Norges første store bilfilm ble en buldrende suksess på norsk kino i 2014. Over 380 000 så Hallvard Bræins actionkomedie om Norges sprøeste bilrace, fra Oslo til Nordkapp. Med Anders Baasmo Christiansen som Roy Gundersen med gode, dårlige venner og hans 14-årige datter på to hjul i svingen gjennom landet. Filmen ble mest sette norske film på kino det året, bare slått av «Hobbiten» av de internasjonale.

Les også anmeldelsen av den originale «Børning»

Oppfølgeren, som har premiere fredag, byr på mer av omtrent det samme, med litt endret geografisk setting. Noen nye skuespillere og biler har kommet til, men hovedsaken er et slags rånesirkus av en actionkomedie, et bredt norsk sted mellom Olsen-banden- og «Cannonball Run»-filmene tilsatt litt norsk forsøk på Tarantino i stil og typetegning. Som Olsen-banden starter det med at sjefen slipper ut av fengsel. Før han vet ordet av det, er han i gang med mer av det som sendte ham i fengsel. Nå i bilrace fra Fosnavåg til Murmansk, gjennom Norge, Sverige, Finland og Russland.

Det hjelper litt at «Børning 2» er pakket med solide norske skuespillere og komikere i små og store roller. Det gjør at filmen sjelden blir kjedelig på samme måte lenge av gangen, med flere små og mindre lyspunkt underveis. Manuset er mindre imponerende enn biler og ensemble. Marie Blokhus sliter med en slags snobbete Tante Sofie-rolle, mens Vegard Hoel omtrent bare får det ytre å spille på som den sleipe utfordreren til vår mann.

Bilrace-komedie på vinterføre fra Midt-Norge og nordover burde ha potensial for det spektakulære. Spenningsmotoren blir for vag og ujevn til at den bærer helt. Baasmo Christiansen forsvarer sitt motvillige comeback som råkjører ganske godt. Farsrolledramaet virker mer påklistret, med 16-årig datter i dristig fartslek, og en ny avkommer på gang, med høygravid samboer på hjemmebane. Forsøket på å kryssklippe de to begivenhetene, er ikke særlig vellykket.

Som bredfelget actionkomedie er det ikke som relasjonsdrama «Børning 2» bør måles. Det mest skuffende ved filmen er at den ikke får mer moro og fartsfylt action ut av miljø, geografi og typer. Biljakt i alpinbakker i Oppdal låter villere og bedre enn det ser ut, men regissør Bræin skal ha for forsøket. Musikalsk pumper filmen på med solid, høyoktan norsk rock, noen ganger slik at bilder og musikk får et reklamepreg.

Scenen fra nordisk politikongress i badestamp, med Henrik Mestad som norsk fartsbølleknekker, er et av få eksempel på filmkomedie med visuell snert. Den beste actionscenen, som sikrer den tredje prikken på terningen, er filmens store attraksjon. Bilkjøring på Bottenviken på vei fra Sverige til Finland gir original og spektakulær action i en film som burde hatt mer av det.

«Børning 2» er en typisk oppfølger, dessverre på mer middels enn godt. De som fant mye å glede seg over i den første filmen, vil sannsynligvis ha glede av denne også, selv om den er hakket svakere på de fleste måter, unntatt på isen.

Filmen får kinopremiere fredag 14.oktober

Les også anmeldelsen «Bilporno»