En juridisk blemme i 1968 gjorde zombier til et enormt underholdningsfenomen.

Du har helt sikkert sette dette - © - symbolet før. Det er det internasjonale symbolet for «copyright» eller opphavsrett, som det heter på norsk.

Opphavsrett er eneretten som skaperen av et litterært, vitenskapelig eller kunstnerisk verk får til å fremstille eksemplarer av det og ved å gjøre det tilgjengelig for allmennheten. Opphavsrett reguleres i Norge av åndsverkloven. Opphavsretten er tidsbegrenset, som hovedregel til 70 år etter utløpet av opphavspersonens dødsår.

Hvorfor så mange zombier?

Så hva har opphavsrett med zombier å gjøre? Ganske så mye, viser det seg. For den amerikanske filmmakeren Kristian Williams, som droppet ut av filmskolen etter at han fant ut at alt som det ble undervist i fantes gratis på nettet, har avdekket grunnen til at populærkulturen domineres i så stor grad av zombie-relatert matriale.

Glemte å inkludere opphavsretten

I en nylig publisert YouTube-video forklarer Williams at det hele skyldes en tabbe gjort av distributøren til George R. Romeros første zombie-film «The Night of the Living Dead» i 1968. Selskapet glemte rett og slett å markere filmen med opphavsrettsymbolet etter at filmen skiftet tittel fra «Night of the Flesh Eaters» til «Night of the Living Dead». Noe som førte til at Romeros idé om zombier som levende døde som spiser menneskekjøtt ble offentlig eiendom (public domain). I klartekst betyr dette at skaperen (i dette tilfellet George R. Romero) ikke lenger har noen åndsverkbeskyttelse for sin idé.

Les forøvrig en omfattende artikkel om hva zombier egentlig er på wikipedia.

Ifølge nettstedet The Verge  så ble de praktiske konsekvensene for dette at hvem som helst kunne vise filmen uten å måtte betale for rettighetene.

«Night of the Living Dead» er derfor betraktet som offentlig eiendom og filmen kan sees/lastes ned gratis fra b.a. Archive.org eller sees på YouTube som her.

Michael Jackson's Thriller

Men zombie-fenomenet stoppet selvsagt ikke der. Siden Romeros zombier nå var som fritt vilt å regne kunne hvem som helst bruke disse ideene (saktegående, hjerneløse, delvis råtnende og livsfarlige menneskeskikkelser) som sine egne. Dette førte til en rekke billige B-filmer med zombier på 1970-tallet før filmregissør John Landis fikk en massiv internasjonal suksess med videoen til Michael Jacksons «Thriller» i 1983. Derfra og fram til i dag vokste zombie-bølgen med eksplosiv kraft. Filmer som «28 Days Later», «Zombieland», «World War Z», norske «Død Snø» og selvfølgelig tegneserien og TV-serien «The Walking Dead» har gjort zombier til et av verdens største underholdningsfenomen.

Slå deg løs

Selv ikke George R.R. Martin har holdt seg for god til å ta med zombier i «Game of Thrones». For hva er vel ikke Nattens Konge og De dødes hær om ikke nettopp zombier?

Og alt dette på grunn av en liten blemme i 1968.

Og skulle du selv få lyst til å lage noe zombie-relatert enten det er film, TV, litteratur eller annet så er det fritt fram til å bruke av George R. Romeros utgangspunkt så mye du vil.

George R. Romero døde 16. juli i år - 77 år gammel.