TV-serien «Vikings» fra History Channel (vises på HBO Nordic og C More) har vært en av de aller største seriesuksessene på strømmetjenestene de siste årene. Bare «Game of Thrones» er større i sjangeren. Men der «Game of Thrones» er ren fiksjon og basert på bøkene til den stadig mindre produktive George R.R. Martin, så er «Vikings» basert på hendelser og historiske skikkelser fra vår egen bakgård.

Les også: Rå moro med vikinger

Les også: Blodig på Stiklestad

Men hvor mye er ren diktning og hvor mye er historiske sannheter i serien? Vi har tross alt ikke særlig mye mer å støtte oss til enn krønikeskriveren Saxo Grammaticus og Snorre Sturlasons opptegnelser i «Heimskringla».

Dør Ragnar?

Vi nærmer oss slutten på Ragnars liv i serien. Så mye står klart etter det store tidsspranget i den siste episoden som ble vist. Ragnars sønner har blitt voksne og kongen selv vender tilbake til Kattegat etter å ha vært savnet i flere år. Men hvor tett opp til de få historiske kildene vi har vil serieskaperen Michael Hirst legge serien? Det vil vi først få svaret på 1. desember da det som ser ut til å bli det siste kapitlet i Ragnars liv starter.

Ikke historisk korrekt

Historiske opptegnelser om Ragnars sønner og deres liv og virke er langt mer detaljerte og tilsynelatende korrekte enn de om Ragnar selv. I det hele tatt så er Ragnar Lodbrok en nesten mytisk skikelse i den norrøne historien. Krønikesrkiverne ser ikke engang ut til å enes om hvor han kom fra, hva hans bedrifter var og når han levde. Men la oss se på de viktigste karakterene fra serien og hvor mye de avviker fra de historiske nedtegnelsene.

Ragnar Lodbrok  i serien «Vikings»:

En fisker og jeger som senere ble høvding og konge i Kattegat og senere av Scandinavia ( serien nevner ikke navn på land). Ragnar hevder han er etterkommer av Odin og framstår som en stadig mer gåtefull mann som stadig er minst to skritt foran sine fiender. I serien framstilles Ragnar som en mann med nesten splittet personlighet, mild og from i det ene øyebikket og grusom i det neste, men alltid  nysgjerrig og intelligent.

Der hvor serien virkelig tar seg friheter er med navnet Kattegat. I seriens Kattegat bor Ragnar innerst i en fjord med høye fjell på alle sider. Virkelighetens Kattegat er et havområde som ligger mellom Jylland i Danmark og den svenske vestkysten. Landeområdene på begge sider er flate som pannekaker.

foto
Travis Fimmel som Ragnar Lothbrok

Den historiske Ragnar Lodbrok:

En legendarisk delvis svensk og dansk småkonge som i følge krønikeskriverne levde en gang på 700 -og 800-tallet. Ragnar skal ha vært sønn av Sigurd Ring, en svensk konge som i følge sagaene skal ha erobret Danmark.

Kildene strides om dette, men flere mener at Ragnar var en jarl for den danske kongen Hårek ( i serien tar Ragnar livet av Hårek).

Den historiske Ragnar framstiles som en viking-helt i sagaene. Han skal vistnok ha påstått at han var en etterkommer av guden Odin og skal ha lagt hele Danmark under seg. Ragnar skal ha vært gift og fikk barn med en rekke kvinner, av de som det finnes opptegnelser om finner vi Tora Borgarhjort, Aslaug Sigurdsdatter ( Ragnars nåværende kone i serien), Lathgertha ( i serien: Lagertha, Ragnars første kone og mor til Bjørn Jernside),  og Svanloga ( ukjent etternavn).

Den historiske Ragnar hadde som spesialitet å angripe kristen byer i Frankrike og i England på søndager, da han visste at både soldater og sivilbefolkning ville være i kirken denne dagen.

Ragnar skal ha endt sine dager da han ble tatt til fange av den kong Ælla II av Northumbria og kastet i et hull som var fylt med giftige slanger. I følge sagaene skal Ragnars siste ord ha vært følgende: «Grynte ville grisen, om de visste hva galten led!»

Rollo i serien «Vikings»:

Storebror til Ragnar og senere hertug av Normandie etter å ha giftet seg med prinsesse Gisla av Paris. Forrådte Ragnar flere ganger i serien og kjennetegnes av en voldsom sjalusi mot sin bror ( som han alltid befinner seg i skyggen av).

foto
Clive Standen som Rollo.

Den historiske Rollo:

Det finnes ingen krønikeopptegnelser som hevder at Rollo var bror av Ragnar Lodbrok. I følge historiske kilder var Rollo en vestnorsk vikinghøvding som har blitt identifisert som Gange-Rolv.  I følge historien så sluttet Rollo og den franske kongen Karl den enfoldige en avtale om at Rollo og hans menn skulle få slå seg ned i området rundt utløpet av Seinen mot å verge landet mot andre vikinger.

Floki i serien «Vikings»:

En genial båtbygger og vikingkriger. Ragnars barndomsvenn og en mystiker med stor tro på de norrøne guders evne til å bestemme utfallet av menneskenes liv.

foto
Gustav Skarsgård som Floki.

