svakeste i enhver krig og konflikt, sier Lise Martinussen, regionkoordinator for Kirkens Nødhjelp i Trøndelag.

Hun minner om at det tirsdag er fem år siden konflikten i Syria startet.

– Med aksjonen og konsertene vil vi i Kirkens Nødhjelp gi nordmenn et handlingsalternativ til frustrasjon og negative tanker om denne konflikten, sier Martinussen.

Lise