Den historiske Floki:

Floki slik han er framstil i TV-serien er ikke en historisk skikkelse, men det ser ut til at serieskaperen Michael Hirst kan ha bygd sin Floki over Floki Velgersson, også kjent som Ravne-Floke, en av de første nordboere som fant Island da det var en ubebodd øy mellom Norge og Grønland.

Lagertha i serien «Vikings»:

En skjoldmøy ( kvinnelig viking-kriger) som var Ragnars første kone og mor til Bjørn Jernside. Senere en vikinghøvding som deltok sammen med Ragnar i hans tokt mot både England og Frankrike.

foto
Katheryn Winnick som Lagertha.

Den historiske Lathgertha:

En skjoldmøy som var Ragnar Lodbroks tredje hustru. Den eneste opptegnelsen om henne er fra Gesta Danorum, en krønike fra 1200-tallet av Saxo Grammaticus. I følge opptegnelsene så var Lathgertha med Ragnar på flere seilas og betegnes som «en kvinne med mot som en mann som slåss med de tapreste».

Aslaug i serien «Vikings»:

Aslaug er en kongsdatter, gift med Ragnar. Mor til Ivar Beinlause, Halvdan Kvitserk, Sigurd Orm-i-auga og Ubbe.

foto
Alyssa Sutherland som Aslaug.

Den historiske Aslaug:

En mytologisk trollkyndig kvinne. Datter av Sigurd Fåvnesbane og valkyrien Brynhild, men oppfostret av morens fosterfar Heimer. Kildene er uenige om hun var en historisk person eller ren diktning.

Björn Ironside i serien «Vikings»:

Førstefødt sønn av Ragnar. En kraftig mann som først blir med Ragnar på tokt i England og i Frankrike, men som senere går sine egne veier.

foto
Alexander Ludwig som Björn Ironside.

Den historiske Bjørn Jernside:

I følge Hervarar saga og Ragnar Lodbroks saga var han en av Ragnars sønner som fulgte sin far under erobringen av Paris. Navnet sitt skal han ha fått siden han aldri ble skadet i kamp. I Hervarer saga skrives det at Bjørn fikk Svitjod ( et gammelt navn på deler av Sverige, navnet betyr trolig «landet til Svea-folket»). Her skal Bjørn ha grunnlagt en ny svensk kongeætt.

Ivar the Boneless i serien «Vikings»:

Ragnars første sønn med Aslaug. Født med en defekt i begge bena slik at han ikke kunne gå selv.

foto
Alex Høgh Andersen som Ivar the Boneless.

Den historiske Ivar Beinlause:

Sønn av Ragnar og Aslaug. En av de mest grusomme og beryktede vikinghøvdingen og en bekreftet historisk skikkelse. Kilder mener at Ivar hadde en brusk i beinet slik at han måtte bæres rundt på et skjold. Han skal i følge kildene ha vært en usedvanlig klok og vakker mann som fungerte som rådgiver for sine brødre Bjørn Jernside, Sigurd Orm-i-auga og Halvdan Hvitserk. Ivars nådeløse hang til grusomheter var notorisk selv i hans egen levetid. Ivar erobrerte en rekke områder i både Irland og i England. Hans skal ha vært konge både av Dublin i Irland og York i England.

Halvdan Hvitserk i serien «Vikings»:

Sønn av Ragnar og Aslaug.

foto
Marco Islø som Halvdan Hvitserk.

Den historiske Halvdan Hvitserk:

Sønn av Ragnar og Tora. En legendarisk norrøn kriger som sammen med sin bror, Ivar Beinlause, herjet i England og som senere ble hersker over London i årene 871 -872. Historien forteller at han fikk slått mynter med sitt bilde der.

Ubbe i serien «Vikings:

Eldste sønn av Ragnar og Aslaug.

foto
Jordan Patrick Smith som Ubbe.

Den historiske Ubbe Ragnarsson:

En vikinghøvding som fungerte som kommendør av «Den store hæren», en sammenslåing og koalisjon av en rekke vikingstyrker som i 865 invaderte Northumbria, Mercia, East Anglia og Wessex.

Sigurd Snake-in-the-eye i serien «Vikings»:

Yngste sønn av Ragnar og Aslaug.

foto
David Lindstron som Sigurd-snake-in-the-eye.

Den historiske Sigurd Orm-i-auga:

Yngste sønn av Ragnar og Aslaug. Sigurd hadd en misdannelse i øyet som en sirkel i iris som kunne minne om en slange som biter seg selv i halen.  I følge sagaene så arvet Sigurd Sjælland, Skåne, Halland og Viken i dagens Oslofjordområde etter Ragnar. Sigurd gifter seg senere i livet med datteren til den angelsaksiske kongen Ælla II av Northumbria ( en mann som forøvrig Sigurd og brødrene skal ha torturert til døde). Sigurd Orm-i-auga skal ha vært far til Ragnhild Sigurdsdatter som senere igjen ble mor til Harald Hårfagre.

Kilder: Wikipedia, Historienet, vikings.wikia.com, snl.no, norsesaga.no, englishmonarchs.co.uk, Snorre, Roskildekrøniken, Ragnar Lodbroks saga ( norsesaga.no)

Alle bilder fra serien er hentet fra HBO Nordics pressebibliotek.